NB I

Kialvatlanság miatt rúghatta hátba ellenfelét Ramírez

Kárpáti Róbert pszichiáter szerint az ecuadori válogatott játékosnak tudnia kell kontrollálnia az indulatait.

Kapcsolódó cikkek

Kárpáti Róbert pszichiáter szerint a kialvatlanság is közrejátszhatott abban, hogy a Ferencváros labdarúgója, Cristian Ramírez nem tudta kontrollálni az indulatait a Vasas elleni rangadón, és ennek következtében piros lapot kapott.

A zöld-fehér futballistákkal október óta foglalkozó szakember kedden reggel, az M4 Sport Sportreggeli adásában elmondta, a labdarúgást többen értik a világban, mint más sportágakat, ezért sokkal jobban az érdeklődés középpontjában van.

– A futballra jellemző felpörgöttség ezért más sportágakban nem tapasztalható – jelentette ki a sportpszichiáter, aki 2011 óta dolgozik a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, de az MLSZ B licences edzői tanfolyamát is elvégezte annak érdekében, hogy jobban megértse a labdarúgást.

Cristian Ramírez esetével kapcsolatban azt mondta, a légiós részéről teljesen érthetetlen reakció volt, hogy egy vélt vagy valós szabálytalanságra reagálva hátba rúgta az ellenfelét, ez szerinte semmilyen szituációban nem megengedett.

– Ramíreznek, aki ecuadori válogatott, igenis tudnia kell kontrollálnia az indulatait, vagy ha nem tudja, akkor meg kell rá tanítani – fogalmazott Kárpáti Róbert. Hozzátette: elképzelhető, hogy az ecuadori légiós egy kicsit kialvatlan volt a Vasas elleni mérkőzésen, mert előtte két válogatott mérkőzésen szerepelt, és négy nap alatt oda-vissza át kellett utaznia a fél világot.

– De ha így volt, akkor sem hozhat rossz döntéseket, az agykérgének akkor is működnie kell, és lennie kell egy mentális féknek, ami megfogja – mondta a korábban a Mocsai-érában a férfi kézilabda-válogatott mellett is dolgozó sportpszichiáter.

A sportszakember nagyon korrektnek nevezte, hogy a Ferencváros vezetősége nem egyik pillanatról a másikra vár eredményt tőle, s elfogadják, egy hosszú, kemény munka vár rá a zöld-fehér labdarúgók mentális felkészítésében, ahol csak a háttérből dolgozik, és nem szól bele az edző munkájába.

Kárpáti Róbert úgy látja, egyelőre a Ferencváros játékosai sincsenek még tisztában azzal, hogy mi is tulajdonképpen a mentális felkészítés. Pozitív semleges hozzáállást tapasztal a részükről, a csapat meghatározó játékosaiban ugyanakkor szerinte megvan a késztetés és a munkavágy ebben az irányban, és ők is úgy gondolják, hogy ez egy olyan lehetőség, amellyel jó lenne élni.

Olvasói sztorik