NB I

Győzelmi kényszerben a címvédők: egy hajóban evez a Fradi és a Legia

A román és a szlovák címvédő már féltávnál elúszott, de Nagy Dominik még bízhat a lengyel és a magyar aranyban is.

Az NB I-es csapatok decemberben rövid téli pihenőre vonultak, januárban viszont már megkezdték a felkészülést a tavaszi nagy menetelésre. Így tett a Ferencváros is, a címvédőnél nem titkolt cél, hogy a kupában és a bajnokságban is megvédjék címüket. Ősszel akadozott a ferencvárosi gépezet, Thomas Doll együttese a negyedik helyről várja a folytatást, hátrányuk viszont mindössze négy pontra rúg az éllovas Videoton mögött. Összeállításunkban annak néztünk utána, hogy a közép-kelet-európai régió címvédői hogyan szerepeltek a bajnokság első felében.

Hárman a mérleg pozitív oldalán

A legkényelmesebb helyzetből a szerb Crvena Zvezda várja a folytatást, hiszen a címvédő az első helyen telel, előnyük ráadásul hat pontra rúg a Partizan előtt. Csehországban legutóbb a Viktoria Plzen ért a csúcsra, az ő előnyük egy pont az élen, míg a szlovén Olimpija Ljubljana a második helyről várja a folytatást, igaz, csak gyengébb gólkülönbségük miatt csúsztak le az első helyről a Maribor mögött.

Legia, Fradi: ledolgozni négy pontot?!

Ausztriában az RB Salzburg hátránya két pontra rúg az az első helyet bitorló Altach mögött, majd ha sorrendben haladunk a Ferencváros következik a listán, a zöld-fehérek tavasszal négy pontos hátrányukat dolgoznák le a Videoton mögött. Nagy Dominik januárban a Ferencvárostól igazolt a Legia Warszawához, ahol hasonló képlet vár rá: a címvédéshez négy pontot kell ledolgozniuk a Jagiellonia mögött. Horvátországban a Rijeka abszolválta legerősebben a szezon első felét, így a 2015-2016-os idényben aranyérmes Dinamo Zágráb hátránya már hat pont, ám még ez sem ledolgozhatatlan.

Kilátástalan helyzetben

Ellenben a román címvédő Astra Giurgiu és a szlovák Trencsén helyzete ilyen téren már kilátástalan, előbbi tizenhárom, utóbbi huszonkét pontos hátrányt „hozott össze” az első helyezettel szemben.

A közép-kelet-európai régió címvédői

Ország: címvédő (helyezés a bajnokságban) előny/hátrány a téli szünetben
Szerbia: Crvena Zvezda (1/16): +6 pont
Csehország: Viktoria Plzen (1/16): +1 pont
Szlovénia: Olimpija Ljubljana (2/10): (holtverseny) 0
Ausztria: RB Salzburg (2/10): -2 pont
Magyarország: Ferencváros (4/12): -4 pont
Lengyelország: Legia Warszawa (3/16): -4 pont
Horvátország: Dinamo Zágráb (2/10): -6 pont
Románia: Astra Giurgiu (7/14): -13 pont
Szlovákia: Trencsin (6/12): -22 pont

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!