NB I

Melyik volt minden idők legjobb Videotonja?

A fehérvári klub 75. születésnapja alkalmából mindenki összeállíthatja kedvenc csapatát. Az UEFA Kupa-döntős játékosok lesznek többségben, vagy a közelmúlt bajnokai?

Jó kezdeményezés a Videoton FC honlapján található játék: arra biztatják az egyik legnépszerűbb vidéki klub szurkolóit, állítsák össze minden idők legjobb fehérvári tizenegyét, vagyis ki-ki a saját álomcsapatát. A játékban bárki részt vehet és beküldheti saját listáját, igaz, a megadott keretekből válogatva. De a kínálatot elnézve nagy hiányérzete nem lehet senkinek, hiszen a rég- és közelmúlt, sőt a jelen legnagyobb fehérvári kedvencei mind helyet kaptak a keretben, ahogyan az edzők között is.

Jó kérdés minden álomcsapat-játékban, mennyire a hagyománytisztelet és mennyire a személyes emlékek diktálnak (jó esetben azért inkább az utóbbi) – a Vidi-álomcsapat keretében több olyan egykori klasszis is helyet kapott, akit a mai szurkolók többsége egészen biztosan nem látott már játszani. Ettől függetlenül miért ne rakhatná be valaki például a hetvenes években magyar Beckenbauernek is becézett nagyszerű középhátvédet, Kovács Józsefet (aki még sárga lapot sem kapott pályafutása során), vagy az 1976-os bajnoki ezüstérmes csapat vezérét, Karsai Lászlót? De szóba jöhet a Vidi történetének egyik legeredményesebb csatára, Tiber László is.

A klub (és a magyar klubfutball) máig emlékezetes, meghatározó nemzetközi sikerét jelentő 1984–1985-ös UEFA Kupa-menetelés persze aligha hagyható figyelmen kívül, és lesznek, akik egy az egyben az akkori alapcsapatot nevezik meg, még úgy is, ha egyenként talán nem mindegyik játékosa kerülne be egy álomcsapatba. Csapatként azonban az a gárda tökéletes volt, így ha minden idők legjobb Videotonját keressük, nyugodtan megnevezhetjük őket. Így látja ezt Inkei Bence, az Index újságírója, a fehérvári foci egyik hűséges szurkolója is:

– Mivel 1983-ban voltam először Vidi-meccsen, és utána nem sokkal nagyjából pont ugyanez a csapat szerezte a legtöbb örömet, nem tehetem meg, hogy ne a Disztl P. – Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth G. – Burcsa, Csongrádi, Vadász – Májer, Szabó J., Novath összeállítású csapatot jelöljem. Még akkor se, ha voltak később személyes kedvencek, akik befértek volna ide, de annak a Kovács Ferenc-féle csapatnak az egysége volt az egyik legfontosabb fegyvere, bűn lenne hát belenyúlni. Még úgy is, hogy például Novathról később kiderült, hogy jobb középhátvéd, mint balszélső, de ettől még az alapcsapat nem változik. Ha viszont lehetne cseréket is jelölni, akkor az általam látott játékosok közül még az alábbiak férnének a kispadra: Mitring, Kuttor, Csucsánszky, Takács és Sallói. Sajnos a maiakat még úgysem érzem jobbnak náluk, hogy kétségtelenül nagyobb eredményeket értek el itthon – fogalmazott a Rangadó.hu kérdésére Inkei.

Hasonló módon a régebbi Videotonok legjobbjait emelte ki kérdésünkre a magyar sportújságírók egyik „nagy öregje”, a Vidi kupamenetelését annak idején a Népszabadságban tudósító Hegyi Iván, aki azért az eggyel korábbi generációból is beemelt néhány klasszist az álomcsapatba:

– Kovács, Karsai és Tiber nálam biztosan játszik, Kovács Józsefet jobbfedezetnek rakom, így a védelem a kupadöntős csapaté. Bár Nagy III János is remek jobbhátvéd volt és többször szerepelt a válogatottban, mint Végh Tibor, azért Végh a klub legtöbb meccsén játszott, kitűnő jobb bekk volt, így őt választom. A csapatom: Disztl P. – Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth G. – Kovács, Karsai, Csongrádi, Burcsa – Szabó J., Tiber.

Tény ugyanakkor, hogy Kovács Ferenc (aki alighanem joggal pályázhat a minden idők legjobb fehérvári edzője címre) két nagy Videotonja, az 1976-os és az 1984–1985-ös sem nyert magyar bajnokságot és kupát sem, erre a 21. századig kellett várni. Így, ha valaki a 2006-os Magyar Kupa-győztes (Csertői Aurél vezette), vagy a 2011-es, netán 2014-es magyar bajnok Vidiből rak be több játékost, az is érthető, és persze Mezey György vagy Joan Carrillo jelölése az edzői posztra szintén. Ráadásul egyéni címeket figyelembe véve is lehet rangsorolni: Nikolics Nemanja a Vidi történetének legeredményesebb csatára lett, André Alves is gólkirály volt Fehérváron a bajnoki cím idején, Marco Caneiránál magasabb szinten játszó légiós meg aligha fordult meg nem csak Fehérváron, de az NB I-ben sem.

A Videoton kevésbé eredményes korszakiban is voltak olyan játékosok a csapatban, akik fehérvári nevelésük vagy itt nyújtott teljesítményük okán évekig kedvencek voltak – egy Vidi-álomcsapatba, így pályázhat Csucsánszky Zoltán, Sallói István, Kuttor Attika, Takács Lajos, Horváth Ferenc, Muzsnay Zsolt is. A maiak közül pedig Szolnoki Roland, Juhász Roland vagy az évek óta Fehérváron játszó Paulo Vinicius is bekerülhet az álom-tizenegybe. Szavazni a vidi.hu/75 oldalon lehet.

Olvasói sztorik