NB I bajnokok ligája

Döbbenetes a Loki átalakulása

Mészáros és Verpecz maradt hírmondónak a második magyar BL-csapatból.

A viszonylag könnyű sorsolás és a hatalmas küzdeni akarás végül előzetesen nem várt, óriási sikert hozott a magyar labdarúgásnak és persze főleg a Debreeni VSC-nek 2009-ben: a Loki a Ferencváros után második magyar csapatként tudott kvalifikálni az 1992-ben kialakított Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A Debrecen a svéd Kalmart, az észt Levadia Tallinnt és a bolgár Levszkit „takarította el” útjából a selejtezők során, így jutott fel a 32 csapatos főtáblára, ahol közepesen nehéz csoportba került: a Liverpool mellett az akkor még patinás BL-csapatnak számító Olympique Lyon és az éppen erősnek mondható Fiorentina volt még az E jelű kvartett tagja.

Bár a Liverpool és a Fiorentina ellen a Loki igen közel állt a pontszerzéshez, az végül nem jött össze, de 5 gólt azért szereztek (mindet a firenzeiek ellen), a csapat legnagyobb sztárja pedig Rudolf Gergely volt.

A csatár az azóta eltelt hét évben kis túlzással bejárta „fél Európát” és megfordult három másik NB I-es csapatnál is, jelenleg a másodosztályú Nyíregyháza játékosa; de persze szinte mindenki más is távozott már az akkori keretből.

A Debrecen néhány napja megvált az akkoriban szintén húzóembernek számító Szakály Pétertől, így újabb név búcsúzott el a 2009-es sikercsapatból. A Rangadó.hu ennek kapcsán most annak járt utána, akad-e még egyáltalán olyan játékos, aki a BL-csoportkörben is pályára lépett és a jelenlegi keretben is megtalálható. A választ már előre megsúgjuk: akad!

Hírmondók

Na persze nem túl sokan. Sőt. 2009 és 2017 között mindössze egy (plusz kétszer fél) névnyi átfedés van. A stabil kezdők közül egyes-egyedül a ma már 36 éves Mészáros Norbert az, aki a tavasszal is segítheti a debrecenieket az immáron a kiesés ellen vívott harcban.

Ez egyébként némileg ironikus, hiszen a négy csoportkörös mérkőzésen szereplő bekk éppen a BL következtében kapott utóbb egyéves eltiltást, mivel a hivatalos indoklás szerint fogadási csalásra való ajánlattal keresték meg és bár ezt elutasította, a jelentési kötelezettségének elmulasztott eleget tenni.

A Debrecen első számú kapusa akkoriban a montenegrói válogatott Vukasin Polekszics volt (akit egyébként ugyanezért két évre meszeltek el később), cseréje pedig a szerb Pantics. Mivel azonban az utolsó, Lyonban 4-0-ra elveszített mérkőzésen előbbi nem állt rendelkezésre, a kispadra Verpecz István ülhetett le.

Az a Verpecz István, aki már 2007 óta erősíti a Lokit és bár még csak 29 éves, gyakorlatilag örökös tartaléknak számít, ugyanis hosszabb ideig sohasem tudott megragadni a debreceniek kapujában, bár minden évben jut neki szerep. Ha csak a bajnokikat nézzük, 2009-10 óta szezononként ennyiszer védhetett: 3, 9, 5, 27, 10, 10, 10, a mostani idényben pedig eddig 4-szer.

Szinte egy az egyben ugyanez a helyzet Nagy Zoltánnal, ám ő már csak szódával sorolható a „hírmondó” kategóriába, hiszen nem hogy a kezdőbe nem került a BL-ben, de még a kispadra sem nevezték egyszer sem, mindössze a selejtezők során ült egyszer a cserék között.

Nem is nevezhették, hiszen a most 31 éves szélsőhátvéd a Loki saját nevelésű labdarúgójaként éppen a 2009-10-es idényt töltötte kölcsönben a Budapest Honvédnál, bár 2 bajnokit 2009 nyarán még játszott a Debrecen színeiben.

Nagy azóta még egy félidényt töltött kölcsönben (Nyíregyházán), de ezt leszámítva folyamatosan a Debrecen labdarúgója volt, hasonló szerepkörben, mint Verpecz: 2010-11 óta 24, 15, 2, 7, 4 és a jelenlegi idényben újabb 6 mérkőzésen lépett pályára az NB I-ben.

Hová lettek a többiek?

Ha másért nem is, hát egy kis múltidézőnek emlékezzünk meg a többi BL-hősről is.

Hét év a labdarúgásban sok idő, úgyhogy szép számmal akadnak olyanok, akik már visszavonultak, de legalábbis a profi futballból már kiszálltak. Ide sorolható a szerb Pantics, Szélesi Zoltán, Bodnár László, a macedón Mirszad Mijadinoszki, Bernáth Csaba, Komlósi Ádám, Szűcs István, Dombi Tibor, Kiss Zoltán, a kameruni Yannick és a francia Adamo Coulibaly (ő belga alacsonyabb osztályban szerepel manapság).

Luis Ramos most Azerbajdzsánban rúgja a bőrt, de vannak néhányan magyarok, akik az NB II-ben vagy az NB III-ban állnak szerződésben. Ilyen Máté Péter (Nyíregyháza), Fodor Marcell (Ajka), Rezes László (Nyíregyháza), Spitzmüller István (Békéscsaba) és a már említett Rudolf Gergely (Nyíregyháza).

Feczesin Róbert éppen néhány napja igazol Dél-Koreába, de rajta kívül azért még számos olyan is akad, aki manapság is az NB I mezőnyében található: a montenegrói Vukasin Polekszics (Vasas), Leandro (Ferencváros), Laczkó Zsolt (Paks), Czvitkovics Péter (legutóbb Vasas), Szakály Péter (éppen Debrecenből távozott) és Varga József (Videoton).

Bár a Debrecen színeiben a bajnokságban volt még néhány játékos, aki a 2009-10-es szezonban pályára lépett (Bíró Péter, Mohl Dávid, Korhut Mihály, Bódi Ádám, a nigériai Omagbeni, a brazil Vinícius és Szilágyi Péter), ők a nemzetközi kupában nem jutottak szóhoz.

A Loki talán legjobb csoportkörös meccse

Olvasói sztorik