NB I

Kubatov: „amíg én vagyok az FTC elnöke, addig marad a szkenner”

A Fradi első embere a sikeres téli átigazolásokkal mindenképpen BL-selejtezőben gondolkodik.

Nem titok már, hogy a Ferencváros Európa legmodernebb klubjává szeretne válni 2020-ig. Kubatov Gábor, az FTC elnöke exkluzív interjút adott a Lokálnak, amelyben a többi között beszél a Fradivárosról, a futballcsapat játékos-politikájáról és az utánpótlásról, az MLSZ kontra Thomas Doll-ügyről és az ultrákkal való viszonyáról is.

– Bár sokáig magunk is, elsősorban az egyszerűség és a közérthetőség kedvéért így hívtuk a projektet, mostantól a külső kommunikációban a népligeti sportfejlesztést szeretnénk használni, mert semmit sem akarunk kisajátítani magunknak – kezdte a beszélgetést a Fradiváros-projekttel Kubatov. – Azt szeretnénk, hogy 2020-ra igazi ultramodern sportvárossá nője ki magát az FTC egyesített népligeti bázisa. Meggyőződésem, hogy a környezet meghatározza a munka minőségét, ennek figyelembevételével fejlesztettük az elmúlt években a népligeti sporttelepet és ennek mentén fog elkészülni az FTC új sportközpontja is. Egy olyan sportcentrumot képzelünk el, amely nemcsak Magyarországon, de Európában is a legmagasabb színvonalat képviseli. Egyébként az már önmagában ritkaságszámba megy, hogy ugyanannak az egyesületnek szinte valamennyi szakosztálya egy helyen tölti a mindennapjait – magyarázta az elnök. Mint mondta, a tervek szerint a 19 szakosztályból 18 lesz helyben, csak a kajak-kenusok maradnak a vízpart mellett.

A fiatal sportolókkal kapcsolatban szóba került a labdarúgó-csapat közvetlen utánpótlása is.

– Az utánpótlásunkból most jön ki az a generáció, amelyet mi kezdtünk nevelni, és vannak köztük olyan fiatalok, akik képességeik alapján bekerülhetnek a felnőtt csapatba. Közülük a felkészülési meccseken többen is szerepet kaptak, és a spanyolországi edzőtáborba is a csapattal tarthattak. Csupán a fiatalokra azonban nem lehet ütőképes csapatot építeni, ezért kész játékosokat is hozunk. A téli átigazolási szezonban eddig három magyar válogatott focistát – Bognár Istvánt, Botka Endrét és Kleinheisler Lászlót – igazoltunk le, a külföldi játékosokat pedig neves csapatoktól csábítottuk ide. Janek Sternberg a Werder Brementől jött, Julian Koch a Fortuna Düsseldorftól érkezett, Amadou Moutarit pedig az Anzsi Mahacskalából hoztuk.

A Ferencváros rég látott aktivitást mutatott az átigazolási piacon, eddig hét labdarúgót igazolt.

– Rég voltunk ilyen aktívak, és úgy érzem, sikerült elérnünk, hogy már most megvan annak a csapatnak a gerince, amellyel nyáron neki tudunk menni a BL-selejtezőnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a bajnokság vége után ne igazolnánk, hiszen a sikeres játékos-politikánk miatt a Ferencváros egyre vonzóbb alternatíva a magyar és a külföldi játékosok számára is. Az elmúlt három évben két és fél milliárd forintért adtunk el labdarúgókat a magyarnál sokkal erősebb bajnokságokba, ezzel pedig azt tudjuk üzenni, hogy a Fradiba érdemes jönni, mert innen tovább lehet lépni – mondta Kubatov, aki leszögezte, hogy a Fradinál csak az első hely elfogadható.

Szóba került, hogy Thomas Doll vezetőedzőt behívatta az MLSZ, sőt nagyon komoly büntetést is kirótt rá a meccsek utáni nyilatkozatai miatt. A Lokál erre is rákérdezett:

– Úgy gondolom, hogy Thomas személyiségéből adódóan kicsit indulatosan beszélt, de nem lépte túl a határokat. A fegyelmi bizottság döntése értelmében kétmillió forintot kell fizetnie. Számomra felfoghatatlan, hogy Magyarországon mindenkit büntetlenül lehet kritizálni, kivéve a labdarúgó-szövetséget és a bírókat. Hiányolom továbbá a transzparenciát és a konzisztenciát az MLSZ részéről. Sajnos nem tudják megmondani, hogy miért mi jár. Ezen változtatni kell. Csak az átláthatóság oldhatja meg a helyzetet. A futballban miért ne lehetne rögzíteni és visszahallgatni a bírók beszélgetéseit, ha ezt a Forma 1-ben meg lehet tenni? Ugyanez a helyzet az ellenőri jelentésekkel. Valami titkolnivalójuk lenne talán?

– Meggyőződésem, hogy Csányi Sándor a rendszerváltás óta eltelt időszak legjobb MLSZ-elnöke, de úgy gondolom, nem igazán látja át az alatta dolgozó apparátus döntéseit. Ez egy elnöknek nem feltétlenül feladata, ha az a bizonyos apparátus megfelelően működik, viszont jelenleg hiányzik a transzparencia és a konzisztencia a döntéseikből. De hagyjuk a bírókat egy pillanatra. Hogyan lehetséges, hogy már most tudni lehet, novemberben mikor lesz meccsnapjuk a válogatottaknak, nálunk viszont a szezon elején se tudják megmondani, hogy hány hét szünet lesz két bajnoki forduló között? Mondok másik példát: előfordult olyan, hogy a meccs előtt egy héttel még nem tudtuk a pontos kezdési időpontot. Így nem lehet jegyeket értékesíteni, pedig nálunk komoly marketing folyik azért, hogy minél több jegyet eladjunk és látható, hogy minden fordulóban a mi stadionunkba jön ki a legtöbb ember.

Végül szóba került a vénaszkenner is, amely távol tartja az ultrákat a Fradi-meccsektől. Az ő helyeiket viszont feltöltik új szurkolók az elnök szerint.

– Szögezzük le gyorsan, hogy az ultrák nincsenek kitiltva a stadionból, hanem elhatározták, hogy nem jönnek be – mondta Kubatov, azt viszont megerősítette, szó sincs arról, hogy ne hiányoznának a csapatnak. – Hát hogyne hiányoznának, hiszen ők is a Ferencváros családjának tagjai. De ehhez az is hozzátartozik, hogy annak ellenére, hogy a távolmaradást választják, nem lettek kevesebben a meccsen. A megüresedett helyeket betöltik új szurkolók, akik értékelni tudják azt, hogy kulturált keretek között biztathatják a csapatot – tette hozzá Kubatov, aki két dolgot kérne az ultrákkal való egyezséghez: kulturált kereteket és az azonosíthatóságot. Végül felmerült a kérdés, marad-e a szkenner: – Amíg én vagyok az FTC elnöke, addig igen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik