NB I

Bödéé lehet az egyik leghosszabb NB I-es karrier

Az aktívak közül Halmosinak van a legtöbb, de a Ferencváros csatára előtt még több év áll. Vasziljevics Sztevanovics nyomában.

Alighanem a legtöbb magyar futballrajongó meg tudja válaszolni azt a kérdést, hogy melyik játékos rendelkezik a valaha volt legtöbb NB I-es mérkőzéssel. Annál is inkább, mert az illető a közelmúltban, öt évvel ezelőtt vonult vissza. Természetesen Végh Zoltánról van szó: a Veszprém, az ETO, a BVSC, a Vasas, az MTK, a Videoton és a Ferencváros egykori kapusa mögött összesen 570 bajnoki áll; őt Kuttor Attila (560) és Illés Béla (540) követi, az 500-as határt pedig még a tatabányai legenda, Szabó György lépi át.

Szinte megdönthetetlen rekordokról beszélünk: 30 mérkőzéses idényekkel számolva már az 500-hoz is 17, kis híján teljesen végigjátszott szezonra van szüksége annak, aki be akar kerülni az elnyűhetetlenek társaságába.

A küldetést nehezíti, hogy a legstabilabban kezdő játékosok nagy része egy idő után jó eséllyel külföldre szerződik, és persze a sérülés veszélye is fenn áll.

Nem véletlen, hogy a jelenleg aktív labdarúgók közül egyelőre nem úgy fest, hogy az élboly pozícióját akár egyetlen egy is veszélyeztetné. Lássuk, kik tudhatják a hátuk mögött a legtöbb hazai bajnokit!

Balajczának rosszul jött a mellőzés

A közelmúltban egyébként négy olyan játékos is felhagyott aktív karrierjével, aki jóval több mérkőzést játszott a magyar élvonalban, mint a még aktív garnitúra, ráadásul mind a négyen szerepeltek külföldön is, ami miatt néhány szezonnyi meccs kiesett nekik itthon.

Waltner Róbert például a Boca Juniors, az Anortoszisz, az al-Dafra és a Mattersburg gárdáját is erősítette, így végül “csak” 337 találkozóig jutott; Böőr Zoltán (347) a Manisasport járta meg; Kenesei Krisztián (436) Kínában és az Avellinónál légióskodott; Szűcs Lajos (486!, 5. hely) pedig két szezont szánt Kaiserslauternre.

Visszavonulásuknak köszönhetően újabb veteránok kerültek az aktív lista élére: egészen néhány héttel ezelőttig a kaposvári és újpesti Balajcza Szabolcs (349), ám a hálóőrt a Ferencváros elleni mérkőzés óta jegelik, így a négy idényt Angliában lehúzó, Szombathelyen kihagyhatatlan Halmosi Péter megelőzte: már 350-nél jár.

Őket Czvitkovics Péter (324) követi, ám a még mindig csak 33 éves középpályás az elmúlt két szezonban mindössze 25 meccset kapott, idén pedig még kevesebbet, hármat – ha nem vált sürgősen, ő ennél feljebb már nemigen kapaszkodik…

Valószínűleg véget ért a Puskás Akadémia középpályásának, Polonkai Attilának az NB I-es karrierje is, bár az egyelőre aktív, de rendkívül sérülékeny magyar bajnok középpályás még nem jelentette be visszavonulását – a 315-ös szám növeléséhez viszont előbb vissza is kéne jutnia a felcsútiakkal.

A 38 éves Dragan Vukmir 2010 óta “fogyasztja” negyedik magyar csapatát, az MTK-t, amelynél egyelőre ugyan kezdő, és mivel már csak négy mérkőzés kell neki a 300. találkozóhoz, ezt elérheti, de túl sok meccs valószínűleg már nincs benne. Hasonló helyzetben van a debreceni Mészáros Norbert (284) is, ő 36 éves, míg a 39 esztendős Ferenczi István (281) már vissza is vonult, hogy aztán kényszerből játékosedzőként egyelőre visszatérjen.

Náluk az élmezőny szempontjából jóval érdekesebb két, mindössze 30 éves játékos: a 284 meccses Szakály Péter és a 277 bajnokis Böde Dániel. Egyelőre egyikőjük sem állt még légiósnak és nem fest valószínűnek, hogy ez karrierjük hátra lévő részében megtörténik majd, így előttük még rengeteg NB I-es találkozó állhat, amennyiben egészségesek tudnak maradni – a debreceni játékosnál ez azért nagyobb probléma, hiszen már két olyan szezonja is volt, amikor kevesebb mint húsz összecsapás jutott neki, végig pedig még egy idényt sem játszott.

Amennyiben még nyolc szezont jósolunk nekik, átlagban 25 meccsel, az azt jelenti, hogy a mostani, körülbelül 280-as számhoz még 200-at lehetne hozzáadni. Az optimista becsléssel kapott érték szerint Szusza Ferencet (463) megelőzve akár Szűcs Lajos mögé is feljöhetnének az örökranglista ötödik helyére. Az idő majd megválaszolja, mennyire állják a sarat…

Több mint 200 meccsel rendelkezik még az aktívak közül: Kabát Péter (273), Tisza Tibor (264), Kanta József (263), Leandro (260), Balog Zsolt (259), Dusan Vasziljevics (256), Djordje Kamber (250), Bori Gábor (243), Lipták Zoltán (242), Lázok János (234), Pátkai Máté (233, ő még csak 28 éves), Balogh Béla (232), Heffler Tibor (231), Mohl Dávid (224), Hrepka Ádám (220), Balázs Zsolt (216, ő is 28 éves), Sebők Zsolt (213), Bartha László (213), Torghelle Sándor (210), Kecskés Tamás (210), Rózsa Dániel (210), Rodenbücher István (209), Kulcsár Tamás (207), Simon Attila (205), Koltai Tamás (204), Schimmer Szabolcs (201), Zsidai László (201) és Gera Zoltán (200), Juhász Roland és Nagy Gábor pedig még idén elérhetik a határt.

Előttük a jövő

A Rangadó.hu kikeresett néhány olyan fiatalabb játékost is, akik koruk és mérkőzésszámuk következtében az eddigiek alapján a jövőben akár az élmezőnybe is feljöhetnek majd.

26 éves a Videoton válogatott hátvédje, Fiola Attila, ő 181 találkozónál jár, vagyis tempója nagyjából csapattársa, Pátkai Mátééhoz hasonlatos. Ugyanennyi idős Hidi Patrik (180), aki vélhetőleg 2016-ban megelőzi majd sérülés miatt idénre kidőlő vetélytársát. Az újpesti Balázs Benjámin és Balogh Balázs is 26 esztendős, nekik 169 meccsük van.

Egy évvel fiatalabb a 149 meccses Tischler Patrik, aki jelenleg az NB II-ben játszik. 142-vel áll a 24 éves Bacsa Patrik, 139-cel kortársa, Kovács István. Említésre méltó még az 1993-as születésű Radó András (121) és Nagy Gergő (113).

Ígéretesebben indult Márkvárt Dávid pályafutása, mint ahol most tart: az NB II-es Puskás Akadémia 22 éves labdarúgója jelenleg 96 mérkőzést tudhat maga mögött az élvonalban. 1995-ös Németh Márió, neki 88 bajnokija van.

Ketten is veszélyeztetik Vukmirt

Ami a légiósokat illeti, az élbolyban hamarosan változásra kerülhet sor: egyelőre még az egykori győri, szerb Szasa Sztevanovicsé a második legtöbb meccs, de akár ebben a naptári évben megelőzheti őt Dusan Vasziljevics (A király természetesen a már említett Vukmir).

A szintén szerb középpályás Békéscsabán kezdte NB I-es karrierjét, majd Kaposvárra, aztán Újpestre igazolt. Legnagyobb sikereit Székesfehérváron érte el, magyar bajnok lett, 2012-ben pedig visszatért a lilákhoz, ahonnan 2015-ben távozott, de Budapesten maradt, jelenleg is a Budapest Honvéd játékosa, idén 7 meccse van, 34 éves.

A negyedik egyébként közvetlenül mögöttük a magyarországi karrierje során 98 gólig jutó ukrán csatár, Igor Nicsenko: a Stadler, a Ferencváros, a Dunaferr és a Győri ETO egykori labdarúgója 255-ig jutott.

Említésre méltó még a szerb Drazen Okuka is: a Kaposvár és a Diósgyőr után jelenleg az MTK-nál futballozó védő ugyan már 30 éves, de 2010 óta minden szezonban stabil kezdőnek számított aktuális csapatánál, így már 170 meccse van.

Olvasói sztorik