NB I

Légióskvóta: a kezdők alig fele áll össze a szabályozás szellemében

34-ből 18 alkalommal kezdtek maximum három (vagy öt) légióssal; az átigazolási trend sem pozitív.

Az MLSZ második éve igyekszik arra ösztönözni a csapatokat, hogy csak bizonyos mennyiségű idegenlégióst szerepeltessenek a bajnoki meccseken.

Az a klub, amely egy mérkőzésen legfeljebb három külföldit szerepeltet, fordulónként három millió forinttal gazdagodik – nemzetközi kupaindulók esetében ötnél van meghúzva a határ.

Teljesen változó, hogy a csapatok az ősz folyamán mennyire tartották be ezeket az irányelveket: a Ferencváros, a Videoton és a Mezőkövesd például rengetegszer eltekintett ettől, az MTK viszont igyekezett követni, míg Pakson továbbra sem szerepel külföldi játékos.

A télen persze némileg változott a keretek összetétele, lenti összeállításunkban azt összegeztük, hány légiós érkezett, illetve távozott a tél folyamán.

(Érkező/Távozó)
– Videoton FC: 1/1 (Maric / Oliveira)
– Budapest Honvéd: 0/0
– Vasas FC: 0/0
– Ferencvárosi TC: 3/1 (Koch, Sternberg, Moutari / Ramírez)
– Mezőkövesd-Zsóry FC: 3/2 (Damcsevszki, Veszelinovics, Sulek / Mevoungou, Vosahlík)
– Szombathelyi Haladás FC: 2/1 (Bamgboye, Mészáros / Ars)
– Újpest FC: 0/0
– Paksi FC: 0/0
– Diósgyőri VTK: 1/0 (Szarka)
– Debreceni VSC: 5/4 (Handzic, Feltscher, Kelava, Szuk, Mengolo / Castillion, Mészáros, Vittek, Bobko)
– MTK: 2/1 (Kolomoec, Martínez / Nikacs)
– Gyirmót FC: 6/0 (Radeljic, Bebeto, Tancsik, Kolcak, Veres, Antonov)

A fenti adatsorból kiderül, hogy összesen hét NB I-es gárda gondolkodott a télen még több légiósban, közülük a Ferencváros kettővel, míg a kiesés ellen küzdő Gyirmót hattal növelte külföldi játékosainak számát. Mindeközben kevesebben sehol sem lettek, kivéve a Videotont, amely Suljic Asmir és Vinícius Paulo honosításával immáron könnyebben tarthatja majd be a kvótát.

És most lássuk, melyik csapat mennyi pénzzel gazdagodott a szabályozás kapcsán az eddig lezajlott három forduló során!

Az eddig lejátszott 17 mérkőzésen (a Vasas‒Haladást később pótolják) felállított 34 kezdőből 18 tartotta be az irányelveket, közülük rengeteg elsősorban az ipari mennyiségű honosított játékosnak köszönhetően.

A „hibátlanok” között van természetesen a Paks, valamint a Honvéd, illetve az MTK és a Ferencváros. Mindannyian kilencmillió forintot kaptak ezért.

Valószínűsíthető, hogy a Vasas, illetve a Haladás is be fogja tartani az előírásokat, hiszen idei meccseiken is megtették ezt, akkor pedig ők is kilencmilliónál járnak majd.

Az említetteken kívül hatmilliós csapat nincs, hárommilliós viszont van: az Újpest a Haladás, a Mezőkövesd pedig a Vasas ellen állt fel úgy, hogy jogosulttá vált.

A fentiek alapján könnyen kiszámolható, hogy négy olyan gárda akad, amely egyáltalán nem törődött eddig ezzel: az éllovas Videoton, a Debrecen, valamint a jelenlegi két kieső Diósgyőr és Gyirmót.


Összegzés

Az MLSZ ösztönzése tehát abból a szempontból eddig nem feltétlenül működik, hogy minél kevesebb külföldi játékost igazoljanak a csapatok, ám a szabályozást végül többé-kevésbé betartják.

Az ezzel járó pénzre elsősorban a Honvéd, az MTK, a Vasas, a Haladás, illetve természetesen a Paks számít; míg a Ferencváros a lehetséges ötön felül nem is nagyon tud kit beállítani, így nem valószínű, hogy túl sokszor elesne a pénztől.

Kíváncsian várjuk, hogy a tavasz végére merre mozdul el a mostani, közel 50 százalékos betartási arány.

Olvasói sztorik