NB I

Jöttek-mentek: ők az NB I legértékesebb téli igazolásai

A Fradiból távozó Ramírezért és Nagy Dominikért milliókat fizettek, a két legértékesebb érkezőre viszont ingyen csapott le a Mezőkövesd, illetve az MTK.

A kínai ajánlatoknak is köszönhetően az elmúlt évek egyik legeseménydúsabb téli átigazolási szezonja zajlik Európában, az elmúlt napokban pedig a magyar klubok is beindultak, sorra érkeztek a jobbnál-jobb játékosok az első és második ligás csapatokhoz. A Rangadó.hu ennek apropóján a mértékadó Transfermarkt adatait használva megnézte, a januári transzferidőszakból eltelt eddigi napok során kik voltak a magyar csapatokhoz érkező legértékesebb játékosok. Íme, az öt legtöbbet érő labdarúgó:

1. Lazar Veszelinovics (Pohang Steelers-Mezőkövesd, érték: 750 ezer euró)
A 30 éves szerb csatár Tomiszlav Szivics első szerzeményeként, ingyen érkezett Mezőkövesdre a napokban, és mint megírtuk, a mester nagyon bízik a játékosban – szerinte Veszelinovics a bajnokság három legjobb támadója között lesz tavasszal. A csatár profi pályafutását kölcsönadások és átigazolások hosszú sora jellemezte, a Mezőkövesd már a 11. klubja: szerb csapatok mellett a fehérorosz Dinamo Minszk és legutóbb a dél-koreai Pohang Steelers csapatát is erősítette. Pályafutás legjobb időszakát a Hajduk Kulánál töltötte, ahol másfél év alatt 19 gólig jutott.

2. Jurij Kolomoec (Vorskla-MTK Budapest, érték: 700 ezer euró)
Külföldi támadóval erősítettek a budapesti kék-fehérek is: a 26 éves Jurij Kolomoec két és féléves szerződést írt alá az MTK-val. A Veszelinovicshoz hasonlóan ingyen igazolt játékosnak ez az első külföldi kalandja, eddig csak kisebb ukrán csapatoknál bizonyított – legutóbb a Vorsklánál, ahol az őszi szezonban 16 meccsen hét gólt szerzett.

3. Fülöp István (FC Botosani-Diósgyőr, érték: 550 ezer euró)
Az erdélyi születésű, a támadósor több pontján is bevethető Fülöp négy és fél év után hagyta ott a diósgyőriek kedvéért a román bajnokság nyolcadik helyén álló Botosanit, ahol az őszi szezonban 12 mérkőzésen hét találatig, összesen pedig 113 találkozón 26 gólig és 21 gólpasszig jutott. Ezt megelőzően profi pályafutása során csak az alacsonyabb ligás Avantul Rheginben szerepelt, így az érte 100 ezer eurót kipengető DVTK mindössze a harmadik klub Fülöp karrierjében.

4. Bognár István (Diósgyőr-Ferencváros, érték: 400 ezer euró)
A nemrég a magyar válogatott bő keretébe is bekerült támadó középpályásra a várakozásokon alul szereplő címvédő, a Ferencváros csapott le – a szintén gyengélkedő Diósgyőrtől érkezett játékos így bajnokságon belül váltott klubot. Bognár korábban az MTK és a Vasas korosztályos csapatait, valamint az Újpestet és a Mezőkövesdet is erősítette, így a Fradi pályafutása hatodik egyesülete. Az őszi szezonban négy találatot jegyzett, legeredményesebb időszakát pedig Mezőkövesden töltötte: itt két év és 55 meccs alatt 18 gólig és 17 gólpasszig jutott.

5. Botka Endre (Honvéd-Ferencváros, érték: 400 ezer euró)
Bognár mellett egy másik válogatott játékost is igazolt már januárban a Ferencváros: a 22 esztendős Botka Endre a Honvéd együttesét hátrahagyva szerződött Thomas Doll gárdájához – amit a kispesti drukkerek nem nagyon díjaztak. Botka egy fél év kecskeméti kölcsönt leszámítva egész – bár zsenge korára tekintettel még nem túlságosan hosszú – pályafutását a Honvédban töltötte, ahol a felnőtt csapatban 64 mérkőzést játszva egy gólt és két gólpasszt szerzett.

Az NBI-ből távozók toplistája:
1. Cristian Ramirez (Ferencváros-Krasnodar, érték: 1,5 millió euró)
2. Nagy Dominik (Ferencváros-Legia Warszawa, érték: 1 millió euró)
3. Sjoerd Ars (Haladás-Fortuna Sittard, érték: 400 ezer euró)
4. Feczesin Róbert (Videoton-Jeonnam Dragons, érték: 400 ezer euró)
5. Hegedűs János (Haladás-Puskás Akadémia, érték: 200 ezer euró)
Olvasói sztorik