NB I

Felelőtlen drukkerei miatt bűnhődik a Haladás

A következő lépés a szektorbezárás lehet.

Az NB I-es Szombathelyi Swietelsky-Haladás nagy hangsúlyt fordít szurkolói kiszolgálására, hiszen – mint azt a honlapjukonírják – jól tudják: a futball elsősorban értük van, drukkerek nélkül mit sem ér az egész. Ezért is igyekeztek mindent elkövetni annak érdekében, hogy amíg a csapat soproni albérletben szerepel, a Hali-drukkereket a lehető legkisebb anyagi kiadás terhelje meg a rendszeres utazással. Emiatt minden soproni bajnokira a jeggyel vagy bérlettel rendelkező szurkolók ingyen utazhatnak, a soproni vasútállomásról pedig szintén ingyen szállítják őket közvetlenül a stadionhoz. A vonatos utazást rendre több százan veszik igénybe. Természetesen ezeket a költségeket is a klub fizeti meg a szolgáltatóknak. A vonatokon előfordul rongálás, a javítási költségre már 300 ezer forintot kellett fizetniük.

A most futó bajnokságban a 18 éven aluliak a stadion bármely szektorából ingyen tekinthetik meg a meccset. Igyekeznek különböző programokkal kiszolgálni szurkolókat, így például az FTC és MTK elleni mérkőzéseken énekesek is felléptek, az idegenbeli meccsekre történő szervezett utazást pedig anyagilag támogatják.

Azt írják: sajnos akadnak negatívumok is. Néhány magáról megfeledkezett szurkolójuk miatt a tizennégy soproni mérkőzés közül héten pénzbüntetést kellett fizetniük. Az okok között szerepelt a partjelzők sörrel való locsolása, műanyag söröspohár bedobása a játéktérre, ellenfél sérült játékosának, orvosának sörrel való lelocsolása, szurkolói bekiabálás, pirotechnikai eszköz bevitele és használata. Mindezek miatt a hét mérkőzésen összesen 1 millió forint büntetést fizettek az MLSZ-nek. Három szurkolót előállítottak, közülük kettővel szemben folyamatban van a bírósági eljárás, a harmadik – aki az Újpest elleni tavaszi meccsen meggyújtotta a védőhálót – megtérítette az általa okozott kárt. A pénzbüntetéseken túl három találkozóra szövetségi ellenőrt kellett fogadniuk, ez további pluszköltséggel járt. Az MLSZ büntetési gyakorlata egyébként a következő: szövetségi ellenőr kirendelése, pénzbüntetés, szektorbezárás, stadionbezárás.

A következő lépés a szektorbezárás lehet. Ezért a klub úgy döntött, hogy határozatlan ideig a szurkolók semmilyen italt nem vihetnek fel a lelátóra. Sem a nyugati, sem a keleti tribünre és a vendégszektorba sem. A büfé természetesen ugyanúgy üzemel, mint eddig, ugyanúgy lehet sört, üdítőt inni – csak éppen nem a lelátón. Tisztában vannak vele, hogy ezzel a becsületes szurkolók is hátrányt szenvednek, ám mivel átlagban minden második soproni mérkőzésen néhány magáról megfeledkezett drukker miatt büntetést kapnak az MLSZ-től, más megoldást nem láttak a folyamat megállítására.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik