NB I

Újrahasznosják a régi Sóstói Stadion betonszerkezetét – FOTÓK

Csak a főlelátó váza marad meg.

Teljesen lebontották az elmúlt hónapok során a Sóstói Stadiont. A Videoton FC egykori és leendő otthonának állapotáról a feol.hu számolt be.

– A Sóstói Stadion építésének első szakaszában több mint tizenkét ezer köbméter föld került visszatöltésre, majd a mélyalapozás előbb kiemeltek 4500-5000 köbméter földet, az alapozás során pedig több mint 3000 köbméter betont öntöttek az árkokba a kivitelező Sóstó Konzorcium munkatársai – fogalmaz a portál.

– Hétfőn kezdtük a Csíkvári út felől álló régi épület melletti mélyalapozást – ismertette a jelenlegi munkafázist Horváth László, a Sóstó Konzorcium projektvezetője. – A hideg miatt 70-80 százalékos kapacitással tudunk dolgozni, mert csak 10-11 óra körül tudjuk kezdeni a betonozási munkálatokat.

A 2005-ben épült fejépület falazata, tetőszerkezete is bontásra került, de a létesítmény vázszerkezete megmarad.

– A belső válaszfalakat, vázkitöltő falakat, padló-rétegrendeket elbontották, valamint a Csíkvári út felőli oldalon új lépcsőházak épülnek majd. Elbontják még a főlelátót is, mert új lelátóelemek készülnek. Új tetőszigetelést, tetőrétegrendet, homlokzatburkolatot, üvegfalakat kap a fejépület, tulajdonképpen a régi vázat öltöztetjük fel – mesélte Horváth László.

– Ez egy tízéves épület, nem akartunk pazarolni, hogy elbontjuk teljesen – mondta a megrendelő képviseletében Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere.

A stadion eddigi anyagainak 75 százalékos újrahasznosítása a cél.

– Az épületből kitermelt összes betont ledaráljuk és újrahasznosítjuk. Az útpályaszerkezetekbe, a kerengőkbe, vagy éppen a parkolókba beépítjük a törtbetont.

A feol.hu szerint mintegy 150 fő dolgozik a stadionon, melynek a 2017-18-as idény első tavaszi fordulójára állnia kell.

Olvasói sztorik