NB I

Sehol sem követik a Ferencváros példáját az NB I-ben?

Az általunk megkérdezett klubok nem gondolkoznak az NB III-as csapataik megszüntetésében.

Kapcsolódó cikkek

A Rangadó.hu néhány napja számolt be arról, hogy a Ferencváros utánpótlás-igazgatója, Theo Schneider azt nyilatkozta: szakmailag nem tartják indokoltnak a továbbiakban az NB III-as csapat fenntartását, mivel a 22-24 éves játékosoknak már csekély esélyük van arra, hogy élvonalbeli labdarúgók legyenek.

Ennek kapcsán megkerestük azoknak az NB I-es csapatoknak a zömét, melyek NB III-as gárdát is indítanak, és megkérdeztük őket, mi a véleményük a döntésről, illetve hasonlóan gondolkoznak-e.

Debreceni VSC

A DVSC részéről Herczeg András, a felnőttcsapat korábbi vezetőedzője nyilatkozott, aki jelenleg a klub akadémiájának ügyvezetőjeként dolgozik.

– Nem szabad elfelejteni, hogy a Ferencvárosnak rendelkezésére áll az NB II-es Soroksár is, amit mi jelenleg nem mondhatunk el. Vélhetőleg ha az adminisztrációs baki miatt kiesett és megszűnt Létavértes még létezne, mi sem gondolkodnánk az NB III-ban, de a 19-20 éves gyerekeket máshol egyszerűen nem tudjuk versenyeztetni. Összességében annyit mondhatok, hogy nem tervezzük a második gárda megszüntetését – fogalmazott Herczeg.

Diósgyőri VTK

A DVTK részéről Benczés Miklós sportigazgató beszélt.

– Az utánpótlás-szakembernek egy célja lehet: hogy a széles bázisból a felnőtt csapatba, esetleg a válogatottba juttassa egy-egy játékosát. Hogy melyik klub életében ez hogyan valósul meg, az teljesen egyedi. Úgy vélem, a DVTK jó nevelőállomás a gyerekek számára – kezdte.

– Az NB III komoly bajnoksággá nőtte ki magát, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a 2014-15-ös idény végén összesen 16 profi csapat szűnt meg, amelyek játékosállományának egy része a harmadosztályba vándorolt – tette hozzá Benczés.

– Ragaszkodunk a második csapatunkhoz, a legtöbb riválisunk is hasonló formában oldotta meg az utánpótlásának kérdését. Többek helyeztek egy fiókcsapatot az élvonalbeli alá – gondolok itt az MTK-Bodajk, a Debrecen-Létavértes vagy újabban a Ferencváros-Soroksár társulásokra. Klubunk folyamatosan épül, egyre jobb az infrastruktúránk, egyre komolyabb a szakember-gárdánk – fogalmazott, majd kifejtette: a DVTK tartalék csapatában többségében 17-19 esztendős labdarúgók fejlődhetnek és kaphatnak magasabb szintű meccsterhelést az NB III-ban, mely a fejlődésüket remekül szolgálja..

Gyirmót FC

A Gyirmóttól Horváth Cs. Attila, a klub sajtófőnöke nyilatkozott.

– A Ferencváros más szakmai koncepcióban gondolkozik, ráadásul a Soroksár miatt fiókcsapattal is rendelkeznek. Nálunk szükséges az NB III-as csapat, hiszen az utánpótlás és a felnőtt között túl nagy az átmenet. 19-20 éves játékosoktól kellene azt elvárnunk, hogy beférjenek az NB I-be? Ez csak nagyon ritkán valósul meg. Nem megkaptuk, kiharcoltuk az NB III-ban való indulás jogát, amit szeretnénk is megtartani – nyilatkozta Horváth Cs.

Paksi FC

Pakson nem szerették volna kommentálni a dolgot, Zomborka Zoltán, a klub sajtófőnöke mindössze annyit mondott, hogy a Tolna megyeiek a következő idényben is indítják NB III-as csapatukat.

Újpest FC

Az Újpest FC-től Víg Péter, az utánpótlás operatív igazgatója szólalt meg.

– Nem szeretnénk minősíteni a Fradi döntését, azt az álláspontot képviseljük, hogy afelé szeretnénk terelni a tehetségeinket, hogy minél hamarabb találkozzanak a felnőtt focival. Nem tartjuk rossznak az NB III-as szereplést – kezdte Víg.

Az Újpest FC II 0 ponttal jelenleg utolsó helyen áll a harmadosztályban.

– Még át kell néznünk, hogy kiesés esetén mi volna a legjobb megoldás, elindítjuk-e a csapatot a budapesti bajnokságban. A jelenlegi problémákat egyébként az átigazolási stop jelenti, amiatt kerültünk bajba. Nekünk ugyanis nem volt külön keretünk az NB III-ra – tette hozzá.

A Puskás Akadémiát is szerettük volna elérni az ügyben, de nem álltak rendelkezésünkre.

Olvasói sztorik