NB I

Négy tizenegyes és két kiállítás után pontosztozkodás a forduló rangadóján

Hiába egykapuzott a Vasas, a végén ők örülhettek az egy pontnak.

OTP Bank Liga, 16. forduló

Vasas FC – Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)
Bozsik József Stadion, 3000 néző. Játékvezető: Kassai V.
Vasas: Nagy G. – Burmeister (Murka, 56.), Vaskó, Risztevszki – Korcsmár, Berecz Zs., Vida M. (Ferenczi, 79.), Hangya – Ádám M. (Pavlov, a szünetben), Saglik, Remili. Vezetőedző: Michael Oenning.

FTC: Dibusz – Dilaver, Pintér Á., Leandro, Ramírez – Gera Z., Nagy D. – Lovrencsics G., Hajnal (Nalepa, 52.), Rju Szung Vu (Csukics, 56.) – Djuricin (Böde, 82.). Vezetőedző: Thomas Doll.
Gólszerzők: Ferenczi (tizenegyesből, 88., 93), illetve Djuricin (9.), Gera (tizenegyesből, 92.)
Kiállítva: Saglik (86.), illetve Ramírez (49.)

A forduló rangadóját a Honvéd stadionjában, a Vasas ideiglenes otthonában rendezték az NB I tizenhatodik fordulójában. Az éllovas angyalföldiek az idei szezonban elég sokat bukdácsoló Ferencvárost fogadták.

Magyar szinten nagyon jó iramban kezdődött a mérkőzés, és már a kilencedik percben meg is szerezte a vezetést a Ferencváros: Djuricin kapott remek kiugratást Rjutól, aki a bal szélen egyedül vezethette Nagyra a labdát, végül a kapus lábai között talált a hálóba, 0-1. Öt perccel később máris egyenlíthetett volna a Vasas, Remilit Lovrencsics sodorta el a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt viszont Ádám Martin elhibázta, Dibusz leért a jobb oldalra. A követkeő percekben valamelyest visszaesett a játék színvonala, igaz hajtás továbbra is volt a pályán. A 28. percben Ádám kapott remek labdát a bal szélen, de kisódródott, így csak középre tudott lőni, Dibusznak nem okozott gondot a hárítás. A 36. percben nagyszerű helyről végezhetett el szabadrúgást a Vasas, Remili 20 méterre a kaputól próbálkozott, de fél métert tévesztett. Egy perccel később még nagyobb ziccerbe került a hazai együttes, Dibusz szaladt alá egy beadásnak, Korcsmár elé került a labda, akinek a lövése után a gólvonalról mentett Leandro.

Fordulás után négy perc elteltével emberelőnybe került a Vasas, Ramírez hátba rúgta a földön fekvő Vaskót, így a légiós idő előtt távozott. A kiállításig is az angyalföldiek uralták a meccset, emberelőnyben azonban már csak szinte egykapuztak. A nagy fölény azonban csak meddő volt, hiszen igazi gólhelyzetet nem tudott kialakítani sokáig a hazai csapat. A 72. percben azonban újabb nagy lehetőséghez jutott a Vasas, Remili lábát húzta el a védő. A második büntetőjét is kihagyta azonban a piros-kék csapat, Saglik lövését kapufára ütötte Dibusz. Tűzbe jött a Vasas, két perccel később Hangya lőtte keresztbe a labdát a bal oldalról, de senki nem robbant be a kapu előterében. A 84. percben Saglik kevergetett nyolc méterre a kaputól a jobb oldalon, majd Dibuszba bombázott. A 85. percben a harmadik(!!!) tizenegyesét is megkapta a Vasas – jogosan – Dibusz volt szabálytalan. Kisebb tömegjelenet alakult ki a pályán emiatt, ami után Saglikot is kiállította Kassai, Dollt pedig elküldte a kispadról. A tizenegyeshez a rutinos ex-fradista, Ferenczi állt, aki magabiztosan értékesítette azt, 1-1. A 90. percben a negyedik büntetőt is befújta a játékvezető, Gera középre rúgta a labdát, 1-2. Ezzel azonban nem dőlt el a meccs, Ferenczi az utolsó pillanatokban egy fejessel egyenlített, 2-2. Fantasztikus mérkőzésen így döntetlenre végeztek a felek.

A mérkőzést a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Csank János, a VÁC VLSE jelenlegi szakmai igazgatója értékelte:
– Ez a szezon meccse volt így ebben a variációban, hiszen minden volt, ami a futballt érdekessé teszi. Még lesz vita nyilván a tizenegyeselről, bár a másodiknál “éreztem egy kicsit több kamut”, de az is adható volt, kiélezett volt a szituáció. A többi mind jogos volt. Mindenképpen azt lehetett érezni, hogyha nem lett volna döntetlen a vége, akkor a jobbik csapat kapott volna ki, hiszen végig a Vasas akarata érvényesült. A Fradi 4-1-4-1-es felállására is jól reagáltak, jobban feküdt ez a Vasas számára. Középen vezette többnyire támadásait az angyalföldi gárda, egyedül Hangya húzta meg a szélt. A belső emberek az egy védekező középpályást át tudták játszani, folyamatos nyomás alatt tartották a Ferencvárost, nem nézett ki jól ezen a meccsen a Fradi. Rengeteget szabálytalankodtak, nagyon idegesek voltak. Ilyen szempontból a Vasas összeszedettebb volt. Sok beadással próbálkozott a Vasas, és azokban a percekben nekem is eszembe jutott, hogy talán be lehetne cserélni Ferenczit, aki nagyon jól érvényesül a levegőben. Érdekes módon miután pályára lépett, egyetlen beívelés sem jött, de ugyanakkor mégis döntő volt ez az ego, ami benne megvan. Megmutatkozott a rutinja, oda mert állni a tizenegyeshez, a kapu elé pedig nagyon jól érkezett. A vendég védők durva hibákat vétettek a tizenegyesek előtt, tök üresen hagyták Ferenczit, le kellett volna védekezni őt, alig volt már pár perc a meccsből. Böde lerántása is amatőr hiba volt, hiszen három tizenegyes után várható, hogy bármit csinálnak belül a Vasas tizenhatosán belül, ami kicsit is szabálytalan, azt lefújják. Ilyen szempontból érdekes találkozó volt, biztos vagyok benne, hogy sokat fognak még beszélni róla. A Vasas meggyőzőbb volt számomra, szerintem hízelgő a Fradira az iksz, amellett, hogy becsülettel küzdöttek, nagyon idegesek voltak és sokat hibáztak. Nagyon sokáig Dibusz tartotta őket meccsben. Ha az első tizenegyes bemegy, akkor érdekes lett volna azt megnézni, hogy a Fradi mit tud arra válaszolni. Egyáltalán nem jellemző a Fradira az, hogy a védekezésre koncentrálnak, de ezen a meccsen nagyon rákényszerültek a defenzív játékra. Miután a második tizenegyes kimaradt, nem változott a játék képe, bekkelt a Fradi. A nagyobb nyomás miatt tutira akartak menni, talán ezért is görcsösebben igyekeztek tartani az eredményt, és ezért nem tudtak úgy játszani, ahogyan szoktak. A Fradi kreatívabb csapat annál, mint amit ezen a meccsen tőlük láthattunk.
Olvasói sztorik