NB I

Elküldte játékvezetői javaslatait az MLSZ-nek az FTC

Csütörtök délután a levél teljes szövegét nyilvánosságra hozzák.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke december 31-i beszédében jelezte először, hogy a klub javaslatokat fog tenni a játékvezetői rendszer megreformálására. Csütörtökön Orosz Pál vezérigazgató elküldte a klub konkrét javaslatait az MLSZ-be Vági Márton főtitkár és Berzi Sándor játékvezetői bizottsági elnök részére.

Álláspontja kialakításakor az FTC több egykori kiváló bíró véleményére is támaszkodott. Orosz Pál levelében a már korábban felvetődött javaslatok jó része megtalálható. A Ferencváros szerint a sportág gazdasági fejlődése okán a játékvezető kiemelt szereplője egy kiemelt sportágnak, ami ma már egyben egy kiemelt szórakoztatóipari üzletág is.

Az FTC szerint legyen nyilvános és transzparens a játékvezetői értékelés. Az MLSZ hozzon nyilvánosságra minden játékvezetői, ellenőri jelentést, beszámolót. A sportklub arra biztatja az MLSZ-t a levélben, hogy álljon a transzparencia ügye mellé.

Ha ehhez szervezetek ‒ például az UEFA ‒ előírásait szükséges módosítani, akkor tegyen arra javaslatot a szövetség akár elsőként. Az FTC azt is kéri, az MLSZ tegye lehetővé, hogy a játékvezetők a döntéseikről magyarázattal szolgáljanak a közvélemény számára.

A transzparencia jegyében az FTC az MLSZ-nek küldött teljes levelét csütörtök 18 órakor nyilvánosságra hozza a klub hivatalos kommunikációs felületén, a www.fradi.hu oldalon.

Orosz Pál novemberben elfogadhatatlannak értékelte Kassai Viktor tevékenységét a Vasas‒Ferencváros (2-2) mérkőzésen, és közölte, írásban jelzik az MLSZ-nek, hogy szeretnének leiratkozni a játékvezetőről. Az MLSZ válaszul közölte, a kluboknak nem lehet szerepük a játékvezetők kiválasztásában.

A Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll az őszi idény folyamán többször élesen kritizálta a játékvezetőket, emiatt januárban kétmillió forintra megbüntette a fegyelmi testület, de a fellebbviteli bizottság kedden eljárási hibára hivatkozva új eljárást rendelt el.

Csütörtök este a transzparencia jegyében az FTC az MLSZ-nek küldött teljes levelét nyilvánosságra hozza, amely ITT érhető el.

Olvasói sztorik