NB I

Amikor karácsonykor volt ötvenezer néző az NB I-ben

Két gólszerző mesélt a Rangadó.hu-nak az emlékezetes 1977-es bajnoki fordulóról.

1977 karácsonyának másnapján mind a 18 NB I-es csapat pályára lépett az élvonalban – ennek kapcsán a Rangadó.hu múltidézésre kérte fel az akkori bajnokság 18. fordulójának egy-egy gólszerzőjét, a Rába ETO-t ponthoz segítő Glázer Róbertet, valamint a Videoton színeiben Zalaegerszegen győztes gólt szerző Szabó Józsefet.

– Az azt megelőző években merült fel, hogy tarthatna tovább is az őszi szezon, hiszen a november végén záruló mérkőzések után nagyon hosszú az egészen márciusig tartó szünet. Erre az évre csúcsosodott ki ez a gondolat. Abban az évben adták át az ETO-stadiont, ami kiváló játéktérrel rendelkezett, ezt akkor télen is megtapasztaltuk. Azon azért mi is meglepődtünk viszont, hogy az ünnepek alatt meccset kell játszanunk, ez szokatlan volt számunkra – mesélte Glázer Róbert, hozzátéve: a játékosok számára ez egyben azt is jelentette, hogy lerövidült a téli szünet, hiszen a felkészülés kezdete nem lett kijjebb tolva.

A Nemzeti Labdarúgó Archívum adatai szerint Győrben négyezer szurkoló várta a válogatott játékosokkal teletűzdelt, szezon végén a bajnok Újpest mögött egyetlen ponttal lemaradó Honvéd elleni mérkőzést, de az ETO egykori játékosa jelezte, ennél bizony valószínűleg több embert érdekelt a bajnoki.

– Hat-hétezer nézőre emlékszem, elég sok szurkoló volt kint annak ellenére is, hogy előtte volt egy rosszabb időszaka az ETO-nak, el is pártoltak némileg a szurkolók, de aztán elkezdtek visszatérni a lelátóra. Elég sokan jöttek ki a rossz időjárás, a rossz útviszonyok ellenére is. Havas, latyakos idő volt, de mint mondtam, a pályán ezt nem éreztük – ugyan mély volt a talaj, de sikerült egy nagyszerű mérkőzést játszani, kiváló hangulatban. Mindkét csapat vastapsot kapott a meccs végén – tette hozzá Glázer.

– Palicskó Tibor volt az akkori edzőnk, aki egy nagyon keménykezű szakember volt, nem is tért ki rá külön, hogy karácsonykor van a mérkőzés. Mondanom sem kell, az akkori Honvéd válogatott játékosokkal teletűzdelve játszott ellenünk. Emlékeim szerint szögletből fejeltem a gólt, Nagy Antalt előztem meg. Érdekesség, hogy Gujdár Sándor védte akkor a Honvéd kapuját, akivel most együtt dolgozom az utánpótlásban. Ez a találat számomra karácsonyi ajándékkal ért fel, hiszen egy Honvéd ellen gólt szerezni csodálatos dolog. Emlékeim szerint viszont összességében a kispestiek álltak közelebb a győzelemhez.

Értelemszerűen a nagyobb hangvételű ünneplés, koccintás szóba sem jöhetett a meccset megelőző estén.

– Szentestén is oda kellett figyelni, hogy ki mit étkezik, hiszen másnap meccs volt. Ez nem volt nagyon szokatlan, hiszen abban az időszakban hétfőn és csütörtökön mindig mérlegelés volt, a súlyunkkal nem szállhattunk el szezon közben sem. Az ünneplésből viszont vissza kellett venni – de a szenteste persze nem maradt el, családi körben ünnepeltünk, de mint mondtam, oda kellett figyelnem, hogy mit eszek, illetve ki kellett pihennem magam – mesélt a mérkőzésre való ráhangolódásról a korábbi szövetségi kapitány.

Szabó-góllal nyert a Videoton

Szabó József, a Videoton történetének egyik legjobb góllövője, az UEFA Kupa 1985-ös gólkirálya számtalan fehérvári gólja közül egyre a különös dátum miatt is emlékezhet: az említett karácsonyi fordulóban Zalaegerszegen talált a kapuba, és a Vidi azzal a góllal verte meg az ünnepi meccsen a házigazda ZTE-t. Amikor felhívtuk, hogy a karácsonyi meccsekről kérdezzük, végig sem kellett mondani a kérdést, a Tyantyi becenevű egykori remek csatár már vágta is rá a helyszínt és az eredményt… Aztán hozzátette, tényleg különleges élmény volt számukra a találkozó.

– Furcsa volt, mert Magyarországon már akkor sem volt szokás az ilyesmi. Előttem van az a mérkőzés: aránylag jó pályán játszottunk, igazi rangadó volt. Akkoriban a két ünnep között rendezték a Képes Sport teremtornákat, azokon is jól szerepeltünk, ha jól emlékszem, éppen Zalaegerszegen nyertük meg a magyar válogatott előtt az akkori tornát. De jó emlék a ZTE elleni meccs is, hiszen én lőttem a győztes gólt.

– Akkor kerültem Fehérvárra nyáron, nőtlen voltam, így annyira nem zavart, hogy karácsonykor kell játszani. Emlékszem, a szentestén még Dorogon voltam a szüleimnél, másnap jöttem Fehérvárra, és onnan indultunk Egerszegre, akkoriban még nem volt szokás előbb elutazni valahova. Az volt az első szezonom Fehérváron, tizenhét gólt szereztem, nem voltam elégedetlen. A szezon végén negyedikek lettünk, a bronzérmet az utolsó fordulóban buktuk el az MTK ellen, három perccel a vége előtt Kovács Laci balszerencsésen beejtett egy gyenge lövést, azzal lett egy-egy, ezért nem lettünk bronzérmesek.

Szabó szerint a „magyar Boxing Day” lehet, hogy megérne egy próbát, mert az időjárás lehetővé tenné a karácsonyi fordulókat:

– Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy nyugodtan lehetne játszani karácsonykor most is, hiszen a pályák többnyire jobb állapotban vannak decemberben, mint februárban vagy márciusban. Főleg, amióta sorra épülnek a modern stadionok. Lehet, hogy jó hangulata lenne egy karácsonyi bajnokinak, ki kellene próbálni. Hogy mennyien mennének ki rá, nem tudom, de ha jó focit látna a közönség, biztosan vevő lenne rá máskor is – fogalmazott a hajdani Vidi-csatár.

Tény, akkor nem lehetett panasz a hangulatra egyik mérkőzésen sem: a hivatalos adatok szerint a Vasas–Dunaújváros találkozón volt a legkevesebb néző, szám szerint kétezer, míg Zalaegerszegen tízezer szurkoló előtt játszottak karácsony napján, a Fradi–Csepel (5-2) fővárosi rangadó pedig a 15 ezres látogatottságot is elérte.

Az akkori forduló a hivatalos adatok szerint összesen 53 ezer embert csalogatott ki a stadionokba, ami majdnem hatezres átlagot jelent mérkőzésenként.

NB I 1977–1978, 18. forduló

Ferencvárosi TC – Csepel 5-2 (3-0), 15 ezer néző.

Gólszerzők: Godán (öngól 22.), Magyar (27.), Mucha (35.), Nyilasi (60.), Bálint L. (63.), illetve Ozsváth (51.), Tóth B. (80.)

Diósgyőri VTK – MTK-VM 1-1 (0-1), 5 ezer néző.

Gólszerzők: Szalai (67.), illetve Fülöp (38.)

Tatabányai Bányász – SZEOL AK 2-0 (1-0), 4 ezer néző.

Gólszerzők: Knapik (42.), P. Nagy (74.)

Pécsi MSC – Békéscsabai Előre Spartacus 2-0 (2-0), 6 ezer néző.

Gólszerzők: Dobány (4.), Dárdai (9.)

Rába ETO – Bp. Honvéd 1-1 (0-0), 4 ezer néző.

Gólszerzők: Glázer (53.), illetve Pál J. (73.)

Újpesti Dózsa – Kaposvári Rákóczi 5-1 (1-0), 3 ezer néző.

Gólszerzők: Nagy L. (20.), Kellner (55.), Kerekes Gy. (60.), Gyöngyösi (70.), Fazekas (73.), illetve Kanyar (62.)

Zalaegerszegi TE – Videoton 0-1 (0-1), 10 ezer néző.

Gólszerző: Szabó J. (15.)

Székesfehérvári MÁV Előre SC – Haladás 2-1 (0-1), 4 ezer néző.

Gólszerzők: Lechner (59., 69.), illetve Tóth L. (öngól 32.)

Vasas SC – Dunaújváros 2-2 (0-0), 2 ezer néző.

Gólszerzők: Zombori (52.), Várady (78.), illetve Tóth I. (57.), Szepessy (80.)

A statisztikai adatok a Nemzeti Labdarúgó Archívum adatbázisábólszármaznak. A címlapfotó csak illusztráció: az FTC–PVSK mérkőzésen készült, 1977 decemberében (forrás: tempofradi.hu).

Olvasói sztorik