NB I

Európa legizgalmasabb bajnoksága az NB I

A magyar élvonal mellett csak Cipruson van hármas holtverseny, de a negyedik ott jócskán lemaradva követi az élbolyt.

A hétvégi, 19. fordulóval lezárultak a magyar élvonal 2016-os küzdelmei, a bajnokság több mint két hónap szünet után fog újraindulni februárban – hatalmas izgalmak közepette. Az NB I élén ugyanis hármas holtverseny alakult ki, a Videoton, a Budapest Honvéd és a Vasas is 34 egységgel áll, aminek köszönhetően a magyar pontvadászatot joggal nevezhetjük a kontinens egyik legizgalmasabb bajnokságának.

Hazánkon kívül ugyanis csak egyetlen egy helyen áll azonos pontszámmal három csapat is a liga élén: Cipruson. Itt az AEK Larnaka, az AEL Limaszol és a címvédő APOEL Nicosia egyaránt 33 pontot gyűjtött, azonban a negyedik helyezett már tetemesnek mondható, nyolc egységnyi hátrányból követi az élbolyt – míg az OTP Bank Ligában a Ferencváros is ott liheg a vezető trió nyakában.

Lengyelországban a Jegiellonia és a Lechia Gdansk, Szlovéniában a Maribor és az Olimpija Ljubljana halad fej-fej mellett, de mindkét bajnokságban tisztes távolságból követi a harmadik helyezett az első kettőt – az Ekstraklasában ez a csapat Nikolics Nemanja Legiája. Szintén döntetlenre álló, ádáz harcot vív egymással a török Basaksehir és Besiktas, valamint kisebb meglepetésre Németországban is patthelyzet alakult ki: a címvédő Bayern München és a Gulácsi Pétert foglalkoztató újonc RB Leipzig is egálra áll – Dárdai Pál Herthája hat ponttal lemaradva követi figyelemmel az eseményeket.

Mi a helyzet a többi topligában?
A Bundesligához hasonlóan kiélezett a harc a francia liga élmezőnyében is: a meglepetéscsapat Nice egy ponttal előzi a Monacót, néggyel a címvédő PSG-t. Pár fordulóval ezelőtt hihetetlenül szoros volt a Premier League is, de a Manchester City és a Liverpool botladozásának köszönhetően széthúzódni látszik a mezőny – jelenleg a Chelsea vezet, három ponttal az Arsenal előtt. Olaszországban ugyan csökkent a Juventus előnye az elmúlt hetekben, de továbbra is megnyugtatónak mondható négy ponttal vezetnek a torinóiak, a Real Madrid pedig magabiztosan, hatpontos előnnyel vezeti a spanyol LaLigát.

Természetesen nem csak pontegyenlőség esetén lehet izgalmas egy bajnokság, jó példa erre az albán, a bolgár, a belga vagy épp a román liga, melyek mindegyikében három ponton belül van a három dobogós, ugyanakkor olyan pontvadászat is akad bőven, ahol egyre kevesebb dolog miatt lehet izgulni: a szlovák Zilina, a svájci Basel, a montenegrói Podgorica, az ukrán Sahtar Donyeck, a Korhut Mihállyal fémjelzett izraeli Beer Sheva is tíz vagy annál több ponttal vezeti hazája bajnokságát, míg a skót Celtic három mérkőzéssel kevesebbet játszva előzi meg nyolc egységgel a Rangerst. A legmeghökkentőbb a walesi TNS előnye: a „szentek” mind a 17 eddigi mérkőzésüket megnyerve 18 pontos előnnyel vezetik walesi bajnokság tabelláját.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik