NB I

“Pista, Pista” – pályaedzőt még sohasem ünnepeltek ennyire

Egy meccs, negyed óra a pályán: két gól a 39 esztendős Ferenczi István mérlege a most futó NB I-es idényben. A találkozót megelőző napon harminc kilométert futott…

A korábbi válogatott csatár megélt már ezt-azt az elmúlt két évtizedben, ám biztosra vesszük, a szombat esti az egyik legkülönlegesebb fellépésként marad meg az emlékezetében. Ferenczi érdekes státuszban dolgozik a Vasasnál: sokkal inkább Michael Oenning pályaedzője és erőnléti edzője, mint az együttes támadója.

Igen ám, de a szükség nagy úr, a Ferencváros elleni rangadón ez utóbbi tevékenységi körében kélt el a segítsége, és a fél NB I-et bejáró – sok más klub mellett játszott a Ferencvárosban is – rutinos futballista felvette a kesztyűt, s szűk negyed óra alatt berámolt két gólt.

– Még mindig önkívületi állapotban vagyok a boldogságtól. Bár volt már hasonló élményben részem, amikor például egy éve hazai pályán beálltam, majd nem sokkal később Király Gabinak belőttem egy büntetőt, amivel nyertünk, ám ami mos történt, ehhez fogható izgalmakat és fordulatokat még sosem éltem át huszonegy éve tartó profi pályafutásom alatt, és nem is emlékszem más találkozókon sem hasonlóra – mondta a szombati meccs hőse az angyalföldi klub honlapjának.

Ferenczi a meccs 78. percében szállt be, majd a társai (játékosai, tanítványai…) által kihagyott két büntető után értékesített egy tizenegyest, a 93. percben pedig egyenlített.

– Hála istennek, a fizikai teljesítőképességemmel még nincs probléma – folytatta. – Az elmúlt években rászoktam a hosszútávfutásokra. A meccs előtti napon kicsivel több, mint harminc kilométert futottam. Na meg nem probléma, ha egy erőnléti edző példát is tud mutatni. Valóban most is kiváló fizikai állapotban érzem magam, noha tényleg ez volt az első bajnoki mérkőzésem ebben a szezonban. Azért, az nem titok, hogy hét közben az edzéseken, gyakran beszállok a játékba én is, így nem okoz problémát, hogy harcra készen tartsam magamat. Elmondhatom, hogy jól sikerült az idénybeli „debütálásom”!

S, hogy honnan az erő?

– A Vasas az életem, ezen nincs mit szépíteni – mondta a duplázó támadó. – Csodálatos érzés és emberfeletti erőt ad a szurkolók szeretete. Amikor érzem, hogy számítanak rám, amikor reménykednek abban, hogy nekem sikerülhet valóra váltani álmaikat. Hogy hasznos lehetsz, ennél jobb érzés kevés van. Az az extázis, ami a második gólom után kitört a Vasas szurkolókból, pedig leírhatatlan érzés.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik