NB I

Kétmillióra büntette Dollt az MLSZ

A mostani szezon egyik legnagyobb tételű bírságát kapta a Fradi vezetőedzője.

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága (FEB) január 19-i ülésén az alábbi határozatot hozta.

A Fegyelmi Bizottság (FEB) csütörtöki ülésén tárgyalta Thomas Doll fegyelmi ügyét. A Ferencváros vezetőedzője novemberben és decemberben több olyan nyilatkozatot tett, amelyben kétségbe vonta a versenysemlegesség elvének érvényesülését. A hasonló tartalmú kijelentések sértik a bajnokságban résztvevő többi csapatot, és a világ bármely országában eljárást, büntetést vonnak maguk után.

A FEB álláspontja szerint az eljárás alá vont sportszakember több alkalommal az elektronikus sajtóban, nagyobb nyilvánosság előtt megjelent nyilatkozatai alkalmasak arra, hogy az MLSZ működésével szembeni bizalmat megingassák. Ezért a FEB a Fegyelmi Szabályzat (FSZ) 34. § (1) bekezdés b) pontja és az FSZ 34. § (2) bekezdése, valamint az FSZ 10. § (4) bekezdés b) pontja alapján a sportszakembert, mint visszaesőt, kétmillió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

– A munka a csapattal nagyon sok örömet okoz, de minden más, ami körülvesz bennünket, elkeserít… Mintha nem lehetnénk bajnokok… Nyolcadik, vagy kilencedik büntető ez ellenünk, ilyet edzőként még nem tapasztaltam – nyilatkozta Thomas Doll a novemberi Vasas–Ferencváros (2-2) bajnoki mérkőzést követően.

– Nem volt fegyelmezetlen a csapat, nem találok szavakat arra, ami hétről hétre ellenünk folyik. A csapat le van sújtva, olyan dolgokat fújnak le ellenünk, amiket egyszerűen nem értünk. Teljesen világosan ki kell jelentenünk, hogy a labdarúgás már nem okoz örömöt számunkra, amikor egyfolytában ilyeneket ítélnek ellenünk. Minden egyes mérkőzésen az az érzésünk – akárki ellen játszunk –, hogy a másik felet nem büntetik úgy, mint minket – és ezt mondtam volna akkor is, ha megnyerjük a meccset. Meg kellene kérdezni az illetékeseket, hogy miért mindig csak egy irányba fújnak. Ha megnézzük a Vasas elleni mérkőzést, egy méterrel léptem át a vonalat, és Kassai ezért állított ki, illetve kaptam kétmeccses eltiltást. Nagyon fura helyzet, hogy ekkora arroganciával zajlik a bajnokság – fogalmazott a Ferencváros vezetőedzője a december 10-i Ferencváros–MTK találkozó után.

Fellebbezést javasol a Fradi

Dr. Berzeviczi Attila, aki az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatóságának elnöke, azt mondta az MTI-nek: az ítéletet alaptalannak tartják, s mindenképpen azt javasolják Thomas Dollnak, hogy fellebbezzen. Dr. Berzeviczi úgy fogalmazott: a szabály szövege rendkívül súlyos, általános bizalomvesztést és súlyos üzleti sérelmet vagy becsületsértést megvalósító, közvetlenül az MLSZ ellen közvetlenül megvalósuló cselekményt feltételez, azonban Thomas Doll semmi ilyet nem mondott, vagy tett, a szövetséget szóba sem hozta. Kizárólag a játékvezetéssel szembeni kritikákat fogalmazott meg.

– Túlzásnak tartjuk, hogy a játékvezetők ennyire bírálhatatlanok, mintha törvényen, véleményezésen felül álló személyek lennének. A mai tárgyaláson is úgy éreztük magunkat, mintha felségsértést követtünk volna el. Mi partnernek tekintjük a bírókat, s reméljük, hogy a jövőben jobban együttműködhetnek majd a felek. Azt azonban fenntartjuk, hogy az edzőknek és a kluboknak joguk van megfogalmazniuk a véleményüket – mondta Berzeviczi Attila.

Olvasói sztorik