NB I

Kubatov példátlan módon ragaszkodik Dollhoz

Nem bízott mindig ilyen mértékben az aktuális trénerben az FTC elnöke.

A Ferencvárosi TC szokásos sajtócsütörtökjén ezúttal a klub elnöke, Kubatov Gábor és a Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál jelent meg a nyilvánosság előtt. Az utóbbi hónapokban többször kilátástalan játékkal rukkolt elő a magyar szinten jelentős játékerőt képviselő focistákkal teletűzdelt zöld-fehér gárda, emiatt több ferencvárosi érzelmű szurkolóban is felvetődött lehetséges opcióként, hogy Thomas Doll vezetőedző távozását jelentik be a vezetők. Ez azonban elmaradt, sőt Kubatov megerősítette a pozícióján a német szakembert.

– A miénk egy bajtársias közösség. Amikor Thomas Dollnak jól ment a szekér, akkor mindenki ölelgette őt, magasba emelte a kezét, szelfizgetett vele a folyosón, a városban. Most pedig, amikor nem megy olyan jól, akkor mindenki azt várja, hogy küldjük el. Ha úgy adódna, hogy Thomas Dollt, vagy bármelyik edzőnket ilyen helyzetben elengednénk, akkor mit gondolna a következő edző? Ha majd baj lesz, akkor ő lesz az, akit először kivégeznek itt? – nyilatkozta Kubatov Gábor.

Ezt azonban nem gondolta mindig így a Ferencváros első embere, aki 2011 februárjától tölti be a jelenlegi tisztségét. Ez idő alatt Thomas Doll a zöld-fehérek negyedik edzője – igaz ebből csak hármat nevezett ki maga Kubatov Gábor.

Amikor a politikus átvette a Fradi vezetését, Prukner László dolgozott a csapat élén, ő 2011 augusztusában lemondott posztjáról. Őt követte Détári Lajos – akit már Kubatov hozott az Üllői útra -, aki egy szezonon keresztül tevékenykedett szakmai igazgatóként – pro-licences edzői képesítés hiányában -. 2011 augusztusától 2012 augusztusáig harminc találkozón irányította a zöldeket, ezeken a mérlege tizenegy győzelem, kilenc döntetlen és tíz vereség. Leváltását akkor így indokolta Kubatov: „Fájdalmas, de elkerülhetetlen volt…. A Ferencváros nagyra értékeli a vezetőedző Fradiért tett erőfeszítéseit, ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a csapat gyorsabb szakmai fejlődését új koncepció tudja biztosítani.”

A következő tréner a közönségkedvencé váló Ricardo Moniz volt, aki 2012 augusztusától 2013 decemberéig irányította a Fradit. A holland vezetőedző negyvenöt meccsen ült a kispadon, mérlege húsz győzelem, tizenkét döntetlen és tizenhárom vereség. Kubatov így indokolta menesztését: „A mai nap folyamán az FTC Labdarúgó Zrt. vezetése kezdeményezte Ricardo Moniz szerződésének megszüntetését a csapat sikertelen szereplése miatt. Az elmúlt 8 bajnoki mérkőzésen megszerezhető 24 pontból mindössze 6-ot gyűjtött be az együttes, ami 25 százalékos teljesítménynek felel meg, így a változtatás szükségszerűvé vált.”

Vajon mit gondolhatott Thomas Doll 2013 decemberében, amikor elvállalta az FTC vezetőedzői posztját? Akár azt is hihette volna, hogy ő lesz az első, akit elzavarnak, ha baj van.

Az 51 éves szakemberrel egyébként az elmúlt kilenc bajnoki mérkőzésen a megszerezhető 27 pontból mindössze tizet gyűjtött be az együttes, ami 37 százalékos teljesítmény.

Olvasói sztorik