NB I

Lazovics pimasz emelése után ismét élre állt a Vidi a tabellán

Lovricsot kiállították, majd tizenegyesgyanús szituációk tömkelege alakult ki mindkét oldalon.

OTP Bank Liga, 22. forduló

Videoton FC – Bp. Honvéd 3-0 (1-0)
Felcsút, játékvezető: Andó-Szabó
Videoton: Kovácsik – Nego, Vinícius, Fiola, Stopira – Varga J. (Kovács I., 88.), Pátkai, Juhász, Suljic (Géresi, 88.) – Lazovics (Maric, 88.), Scsepovics. Vezetőedző: Henning Berg
Honvéd: Gróf – Ikenne-King, Bobál, Lovric, Laczkó (Holender, 22.) – Zsótér, Kamber, Gazdag, Hidi (Nagy G., 84.), Lanzafame – Eppel (Kabangu, 71.). Vezetőedző: Marco Rossi
Gólszerzők: Lazovics (38., 85.), Scsepovics (76.)
Kiállítva: Lovric (62.)

A szezon előtt nem sokan gondolták volna, hogy a 22. fordulóban megrendezésre kerülő Videoton FC-Budapest Honvéd FC összecsapás a listavezető két csapat találkozója lesz. Pedig most éppen ez volt a helyzet, ráadásul a budapestiek állnak előrébb, vagyis a lehető legnagyobb rangadóra került sor a Pancho Arénában.

A hazaiak nem számolhattak Anel Hadziccsal, aki a Ferencváros ellen begyűjtötte ötödik sárga lapját, egyébiránt viszont teljes volt a keret. Henning Berg visszatolta a középpályára a tavaszra ismét középhátvéd Juhász Rolandot, Varga József vette át a jobb oldali középpályás szerepét, a védelemben pedig az eredendően jobbhátvéd Fiola Attila lépett pályára.

A hét közben a Magyar Kupától búcsúzó Honvédnál a Debrecen elleni bajnokihoz képest kikerült Koszta; a volt videotonos, de a fehérváriak színeiben bajnokin pályára egyszer sem kerülő Zsótér pedig kezdővé avanzsált.

A találkozó nem csendes passzolgatással, inkább kisebb akciókkal kezdődött. A 7. percben kis híján vezetéshez jutott a hazai alakulat. Pátkai ugratta ki Suljicot, aki azonnal középre adta Scsepovics felé. Bobál előbb ért oda és beletette a lábát, a labda pedig életveszélyesen gurult el keresztbe a gólvonal előtt.

A 16. percben Kamber lőtt 30 méterről, Juhász sarkán megpattant és éppen a jobb alsóba tartott a játékszer, ám Kovácsik odaért, kiütötte, majd be is gyűjtötte.

A 22. percben Laczkó helyére Holender állt be, az oka vélhetőleg sérülés. A 26. percben Lazovics ugratta ki Scsepovicsot. A szerb gólkirály-jelölt be is passzolta a kapuba a labdát, de előtte lesen volt, így érvénytelen volt a találat.

Eredményes lestaktikát alkalmazott a Honvéd, a fehérváriak rengetegszer kapták így a labdát, sok esetben pedig el sem indították az átadást, mert a társ nem jó helyen volt.

A 37. percben Pátkai verte át Lovricot a félpályán, majd elesett és utánavetődve elkapta a középpályás lábát, aki így orra bukott. Andó-Szabó sárga lappal díjazta a horvát játékost.

A 38. percben szerzett vezetést a Videoton. Scsepovics indította Lazovicsot a behátráló védők előtt. Ő továbbadta a lépéselőnyben lévő Suljicnak, aki kapura is törhetett volna, ám inkább talppal megállította a mögötte érkező csatárnak. A szerb laza, már-már flegma bokamozdulattal, 17 méterről átemelte a kissé kint álló Gróf felett, a labda habkönnyen hullott a hálóba (1-0).

A 40. percben egy felívelt labdát Juhász elfejelt, ám közben leütközte a keményen odaérkező Eppelt. Az esetért sárga lapot kapott. A szabadrúgásból szöglet lett, amelyet kapura is tekert a Honvéd, a hosszú oldalon, a gólvonalnál Nego félig térdre borulva, fejjel hárított.

Az első félidőben egyértelmű fölényben játszott a Vidi, rengeteg kisebb-nagyobb lehetőségük akadt, de igazi ziccer több nem, így a szünetben 1-0-ra vezetett a fehérvári csapat.

A félidőben nem történt változtatás egyik oldalon sem. Az első nagyobb lehetőség a Honvéd előtt adódott ebben a játékrészben: Lanzafame 25 méteres szabadrúgását hárította Kovácsik a bal felsőből.

A 62. percben megpecsételődni látszott a Honvéd sorsa. Egy labdára Varga és Lovric ugrott fel, előbbi jóval előbb ért oda és elfejelte, a horvát védő pedig beleszállt. Andó-Szabó második sárgával kiállította, emberelőnybe került a Vidi.

A 67. percben Vinícius fejelt ki egy labdát, majd Scsepovics nem vette észre az érkező védőt, így szerelték. Zsótér elpasszolta a labdát, Varga pedig óriási késéssel elkaszálta, amiért sárga lapot kapott. A szabadrúgást Lanzafame fejelte gyengén kapura, Kovácsik könnyen védett.

Érthetetlen módon kissé megzavarodott a Vidi, sokszor veszítették el a labdát saját térfelükön, de a komoly ziccereket megúszták. A 71. percben egy szögletet követően Eppel kevergett az ötösön, majd távolról Zsótér fejelt jócskán fölé. Ezt követően Eppel helyére Kabangu állt be.

A 73. percben Zsótér beadását Stopira vágta ki az ötösről veszélyes helyzetben. A 75. percben Bobál szabálytalankodott még a beadást megelőzően a tizenhatoson belül Lazoviccsal, talán akaratán kívül, Andó-Szabó büntetőt ítélt. Scsepovics állt oda és a bal felsőbe rúgta a labdát (2-0).

A 78. percben Lanzafame hátára ugrott rá a tizenhatoson belül Stopira – láttunk már ilyenért tizenegyest. A kontrából mindenesetre elszaladt a Vidi, Suljic szöktette Lazovicsot, aki nem jól tette Scsepovics elé. A csatár azonban elérte és eltolta Gróf mellett, majd összeakadt a lábuk. Ez is büntetőnek tűnt, ám végül a szerb kapott sárga lapot műsesésért.

A 81. percben Varga ugrott ki a teljesen fellazult Honvéd-védelem közepén, ám Gróf előbb ért oda. Egy percre rá Zsótér lőtt ballal 19 méterről, Kovácsik ezt is magabiztosan fogta. A 84. percben Hidi helyére Nagy Gergő érkezett.

Ezt követően azonnal betalált a Vidi. Egy fehérvári akció után hárman-négyen is lesen maradtak, ám Lazovics áthámozta magát Nagy Gergőn, aki már megszerezte a labdát, majd egymaga egy tolást követően megoldotta: kilőtte a bal alsót (3-0).

Kabangu buktatta hátulról a kontrával induló Pátkait sárgáért, majd hármascsere következett: Lazovics, Suljic, Varga J. lejött és Maric, Géresi, Kovács István foglalta el helyüket.

A maradék négy perc már nem hozott helyzetet. Győzelmével a Videoton visszaállt a tabella élére, ráadásul meglehetősen demoralizáló vereséget mért a Honvédra, amely a következő fordulóban Lovricot is nélkülözni lesz kénytelen.

A belső képek és a címlapkép a vidi.hu-ról származik.

A Rangadó.hu szakértője, Szurgent Lajos, a Honvéd korábbi játékosa és három különböző időszakban vezetőedzője:

– Az első félidőben megtette a Honvéd, ami tellett tőle, de a másodikra már rányomta a bélyegét a hétközi kupameccs, elfáradtak. Erre jött még rá a kiállítás és a hazai pálya előnye, így nem lehetett kérdéses a győztes kiléte. Az első gól véleményem szerint kissé kapushiba is volt, hiszen rendkívül kint állt a hálóőr.

Olvasói sztorik