NB I

Így sokszorozták meg piaci értéküket az NB I legjobbjai

A Vasasnál a fiatalok értéke szembetűnően növekedett, ugyanez igaz a Fradi két távozójára. Dibusz ára millió alá csökkent.

Az NB I-es őszi tabella élén a Videoton FC telelhet, a klub a Transfermarkt legfrissebb adatai szerint még mindig a legdrágább (12,48 millió euró) kerettel rendelkezik a magyar élvonalban. Az őszi jó szereplésnek köszönhetően a legtöbb játékos piaci értéke növekedett – persze kivételek akadnak. Jól látható, hogy a kevés játéklehetőséget kapó Kovács István árát már csak 500 ezer euróra becsülik, de a kevesebb játszók közül Simon Ádám, Barczi Dávid, Pölöskei Zsolt, Asmir Suljic és Filipe Oliveira ára is lejjebb ment – a német portál legfrissebb adatai szerint.

Piaci értékéből a legnagyobbat mégis Danko Lazovic veszítette, aki rúgott ugyan hét gólt, de a Székesfehérvárra szabadon igazolhatóként érkező szerb így is 800 ezer euróról 500 ezerre vitte le árát.

Az őszi felvonás két meglepetéscsapataként mindenképpen a Vasas és a Budapest Honvéd emelhető ki – mindkét együttes 34-34 pontot szerzett a Videotonhoz hasonlóan, így holtversenyben szorultak csak le a dobogós helyekre. A szép sikerekből ősszel több fiatal is oroszlánrészt vállalt, az eredményességnek köszönhetően pedig gyakorlatilag minden aktív, foglalkoztatott játékos ára növekedett. Ami a kispestieket illeti: a kapus Gróf Dávid összege 75 ezer euróról 150 ezerre nőtt; a fiatal Koszta Márk értéke már 200 ezer euróra rúg, míg ezt megelőzően csupán 25 ezerre lőtte be a portál.
Ami a Vasast illeti: a legtöbbet a hatgólos Ádám Martin (+200 ezer euró, 150 ezerről – 350 ezer) és a válogatottban is bemutatkozó Vida Máté (+200 ezer euró, 400 ezerről – 600 ezer) értéke nőtt. Ezzel párhuzamosan a Hangya Szilveszter (+150 ezer), Berecz Zsombor (+150 ezer), Szivacski Donát (+125 ezer) trió sem panaszkodhat.

A Ferencváros címvédőként csupán a negyedik helyen telelhet, igaz, hátrányuk nem ledolgozhatatlan, mindössze négy pontra rúg a vezető hármas mögött. A játékosok vélt piaci értéke a német portál szerint csökkent vagy stagnálást mutat. Kivételt képez ez alól lengyel Legiába távozó Nagy Dominik (+750 ezere) és januártól az orosz Krasznadort erősítő Cristian Ramírez (+300 ezer euró). Az NB I-ben bemutatkozó fiatal Csernik Kornél értéke 100 ezer euróra nőtt, míg Lovrencsics Balázs értéke +50 ezerrel emelkedett. A legnagyobb zuhanás Dibusz Dénes neve mellett figyelhető meg: az ősz eleji adatok még 1,2 millió euróra becsülték a kapus értékét, ez a szám 800 euróra csökkent.

További érdekességek, legek:

Az újoncként jól teljesítő Mezőkövesd színeiben a Transfermarkt szerint Patrick Mevoungou piaci értéke 400 ezer euróról 200 ezer euróra csökkent.

A válogatottba is meghívót kapót, később aztán sérüléssel bajlódó újpesti Kálnoki-Kis Dávid piaci értéke +100 ezer euróval nőtt az elmúlt fél évben. A szintén lila-fehér színekben vitézkedő Souleymane Diarra és Kecskés Ákos a folyamatos játéklehetőségnek köszönhetően megduplázta árát, míg Pávkoics Bence megnégyszerezte (!) azt.

A Haladásnál egyértelmű a képlet: a fiatalok értéke növekedett, így Hegedűs János 75 ezerről 200 ezer, Polgár Kristóf 0-ról 200 ezerre, Rácz Barnabás 75 ezerről 250 ezer euróra tornászta fel piaci értékét. Érdekesség, hogy a jó formát mutató Gaál Bálint értéke 350 ezer euróról 250 ezerre csökkent, míg a sérüléssel bajlódó Király Gábor ára 100 ezer euróra esett vissza (250 ezerről).

Pakson Szakály Dénes értéke csökkent a legszembetűnőbben: 250 ezer euróról–150 ezer euróra. A fiatalok közül Szalai András és Jelena Richárd értéke a „semmiről” 100 ezer euróra ugrott.

A DVTK színeibenMurtaz Daushvili, míg a DVSC-s Chuka, illetve Iona Filip ára 200 ezer eurót zuhant lefelé. Ellenben a diósgyőri Makrai Gábor értékét megduplázta, míg a válogatottban is bemutatkozó Bognár István ára 250 ezerről 400 ezerre nőtt.

Az MTK-nál is megfigyelhető a „fiatalos-tendencia”, hiába a kiesőhely: Korozmán Kevin (+ 100 ezer euró), Vogyicska Bálint (+ 150 ezer euró), Szatmári István (+ 125 ezer euró), Katona Máté (+ 100 ezer), Takács Ronald (+ 100 ezer euró), Borbély Bálint (+ 100 ezer euró), illetve a Danijel Petkovics (+ 100 ezer euró) összege is nőtt.

Gyirmóti színekben Jancsó András megduplázta árát, míg Sebastin Achim százezer eurót veszített belőle.

Olvasói sztorik