NB I

Kálnoki-Kis gólerős védőként segítené kupagyőzelemhez az Újpestet

Négyhónapos kényszerpihenő után januárban visszatért a pályára Kálnoki-Kis Dávid, aki mer nagyot álmodni a lila-fehérekkel.

Kirobbanó formában kezdte a 2016–2017-es szezont az Újpest FC színeiben Kálnoki-Kis Dávid, akivel augusztus végén a vb-selejtezőre készülő válogatott bő keretében is számolt Bernd Storck kapitány, és utazhatott a Feröer-szigetek elleni találkozóra. A 25 éves védő aztán szeptember elején a Videoton elleni bajnokin megsérült, közel négy hónapig nem léphetett pályára. Erről az időszakról kérdezte a Rangadó.hu a játékost.

– A pontos diagnózis szerint szeptemberben részleges külső térdszalag-szakadást szenvedtem, műteni nem kellett– meséli Kálnoki-Kis Dávid. Négy hét után levették a térdgép-rögzítőt a lábamról, ám közben más okból egy kisebb műtéti beavatkozást végre kellett hajtani, ez döntött le igazából a lábamról, és emiatt közel nyolc hétig otthon kellett feküdnöm. Így gyakorlatilag november végén tudtam újra edzésbe állni, a december a rehabilitációs munkáról szólt, amit az Újpest fizioterapeutájával végeztem. Amíg a többiek pihentek, minden nap azon dolgoztam, hogy januárban újra a csapattal készülhessek. Ez így is történt, hiszen a januári felkészülés legelejétől kezdve százszázalékos edzésmunkát végezhetek az Újpest első csapatával, a korábbi sérülésem nem hátráltat semmiben, teljesen egészséges vagyok. Pályafutásom során többször voltam sérült, így mentálisan is erősen kezeltem az elmúlt négy hónapot, a feleségem és a családom tartotta bennem a lelket, a nehezebb pillanatokban rájuk támaszkodhattam.

– Ötödik hete készül a tavaszi rajtra az Újpest FC, közben voltak Cipruson is edzőtáborozni. Hogyan sikerült a felkészülés?

– Nagyon kemény négyhetes munka van mögöttünk, az első két hétben itthon, műfüves pályán készültünk, a labdás edzések mellett főként fizikális terhelést kaptunk – ez alapozta meg a jó erőnlétünket. Cipruson remek körülmények között készülhettünk, az időjárás is kiváló volt, már taktikai elemeket is gyakoroltunk, miközben a fizikális munkára továbbra is nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen ez nálunk, Újpesten nagyon fontos.

– A külföldi edzőtáborozás alatt lengyel, bolgár és cseh riválissal is megmérkőztek, sikerült gólt szereznie, ráadásul viselhette az újpesti karszalagot… Ilyen visszatérésről álmodott?

– Így igaz, a Lech Poznan elleni első mérkőzésen az Újpest csapatkapitánya lehettem, miután lecserélték a kijelölt „csékánkat” és az ő helyettesét is, így igazából „csak” megörököltem a karszalagot. Természetesen nagyon örültem, hiszen kisgyerekkori álmom volt Újpesten focizni és viselni a csapatkapitányi karszalagot, nagy lépés volt ez a karrieremben. A felkészülési mérkőzéseink nagyon jól sikerültek, hiszen a Lech Poznannal remek iramú mérkőzést játszottunk, a Levszki Szófiától ugyan kikaptunk, de nagyon hasznos volt az a találkozó is. A Teplice ellen pedig győzni tudtunk, ráadásul belső védőként, pontrúgás után voltam eredményes és jegyeztem győztes gólt. A mai, modern fociban egyre inkább elvárás, hogy a bekkek is eredményesek tudjanak lenni, ezért is örülök a részsikernek. Összességében csapatszinten és egyénileg is jó felkészülés van mögöttünk, az együttes nagyon egyben van, minden játékos egy irányba húz, így tudunk sikeresek lenni.

– Az Újpest igazi kupaspecialista, idén is harcban állnak még a végső győzelemért. Mik a céljaik tavasszal a sorozatban?
– Szeretnénk megnyerni a Magyar Kupát, vagy legalábbis ott lenni a döntőben – hiszen így lehet esélyünk európai kupaindulást érő helyen végezni. Szombaton már tétmérkőzés vár ránk, nyitásként a ZTE FC otthonában mindenképpen győzni szeretnénk a kupameccsen. A párharc már oda-visszavágós, de nemcsak az idegenbeli gólszerzésben, hanem a győzelemben is bízunk.

– A bajnokságban a hatodik helyről várják a folytatást, mit gondol, hova érhetnek oda a szezon végén?

– Újpesten mindig dobogós célokért küzd a csapat, ez az idei szezonban sincs másképp, ezért mindenképpen szeretnénk a jelenlegi hatodik pozíciónkból előrelépni. Hét pontra vagyunk az első helyezettektől, de gyorsan hozzáteszem, a kiesőzónától is, szóval nagyon kiélezett és sűrű a bajnokság. Tavasszal szeretnénk erős pontgyűjtésbe kezdeni, a tavalyi döntetlenjeinket jó lenne minél több győzelemre cserélni, így lehet esélyünk felvenni a harcot a legjobbakkal.

– Sérülése előtt a szezont remek formában kezdte, tavasszal újult erővel és extra motivációval visszatérve már gólerős védőként lenne az Újpest húzóembere?

– Maximalista ember vagyok, egyénileg csak az a célom, hogy minél jobb játékkal segítsem az Újpestet. A sérülésekből mindig erősebb játékosként tértem vissza a pályára, ez most sincs másképp. A felkészülésem remekül sikerült, így nagyon várom már a tavaszi rajtot, persze a legfontosabb a csapat sikere. Emellett természetesen jó lenne ismét a válogatott közelébe kerülni, hiszen augusztus végén hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy Bernd Storck kapitány meghívott a nemzeti csapatba. Személy szerint váratlanul ért a meghívó, de nagyon örültem, hogy a legjobb magyar játékosok oldalán készülhettem a vb-selejtezőre. Végül Feröer-szigetek ellen az utazó keretbe is bekerültem, így azt gondolom, bizonyítottam a kapitánynak. Abban bízom, ha ismét jó formát mutatok az Újpest színeiben, akkor Storck mester ismét számít rám. A mutatott játékommal és a szellemiségemmel szeretnék helyet követelni magamnak a válogatott keretében – tekintett előre az Újpest 25 éves védője.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik