NB I

Egyik fél sem lehet elégedett: döntetlent játszott egymással a Fradi és a DVTK

Igazságos eredmény született, de a hazaiak a bajnoki címért, a vendégek pedig a kiesés elkerüléséért folytatott harcban kerültek lépéshátrányba.

OTP Bank Liga, 25. forduló

Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK 1-1 (0-1)
Groupama Aréna, játékvezető Andó-Szabó.
FTC: Dibusz – Botka, Dilaver, Hüsing, Sternberg – Gera, Hajnal – Kleinheisler (Lovrencsics, 63.), Bognár (Varga R., a szünetben), Moutari – Djuricin (Böde, a szünetben). Vezetőedző: Thomas Doll
DVTK: Rados – Eperjesi, Lipták, Karan, Tamás M. – Mevoungou, Delgado (Busai, 81.) – Novothny (Makrai, 71.), Vela, Ugrai (Fülöp, 86.) – Szarka. Vezetőedző: Bódog Tamás
Gólszerzők: Varga (76.), illetve Tamás M. (45+1.)

A tabella negyedik helyén álló Ferencváros a kiesőzónában tanyázó Diósgyőrt fogadta a magyar élvonal 25. fordulójának szombat esti mérkőzésén. A vendégek a tavaszi idényt négy vereséggel kezdték, melynek következtében Horváth Ferencet Bódog Tamás váltotta a csapat kispadján – az új vezetőedző aztán rögtön győzelemmel nyitott, hiszen a DVTK az előző fordulóban megverte az Újpestet.

A felek egyébként a héten már másodszorra csapnak össze egymással, hiszen kedden 0-0-t játszottak a Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóján – ami az első meccsen 2-1-es győzelmet arató Fradi továbbjutását eredményezte. A kupához hasonlóan a két csapat őszi mérkőzésein sem termett sok babér a diósgyőriek számára, ugyanis a zöld-fehérek hazai pályán 6-2-re, idegenben pedig 3-2-re győzték le a piros-fehéreket – a Debrecen és az MTK délutáni győzelme miatt viszont ezúttal pontszerzési kényszerben várhatta a találkozót a miskolci csapat.

Ennek megfelelően a vendégek kezdték aktívabban a meccset, ők birtokolták többet a labdát, és az első komolyabb helyzet is előttük adódott: Novothny a 13. percben ziccerbe került, de csúnyán eltörte a labdát, ami így veszélytelenül suhant el keresztbe Dibusz kapuja előtt. A következő percekben Szarka és Karan is a tizenhatoson belülről fejelhetett, de mindkét játékos elvétette a célt, a túloldalon pedig Hajnal távoli lövését fogta könnyedén Rados. Nem sokkal később Novothny volt veszélyes saját kapujára, midőn egy beívelés után a keresztlécre pattant fejese után a labda.

A félidő hajrájába lépve is a Diósgyőr-játékosok voltak veszélyesebbek, ezúttal már az ellenfél tizenhatosán belül: a 35. percben Szarka lekészítése után Vela lőtt fölé nagy helyzetben. Már-már úgy tűnt, hogy gól nélküli döntetlennel vonulnak pihenőre a csapatok, amikor a hosszabbításban egy oldalról érkező szabadrúgást Tamás Márk védhetetlenül a hálóba bólintott (0-1).

A második játékrészt kis híján egyenlítéssel kezdte a Ferencváros, a csereként beállt Varga védőjétől szorongatva, éles helyzetből próbálkozott, lövése pedig a kapufán csattant. Nem várt sokat utolsó cseréjével Thomas Doll, a szülinapos Kleinheisler helyett beszálló Lovrencsics pedig nem várt sokat első lövésével: távoli bombáját a kissé meglepődő Rados nem tudta megfogni, a kipattanó labdára viszont nem érkezett hazai játékos.

A folytatásban egyre nőtt a Fradi-nyomás: a 71. percben Eperjesi tizenhatoson belüli kezezését úszta meg büntetlenül a Diósgyőr, majd Varga labdája suhant el Böde előtt, végül Sternberg lövésébe léptek bele egymás után kétszer is a védők. A 76. percben aztán Hajnal passzából Varga lépett ki villámgyorsan, és a lassan kimozduló Rados mellett a kapuba gurított (1-1). Az utolsó percekben a győzelmet is megszerezhették volna a zöld-fehérek, de Lovrencsics kísérlete nem talált kaput, Varga pedig Gerát lőtte telibe helyzetben. A hosszabbítás elején Lovrencsics gellert kapott beadása hagyta el a játékteret a léc érintésével, majd Böde elől mentett bravúrral Eperjesi, de hiába nyomott a Fradi, újabb gólt nem sikerült szereznie, így 1-1-es döntetlennel ért véget a találkozó – ami a délutáni eredmények fényében igazából egyik csapat számára sem megfelelő.

A találkozót a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte:
– Megmondom őszintén, a találkozó nem azt hozta, amit vártam, gyakorlatilag csak az utolsó 25 perc hozott látványos futballt és izgalmakat. Az első félidőben a Diósgyőr agresszív letámadása megzavarta a Fradit, de támadásban a kombinatív csapatjátékot és az egyéni villanásokat is hiányoltam tőlük – a beharangozott szép játékkal mindenképp adós maradt a csapat, inkább az ellenfél megfékezésére koncentráltak, semmint a támadások felépítésére. Pedig ha mertek volna, nyerhettek volna…lélektani szempontból ennek ellenére nagyon jókor szereztek gólt. A második félidőben Doll remekül cserélt, bár nem volt annyira nehéz dolga, hiszen több gyenge teljesítményt nyújtó játékosa is akadt a pályán. Lovrencsics beállásával a 4-1-4-1-es szerkezet is megváltozott, átálltak egy háromvédős játékra a hazaiak, ami az addig gyakorlatilag nem létező szélsőjátékot egyből roppant veszélyessé tette. Varga gólja után a levegőben lógott a győztes Fradi-gól, de végül döntetlennel ért véget a találkozó, amivel annak ellenére, hogy az első félidőben helyzete sem volt a hazaiaknak, talán a vendégek lehetnek elégedettebbek – más kérdés, hogy a riválisok győzelme miatt ezzel az egy ponttal most nem mennek sokra a miskolciak…
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik