NB I

Tavaszi fordulat: jelentősen átrendeződhet a tabella

A Paks tavaszi formája alapján bajnoki címért harcolhatna, a nem rég még listavezető Vasasnak pedig a kiesés ellen kellene harcolnia.
A tavaszi tabella állása
1. Videoton 11 pont (10-1)
2. Paks 11 pont (10-2)
3. Honvéd 10 pont
4. Haladás 9 pont
5. Ferencváros 8 pont
6. Debrecen 7 pont
7. Gyirmót 6 pont (4-4)
8. MTK 6 pont (6-7)
9. Vasas 4 pont (7-8)
10. Mezőkövesd 4 pont (6-12)
11. Újpest 4 pont (5-10)
12. Diósgyőr 3 pont

Kilenc fordulóval az NB I vége előtt valamelyest tisztulni látszik a kép a bajnoki címért zajló versenyfutásban. A téli pihenőre három csapat (Videoton, Honvéd, Vasas) azonos pontszámmal vonult, és még a Ferencváros is lőtávolon belül volt.

A Videoton folytatta remeklését, 11 pontot gyűjtve nem csupán a valódi tabellát vezeti, hanem a tavaszit is. A Ferencváros és a Paks elleni gól nélküli döntetlenek mellé három gólzáporos győzelem párosult (Újpest, Honvéd, Diósgyőr). Ráadásul a székesfehérvári csapat 10-1-es gólkülönbsége is bizakodásra adhat okot a szezon hátralévő részére.

A Bp. Honvéd próbál masszívan tapadni az éllovasra, azonban nem a kispestiek állnak a tavaszi dobogó második fokán, hanem a Paks. Csertői Aurél tanítványai már az őszi szezon végén is jól teljesítettek, előbb a Haladás, majd a Vasas ellen gyűjtötték be a három pontot. Kedvező évzáró formájukat pedig tavaszra is átmentették, 10-2-es gólkülönbséggel ők is 11 pontot gyűjtöttek. A nyolcadikként telelő tolnaiak már a hatodik helyen állnak, és elérhető közelségbe került számukra a dobogó alsó foka is. Mindez különösen azért megsüvegelendő, mert náluk közismerten csak magyar játékosok szerepelnek.

A már korábban említett Honvédnak sincs oka a panaszra, Kispesten a szezon előtt a nemzetközi kupaszereplés volt a cél, és jó úton járnak efelé. A Videoton elleni vereséget leszámítva szépen gyűjtögetik a pontokat, szám szerint tízet.

A kispestiek szombaton azzal a Haladással találkoznak, amely szintúgy jól teljesít tavasszal, a Ferencváros és az Újpest elleni vereséget leszámítva, további három meccsüket megnyerték. A szombathelyiek már csak azért is elégedettek lehetnek teljesítményükkel, mert hazai meccseiket saját stadionjuktól 70 kilométerre, Sopronban játsszák.

A Ferencváros a megszerzett nyolc pontjával tavasszal az ötödik, ami nem is áll távol a valóságtól. A címvédő ősszel várakozáson alul teljesített, majd a téli szünet után sem remekelt. Thomas Doll csapata két gól nélküli döntetlennel kezdett, majd legyőzte az Újpestet és a Haladást, és a Magyar Kupában is továbblépett. A múlt heti, Honvéd elleni fiaskó viszont aligha volt kalkulálva, így a zöld-fehérek hátránya hét pont a listavezető Videotonnal szemben.

Elégedett lehet a hét megszerzett ponttal a Debrecen, így ugyanis sikerült minimálisan kikecmeregnie a kiesőzónából. Leonel Pontes leváltása sokáig téma volt a klubnál, azonban a portugál tréner a Gyirmót esetleges legyőzésével megnyugtató légkört teremthet a csapat háza táján.

A Gyirmót is a középmezőnyben tanyázhatna, ha nem gyűjtött volna tetemes hátrányt ősszel. Így azonban hét pont a győri csapat hátránya a jelenleg még éppen bennmaradó MTK-val szemben.

A budapesti kék-fehérek új edzővel vágtak neki a tavaszi idénynek, Tamási Zsolt irányítása mellett hat pontot zsebelt be az MTK. A csapat húzóembere, Torghelle Sándor sérülés és eltiltás miatt több meccset is kihagyott, s a csapat számára talán a legutóbbi, Gyirmót elleni fiaskó lehet a legfájóbb.

Az ősszel sokáig listavezető Vasas a tavaszi összevetésben csupán a tabella alsó harmadában kap helyet. Az angyalföldi együttes legutóbbi három meccsén vereséget szenvedett, így lemondhat a bajnoki címről. Jelen állás szerint a piros-kékek számára a dobogóért is küzdeni kell majd.

Ötödikként telelt a Mezőkövesd, ahonnan a télen váratlanul távozott Pintér Attila. A korábbi szövetségi kapitánnyal az eredményes játék is tovaszállt. Noha Tomiszlav Szivics győzelemmel mutatkozott be a Diósgyőr ellen, azóta viszont csak a sereghajtó Gyirmót ellen jött össze egy pont.

Rosszabb gólkülönbsége miatt szorult a Vasas és a Mezőkövesd mögé az Újpest, amelyet egyelőre nem fenyeget a kiesés, ám ha a lilák nem szedik össze magukat, könnyen bajba kerülhetnek. A tavasszal szerzett négy pont és 5-10-es gólkülönbség nem kecsegtető, ráadásul egy sérüléshullám is átvonult a IV. kerületieken.

A Gyirmót elleni 1-0-s sikernek köszönhetően a téli szünet előtt elmozdult a kiesőzónából a Diósgyőr, amely idáig tavasszal csupán három pontot gyűjtött. Március elején Horváth Ferencnek távoznia kellett a csapat éléről, a helyére beugró Vitelki Zoltán pedig nem tudott csodát tenni. Bódog Tamást megváltóként várták haza Dániából, s vele nem is teljesít rosszul a csapat. A Ferencváros elleni kupameccsen sokáig vezettek a miskolciak, akik a múlt hétvégén hosszú idő után nyertek ismét bajnokit, az Újpest ellen.

Olvasói sztorik