NB I

Nyoma sincs a csapatépítésnek: mit akar így a Fradi Európában?

Egyelőre nem alakult ki a csapat gerince, nem tudni, kik lesznek a húzóemberek az esetleges európai kupaindulásnál.

A Ferencváros tavaly nyári kellemetlen BL-kiesése után – az albán Partizani Tirana ellen búcsúzott a csapat a második selejtezőkörből – azt gondolná az ember, a vezetők mindent megtesznek azért, hogy a következő nemzetközi kupaszereplést már összeszokott, megerősített és kiforrott együttessel kezdjék meg. Ehhez képest az alábbi összeállításból kiderül, nyolc játékosnak – amennyiben Kleinheisler László féléves kölcsönvételét hivatalosan is bejelentik – jár le a szerződése az idény végén (ahol az FTC nem közölte a szerződés hosszát, a Transfermarkt adataira hagyatkoztunk), azaz szinte ismét a nulláról kezdhetik a csapatépítést, bízva talán abban is, hogy az albán csapattól gyengébb ellenfél kerül az útjukba – ha egyáltalán kijutnak a nemzetközi porondra.

Kölcsönbe jöttek, mennek is

A góllövőlistát holtversenyben nyolc találattal vezető Marco Djuricin a Red Bull Salzburgtól, az alacsony termetű és mozgékony támadó, Rju Szung Vu a Bayer Leverkusentől érkezett a Fradihoz kölcsönben a szezon végéig, az ő segítségükre így kevés esély mutatkozik Európában. Friss hír, hogy Kleinheisler László is a kilencedik kerületbe érkezik, ő is csupán kölcsönben a szezon végéig, így maximum abban lehet a csapata segítségére, hogy a nemzetközi porondra való kvalifikáció meglegyen.

A nagy öregek, akik már csak öregebbek lesznek

Gera Zoltán 38, Hajnal Tamás 36, míg Leandro 35 éves lesz idén nyáron, így megváltást aligha várhatnak tőlük a ferencvárosi szurkolók. Hajnal Tamás az utóbbi időben sérülékenyebb is lett, míg Leandro egyre többet hibázik a védelem tengelyében, az őszi szezonban mutatott formája nem sok bizakodásra adhat okot – talán ezt mutatja az is, hogy a Fradi a harmadik legtöbb gólt kapta eddig az NB I-ben. Mindezek fejében a Transfermarkt szerint mindhárom játékos szerződése lejár a szezon végén.

Az NB I-ben ellubickolnak, BL-re/EL-re kevés

Emir Dilaver és Michal Nalepa is 2014 nyarán érkezett a Fradihoz, előbbi gyorsabban, utóbbi rögösebb úton lett a csapat alapembere. Velük eddig kétszer próbálkozott a Fradi a nemzetközi porondon, láthattuk, hogy nem sokat tudtak hozzátenni a sikeresebb szerepléshez. Szerződésük szintén lejár júniusban, ám amennyiben hosszabbítanak velük, az sem nevezhető „erősítésnek” az európai kupasorozatokhoz.

A Ferencváros jelenleg az NB I negyedik helyén áll négy ponttal lemaradva az éllovas Videoton mögött. Az mindenki számára egyértelmű, hogy a terv a nemzetközi kupaindulás, az viszont kevésbé érthető, milyen tudatos átigazolás struktúrával igyekeznek ezt elérni. A jelenlegivel nem lesz egyszerű, az biztos. Pedig a befolyt összeggel nem lehet probléma, hiszen csak idén januárban Cristian Ramírezért 1.5 millió eurót, Nagy Dominikért pedig egymillió eurót kaptak. Aztán nyáron kezdődhet minden elölről: játékost kivásárolni nincs pénz, az ingyen érkezőket több idő beépíteni – a nemzetközi kupaszereplés miatt pedig erre nem lesz lehetőség.

Olvasói sztorik