NB I

Nem Berg emberei: egy csapatnyi Vidi-játékos, aki nem játszik

Hiába kiemelkedően bő a keret magyar szinten, a fehérváriak edzője nem nagyon változtat, sőt meccs közben sem szeret cserélni. Volt értelme a rengeteg igazolásnak, ha nem játszanak?

A magyar mezőnyben nincs erősebb keret az utolsó idei fordulóban élre állt Videotonénál – túlzás nélkül mondhatjuk, Henning Berg két csapatra való játékos közül válogathatna, ha akarna. Csakhogy a jelek szerint nem igazán akar. Pedig a klubvezetés nyáron és az ősz elején sorra igazolta a máshol meghatározónak számító új játékosokat, illetve az előző szezonokból is megörökölt a norvég tréner egy sor, magyar szinten rutinosnak és posztján jónak mondott futballistát. Ehhez képest érdekesen fest a Vidi állományának meccs-statisztikája.

Pont egy csapatnyi, 11 játékost számolhatunk össze, ha azokat vesszük, akik valamiért képtelenek hosszú távon a kezdőcsapat közelébe kerülni. És ami még furcsább, Berg nem csak két meccs között, de a mérkőzések alatt sem szeret variálni: rendre csak a hajrában cserél, ha egyáltalán… Mert arra is volt példa, hogy egyszer sem tette – Debrecenben, az utolsó előtti fordulóban a kezdők játszották végig a mérkőzést. Ilyesmire a mai futballban alig akad példa. Összesen az őszi szezonban 22 cserét „hagyott benn” a meccsekben a Vidi mestere…

Képek: vidi.hu

Bergnél van egy nagyjából állandónak nevezhető keret, amiben például Juhász Roland a középpályán szerepel, és olykor együtt játszik a két center, Feczesin és Scepovic – és van a „maradék”, akikhez egyre kevésbé nyúl a tréner, ha változtatni kell(ene). Kérdés, mi lesz hosszú távon ezekkel a játékosokkal, mi most sorra vesszük, kikről van szó.

A védelemben Fejes András és Fiola Attila részben sérülések miatt szerepelt keveset: előbbi háromszor, utóbbi, a Felcsútról sérülten érkezett válogatott hátvéd hétszer kapott lehetőséget a kezdőben. A középpályások közül Bódi Ádám a szezon elején még többször ott volt a tűz közelében, de Berg mintha nem nagyon találná a posztját: a Debrecent sok év után elhagyó középpályás végül csak négyszer kezdett és ötször állt be a kispadról, hét meccsen pedig néző volt. Ennél nyilván több lehetőségre számított a váltáskor.

A nagy kérdőjel továbbra is Kovács István: a Szombathelyről annak idején amolyan csodagyerekként igazolt középpályás Bergnél (is) képtelen stabilizálni a helyét. Tizenhét bajnokiból, amire nevezték egyetlen egyszer kezdett, kilencszer be sem állt, aligha van olyan hazai csapat, amelyik ilyen ritkán használná a nemrég a legnagyobb hazai ígéretnek tartott, még mindig csak 24 éves játékost. A másik vesztese a Berg-érának Simon Ádám, aki az előző években szűrőként többnyire biztos csapattag volt, idén viszont a sérüléseinek is betudhatóan a szezon eleje óta a csapat közelébe sem kerül (két meccsre nevezték). Hasonló a helyzete Pölöskei Zsoltnak, annyi különbséggel, hogy őt már előzőleg is igen ritkán lehetett bevetni sorozatos sérülései miatt.

Bódihoz hasonlóan Debrecenből „dobbantott” a Loki másik alapembere, Varga József is, ám egyelőre neki is várnia kell, hogy stabil tagja legyen Berg rendszerének: Hadzic leigazolása csökkentette az esélyeit a korábbi válogatott játékosnak: hétszer került a kezdőcsapatba és kétszer állhatott be csereként. Még rosszabbul járt a tudása alapján talán leginkább érthetetlenül mellőzött Filipe Oliveira, az évek óta, minden korábbi edzőnél alapembernek számító, több poszton bevethető portugál légiós. A Sporting ellen anno az Európa Liga főtábláján is gólt szerző futballista játszhat legkevesebbet a külföldiek közül, mindössze négyszer kezdett és egyszer cserélte be az edző – pedig ennél biztosan jobb labdarúgó.

És van még néhány csatár is az „elfelejtett” játékosok között: Sejben Viktor nagy tehetségként, korosztályos gólvágóként érkezett a nagycsapatba tavaly – de Géresi Krisztiánnal ellentétben, neki nem osztottak lapot idén: egyetlen egyszer állhatott be a kispadról, úgy tűnik, nincs esélye a további fejlődésre Fehérváron. Asmir Suljic Újpestről igazi erősítésként, az NB I-ben kimagaslóan jól cselező, kreatív légiósként érkezett, hogy aztán Berg elfelejtse őt is, összesen nyolc találkozóra nevezték, abból négyszer kezdőként, háromszor viszont csereként sem állhatott be – kevés. Barczi Dávid szabadon igazolható játékosként jött Diósgyőrből, a nemzetközi kupa selejtezőiben még megkapta a lehetőséget, azóta alig: összesen öt pályára lépésénél (kétszer a kezdőben) biztosan többet remélt.

Így fest tehát a listavezető „tartalékos alakulata” – jó kérdés, a csapatnyi futballista közül hányan távoznak a télen, illetve lesznek-e új igazolások. Mert Henning Berg szemmel láthatóan nem szívesen variálja túl a keretet, igaz, az általa favorizált játékosok is igen erős csapatot alkotnak – magyar szinten. És miután az EL-főtáblára kerülés nem jött össze, majd meglepetésre a Magyar Kupából is kiesett a csapat, egyetlen front maradt, ahol játszatni lehet a futballistákat… Apropó, kiesés: a Budafok elleni kupameccsen aztán valóban megadta az esélyt a tréner a „második vonalnak”, a nem várt kudarc alapján pedig talán még igazolva is érzi, hogy keveset játszatta őket. De ha a cél jövőre is a főtábla lesz valamelyik európai kupában, az eddig használt 14-15 embernél azért többre lesz szükség Fehérváron.

Olvasói sztorik