NB I

Fejben még nem volt érett a Fradihoz Ugrai Roland

Nevelőedzője szerint is a legnagyobb tehetségek között van Magyarországon a Diósgyőr támadója.

Kapcsolódó cikkek

Talán kissé meglepően hangzó nyilatkozatot tett a spanyolországi edzőtáborából hazatérő Diósgyőri VTK vezetőedzője, Horváth Ferenc még február elsején. A tréner azt mondta, véleménye szerint Ugrai Roland igazi erőssége csapatának és Magyarországon is a legjobb öt játékos közé sorolható.

Mivel Ugraival kapcsolatban eddig hasonló mondatok nem sokszor hangzottak el, a Rangadó.hu felhívta a játékos nevelőedzőjét, az Illés Akadémia egykori vezetőjét, Simon Attilát is.

– Nem szeretnék szembe menni Horváth Ferenc véleményével, még akkor sem tenném, ha nem értenék ezzel egyet, hiszen ő sokkal jobban ért a szakmához, mint én. A legtöbb negatívumot, amit Ugrairól el tudnék róla mondani, vélhetőleg felnőtt korára kinőtte. Neki sohasem a játéktudásával, alkatával vagy fizikai képességeivel voltak problémái, hanem mentálisan. Biztos vagyok benne, hogy ezeken mára túllépett. Minden képessége adott ahhoz, hogy válogatott futballista legyen, kora miatt pedig ez nem is lehetetlen [24 éves – a szerk.] – kezdte Simon.

– Ő nem is egyszer járt a Haladásnál. Legelső időszakában még túl fiatal volt, együtt került fel Kovács Istvánnal és Skriba Mátéval mindössze 17 esztendősen. Akkoriban volt egy kis ellentmondás is, hiszen én úgy éreztem, ez még korai. Csertői Aurélt később Aczél Zoltán váltotta, aki ezt észrevette és Roli nevelési célzattal visszakerült az akadémiára – mesélte Ugrai egykori nevelőedzője.

– A második időszak akkor kezdődött, amikor Kovács Istvánék berobbantak. Ekkor még nem volt fiatal szabály, rengeteg külföldi játszott nálunk, nem tudott labdába rúgni mellettük, ráadásul nem is akartak több fiatalt szerepeltetni. Emiatt a második csapat tagja volt, amely akkor még az NB II-ben szerepelt, Ugrai pedig remekül játszott – értékelt.

És hogy miért távozott Szombathelyről?

– Nem a játéklehetőség miatt. Kisebb-nagyobb problémái akadtak a csapattársakkal.

A Haladást a Ferencváros követte, onnan tért vissza Szombathelyre mindössze egy év után.

– Roland mentális képességei nem voltak elég erősek a Fradi közegének feldolgozásához, környezetének elviseléséhez. Voltak jó meccsei, lőtt gólt, gólpasszokat adott, de az egy túl korai váltás volt számára. A Haladásba visszatérve sérülésekkel bajlódott, ezért nem tudott megragadni ismét – nyilatkozta Simon.

– Diósgyőr sokkal pozitívabb környezet, az edző is olyan, aki támogatja a fiatal játékosokat, játszatni fogja. Ne felejtsük el, hogy Roli Kelet-Magyarországon született, békéscsabai születésű. Az a közeg jobban fekszik neki – zárta szavait Simon.

Olvasói sztorik