NB I

Vignjevics a Barcáról venne példát

Az Újpest szakvezetője a Honvéd ellen sem számíthat az egyik legjobbjára.

A Budapest Honvéd ellen javíthatja ki a Ferencvárostól elszenvedett hazai vereséget az Újpest FC az NB I huszonharmadik fordulójában. A lila-fehéreknek várhatóan ezúttal sem lesz könnyű dolguk, hiszen a második helyezett látogat a Szusza Ferenc Stadionba. Ezen felül pedig a újpestiek vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics honlapunknak elmondta, továbbra sem számíthat az egyik legjobb játékosára.

– Elkerülhetetlen a kérdés, látta a szerdai Barca-csodát?

– Természetesen. Egészen elképesztő este volt, talán nyugodtan mondhatom, minden edző és játékos álma, hogy ilyet átéljen – hazai szempontból. Ugyan az Újpestet és a Barcelonát nem lehet egy lapon említeni, de rengeteget lehet tanulni tőlük, nem csak szakmailag, hanem mentálisan is. Amikor már szinte senki nem hitt a továbbjutásban három egy után, ők akkor is meg tudták csinálni. Egyik csapatnak sem szurkoltam igazán, csak annak, hogy jó meccset lássak, ez össze is jött.

– Az ön csapatának sikerült már mentálisan túltenni magát a Fraditól elszenvedett vereségen?

– Mindig nehéz megemészteni, ha ilyen fontos meccset elveszítünk. De muszáj tovább lépnünk, hiszen úgy nem tudunk fejlődni, ha folyamatosan csak a múlton rágódunk. Ez azonban most mégsem ment olyan könnyen, hiszen mindenkiben benne volt, hogy egyáltalán nem érdemeltünk vereséget. Döntetlen szagú volt a meccs a nagy rivális ellen, de a játékosok megértették, hogy dolgozni kell tovább. Hétfőn beszéltünk utoljára a derbiről az öltözőben, ekkor még kielemeztük a hibákat, amikből tanulnunk kell, de ezután már csakis a Honvéd elleni következő meccsel foglalkoztunk.

– Ami szintén nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a tabella második helyezettje ellen játszanak. Mit tart a Honvéd erősségének és gyengeségének?

– Ezt nem árulhatom el önnek – válaszolta nevetve az újpesti tréner. – Viccet félretéve, a Honvéd jelenleg sokkal nagyobb játékerőt képvisel, mint az előző szezonban. Marco Rossi kollégám nagyon fegyelmezett csapatot alakított ki. Nagyon veszélyesek szabadrúgások és szögletek után, ebben az idényben pedig átálltak a kétcsatáros játékra Eppel és Lanzafame személyében. Mindketten nagyszerű egyéniségek, és rengeteg pontot hoztak már a Honvédnak, oda kell figyelni rájuk.

– A Honvéd két – kupában Ferencváros, bajnokságban Videoton -, önök pedig egy fontos meccsen elszenvedett vereség után érkeznek a meccsre. Ennek tudatában mi várható: egymásnak esik a két csapat vagy a biztonságra törekszik?

– Mindkét csapat a saját stílusát fogja játszani, ebből adódóan pedig szerintem a támadásokon lesz főként a hangsúly. Igen, korábban talán valamivel védekezőbb felfogásban játszott a Honvéd, de ahogyan említettem, átálltak két támadóra. Ezen felül pedig nekik is és nekünk is nagy szükségünk van a három pontra, nem utolsó sorban pedig hazai pályán játszunk, a nagyszerű közönségünk előtt pedig csak a támadófoci az elfogadható. Összességében is a támadó stílusban hiszek, sosem szeretem, ha túl nagy keretek közé szorítják a játékosok kreativitását és az előre játékot.

– Ha már a szurkolókat említette, mit üzen nekik a Honvéd-meccs előtt?

– Elsősorban köszönetet szeretnék nekik mondani, amiért mindig mellettünk állnak és hisznek bennünk, akadt néhány nehéz szituáció a klubnál az utóbbi időben. Nem szeretnénk nekik újabb csalódást okozni, felelőtlen ígéreteket azonban nem mondanék, csak annyit, hogy mindent meg fogunk tenni a pályán a győzelemért. Ők folyamatosan komoly pluszt tesznek hozzá a teljesítményünkhöz, és mivel visszatértünk a Szuszába, hiszem, hogy ez az eredményeinken is látszódni fog.

– A támadósoruk egyik legfőbb fegyvere, a házi gólkirály Enisz Bardhi hiányzott a Fradi ellen. A Honvéd ellen bevethető lesz már?

– Jobban van már, de sajnos még nem lesz bevethető hétvégén. A könnyített edzéseket már elkezdte a héten, de legközelebb csak a válogatott szünet utáni első meccsen léphet pályára.

– Önök számára mik lesznek a legfontosabb feladatok a válogatott szünet alatt?

– Például az, hogy Bardhi teljesen felépüljön és újra a csapattal edzen. De rajta kívül még van néhány olyan játékos – Kecskés, Heris, Angelov -, akik sérülés miatt nem tudtak a többiekkel edzeni a téli felkészülés során, erre most lehetőségük lesz egy mini-edzőtábor keretein belül. Áprilisban nyolc meccsünk lesz, ami borzasztóan keménynek ígérkezik, fizikailag a topon kell lennünk, valamint több játékosra is lesz szükségünk, mint amennyi jelenleg a rendelkezésünkre áll – zárta a Rangadónak az újpesti szakember.

Olvasói sztorik