NB I

A nagy nyelvteszt! Hadilábon állnak a magyarral az NB I külföldi edzői

Rangadó
Rangadó

2017. 03. 27. 14:06

Kíváncsi, hogy melyik Vignjevics kedvenc magyar mondata? Ki tartja magát alkalmatlannak arra, hogy megtanulja nyelvünket? Utánajártunk.

Képzeletbeli nyelvvizsgára invitáltuk az NB I-ben munkálkodó külföldi vezetőedzőket, azaz a Rangadó.hu arra volt kíváncsi, milyen szinten sajátította el a magyar nyelvet Thomas Doll (Ferencváros), Marco Rossi (Honvéd), Nebojsa Vignjevics (Újpest), Michael Oenning (Vasas), Henning Berg (Videoton) vagy éppen Leonel Pontes (DVSC).

Bizakodva futottunk neki a témának, hiszen a kézilabdában példamutató módon több külföldi szakember is remekül elsajátította az anyanyelvünket, a Győri Audi ETO KC edzője, Ambros Martín, valamint a Veszprém és a magyar válogatott trénere, Xavi Sabaté is többször adott már interjút magyarul – de hogy játékost is említsünk, a Ferencváros női kézilabdázója, Nerea Pena is érthetően ki tudja fejezni magát hazánk nyelvén.

Nézzük, mi a helyzet a labdarúgásban!

Ki hosszabban, ki rövidebben reagált a kérdésünkre, egy klub pedig a szokásos módon ezúttal is elutasította a megkeresésünket és a lehetőséget a nyilatkozatra. Lehet tippelni, melyik együttes volt ez – a cikk végén kiderül…

Kakukktojásnak gondoljuk a sorban a Mezőkövesd Zsóry FC trénerét, Tomiszlav Szivicset, aki a vajdasági Szabadkán született és nőtt fel, állampolgárságát tekintve pedig szerb-magyar. Az 50 éves trénernek ezáltal nincs problémája a magyar nyelvvel, nyilatkozataiban is folyamatosan így szólal meg.

Az Újpest vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics elmondta, jó néhány szót ismer már magyarul, a csapattal a pályán többnyire angolul kommunikál, de olykor a magyar játékosok felé egy-két mondatot már meg tud fogalmazni, hiszen így sokkal könnyebben átmegy, mire gondol pontosan.

Mikor van az ebéd?

– Korábban játékosként is voltam már Magyarországon, de összességében nagyon nehéznek találom a nyelvet. A „köszönöm” szót nagyon nehéz volt megtanulni és megjegyezni, a kedvenc mondatom pedig így hangzik: „Mikor van az ebéd?”. Nagyon szeretem a magyar konyhát, a családom a magyar-szerb határ közelében él, ezért több alkalommal kerülnek magyaros fogások az asztalra.

És, hogy tervezi-e a jövőben, hogy magyarul ad nyilatkozatot a meccs utáni sajtótájékoztatókon?

– Néhányszor már próbálkoztam, de nem igazán sikerült, aztán pedig azzal viccelődtem, hogy a kollégám – aki segít a fordításban – elveszítené a munkáját. Jóban vagyunk, nem akarom, hogy ez történjen vele – mondta nevetve a szerb tréner. – A jövőben természetesen azon leszek, hogy minél több magyar szót elsajátítsak. Külön tanárhoz nem járok, Víg Péter kollégám sokat segít, őt mondanám a tanáromnak. Reggelenként át szoktam nézni az újságokat, a játékosok pedig azzal szoktak viccelődni, hogy mondjam el, mit írnak a csapatról, amikor pedig több mondatot megértek, mindig meglepődnek – zárta Vignjevics, aki 2013 októbere óta edző a negyedik kerületben.

Leonel Pontes tavaly nyáron ült le a DVSC kispadjára, a hajdúsági klub munkatársa pedig kérdésünkre válaszolva elmondta, a portugál tréner nem beszél magyarul. „Elmondása szerint ez nagyon nehéz nyelv, de meg akarja tanulni, a jövőben még többet foglalkozik vele.”

Rossi: nagyon nehéz

A Budapest Honvéd olasz vezetőedzője, Marco Rossi anyanyelvén kívül angolul és spanyolul is remekül beszél, így semmilyen hátránya nem származik abból, hogy nem tud magyarul – derül ki a korábbi nyilatkozataiból. Marco Rossi elmondása szerint hiába jó a nyelvérzéke, és beszél több idegen nyelvet is, a magyar annyira nehéz, hogy alkalmatlannak érzi magát az elsajátítására.

Honlapunk megkereste a Videotont is, a nem túl hosszú válasz pedig ezt tartalmazta a norvég vezetőedző nyelvtudását illetően: „Henning Berg nem beszél magyarul, a csapattal és a stábtagokkal jelenleg angolul kommunikál”.

A következő állomás Angyalföld, Michael Oenning 2016 januárjában került a Vasashoz. A klub sajtosztályától azt a választ kaptuk, hogy a német tréner szervezett keretek között nem tanul magyarul, de foglalkozik a nyelvvel. Több, főleg a futballal és a mindennapi élettel kapcsolatos kifejezést tud és edzéseken használ is.

A cikkünk elején feltettük a kérdést, hogy önök szerint, vajon melyik együttes nem válaszolt kérdéseinkre, a válasz nem meglepő: a Ferencvárosi Torna Club. Thomas Doll a harmadik a külföldi edzők rangsorában, aki a legrégebb óta hazánkban dolgozik – 2013 december -, ám az eddigi nyilatkozatait tekintve még nem sikerült alapszinten sem megtanulnia magyarul, a zöld-fehér klub pedig csak ennyit reagált megkeresésünkre: „nem kívánunk élni azzal a lehetőséggel, hogy nyilatkozzunk.” Thomas Doll az MLSZ fegyelmi bizottsága elé került ügyét éppen a múlt hónapban függesztették fel, miután a német tréner nem tud magyarul, és azt kéri, hogy valamennyi hivatalos iratot hiteles fordításban bocsássák rendelkezésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Peter Gulacsi of RB Leipzig celebrates during the UEFA Europa League Round of 16 second leg match between FC Zenit St. Petersburg and RB Leipzig at Saint Petersburg Stadium on March 15, 2018 in Saint Petersburg, Russia. (Photo by Mike Kireev/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.