NB I

Kubatov: nem vagyok az ultrák ellen, hiszen közülük jöttem

A Ferencváros elnöke szerint rosszul kommunikáltak a vénaszkennerről.

A Ferencváros elnöki tisztét hat éve betöltő Kubatov Gábor az Origónak adott interjújában többek közt a Ferencváros költségvetéséről és a vénaszkennerről is szót ejtett.

Mennyi pénzből gazdálkodik ma a Ferencváros?

– Nagyjából ötmilliárd forintból, amelynek közel a kétharmada a labdarúgásra megy el. Átláthatóan gazdálkodunk, betartjuk az előírásokat. A Ferencvárosban megszűntek az arculatátviteli szerződések, a bújtatott pénzek. Nálunk nincs adóelkerülés, nincsenek zsebbe kifizetett pénzek. Az összes sportolónk be van jelentve, adót és egyéb közterheket tisztességgel fizetünk utánuk. Amikor hat évvel ezelőtt elnöknek választottak, egy csőd felé tántorgó egyesületet vettem át.

Miért égett rá a vénaszkenner szó a Ferencvárosra?

– Ha követtünk el hibát, akkor azzal követtük el, amikor először kommunikáltunk erről. Ha akkor világosan elmondjuk, hogy ez egy teljesen átlátható rendszer, hogy nem jutunk semmiféle olyan adathoz, amelyek személyiségi jogokat sértenek, akkor talán másképpen alakul ez a történet. A stadionépítés közben, a műszaki fejlesztésben volt először leírva, hogy vénaszkenner lesz a Groupama Arénában. Ekkor kellett volna nagyon tudatosan kommunikálni mindezt – ez elmaradt, mondjuk ki őszintén, ezt a hibát elkövettük, mert akkor a megfelelő tájékoztatás helyett megindultak a találgatások.
Az ultrák azonnal felkapták a témát, nem lehetett őket meggyőzni arról, hogy a történet nem úgy van, ahogy ők gondolják. Két és fél év alatt azért kiderült, hogy ez a berendezés senkinek sem árt, nem sérti a személyiségi jogokat. Én nem vagyok az ultrák ellen, hiszen közülük jöttem, nagyon jól ismerem ezt a fajta kultúrát. De az a csibészbecsület, amely a mi időnkben megvolt, ma már nincsen meg. Anno, ha valaki valamilyen butaságot elkövetett, vállalta érte a felelősséget. Ma ez nincs így. A vénaszkennerre azért van szükség, hogy ha valaki balhét csinál a stadionban, akkor a következő mérkőzésen már le legyen erre lehetősége, hiszen a bajkeverőt ki tudjuk tiltani, nem tud többet bejönni, ugyanis mindenkinek felelősséget kell vállalnia a tetteiért.

Az időközben elmaradó szurkolókról azt mondta: talán a csapat most is jobban állna, ha ezek a fanatikus drukkerek bent lennének a stadionban, de bizonyos dolgokból nem tud engedni.
– Nekünk minden szponzori szerződésben benne van az, hogy a stadionban történő erőszakos cselekmények esetén a támogatónak joga van egyoldalúan felmondani a szerződést. Ezt pár olyan ember miatt, akik nem hajlandóak elfogadni a szabályokat, nem fogom kockára tenni. Tudom, hogy ez egy alapvetően más látásmód, mint ami eddig Magyarországon divatban volt. Sok követőnk, társunk nincs is az első osztályban.

Olvasói sztorik