NB I

Volt kapusa okozta a Videoton vesztét Mezőkövesden

Tujvel-parádéval győzött az újonc.

OTP Bank Liga, 16. forduló

Mezőkövesd-Zsóry FC – Videoton FC 2-1 (1-1)
Mezőkövesd, 2005 néző. Játékvezető: Vad II – Albert, Berettyán – Farkas B.
Mezőkövesd: Tujvel – Vági, Hudák, Szeles, Gohér – Molnár G. (Pauljevics, 58.), Mevoungou, Strestík, Kink (Vosahlík, 74.), Tóth B. (Bacelic-Grgic, 46.) – Diallo. Vezetőedző: Pintér Attila
Videoton: Kovácsik – Nego, Fiola, Vinícius, Szolnoki – Pátkai (Géresi, 60.), Juhász, Hadzic – Lazovics, Feczesin, Scsepovics. Vezetőedző: Henning Berg
Gólszerzők: Kink (9.), Strestík (86.) illetve Scsepovics (27.)

Előzetesen a Videoton fordulójának lehetett gondolni az OTP Bank Liga 16. körét, hiszen míg a fehérvári csapat olyan mérkőzésre készült Mezőkövesden, amelyen a papírforma szerint nekik állt a zászló; addig a két rivális, a Vasas és a Ferencváros éppen egymás ellen vív.

A fehérváriak kezdőjében semmiféle meglepetés nem volt, a legutóbb a Gyirmótot 4-0-ra kiütő csapat lépett pályára ismét azzal a különbséggel, hogy az akkor eltiltott Nego visszatért, így Stopira kikerült, Szolnoki Roland pedig ismét a bal oldalt játszott.

A vendégek a nyár végi, rendkívül sima vereség után ezúttal nem ötvédős rendszerben álltak fel, hanem négyvédősben. Kimaradt Bacelic-Grgic és Devecseri.

A Kövesd 4 meccse nem kapott gólt, míg a Videoton az elmúlt három fordulóban 10-et lőtt. 2013-14-ben a biztos kieső hazaiak ezen a pályán a fehérváriak ellen elért 1-1-es döntetlenjükkel megsemmisítették a Vidi nyári kupaindulási esélyeit.

Marko Scsepovics kisebb helyzetével kezdődött a mérkőzés, ám Tujvel hárított. A 6. percben is a szerb támadó került helyzetbe, az ötös sarkáról, fordulásból tüzelhetett, de a volt Videoton-kapus óriásit mentett.

A szöglet után szabadrúgáshoz jutott a Videoton 20 méterről, a kapuval szemben. Lazovics szépen tekerte el a sorfal mellett a labdát, de Tujvel ismételten ki tudta ütni a kiváló lövést.

A 9. percben először lépte át a félpályát a Mezőkövesd, Molnár szinte vaktában beadott, Nego bámészkodott, Kink pedig 6 méterről védhetetlenül fejelt a kapu jobb oldalába (1-0).

A 11. perc legelején szép akció végén Hadzic lépett be a tizenhatosra, majd éles szögből az oldalhálóba bombázott. A 18. percben Lazovicsot ütközte le Szeles. A szerb támadót néhány perccel korábban már keményen leütközték, akkor hosszabb ideig ápolni kellett – a második esetből kifolyólag a mezőkövesdi bekk sárgát kapott.

A 23. percben ismét LAzovicsot faultolták a félpálya közelében. A szabadrúgást a szerb az első védő fejére ívelte és néhány kockázatos passz után végül Diallo elé került a játékszer. A villámgyors kontra végén Szolnoki becsúszva mentett szögletre.

A 25. percben is hazai helyzet adódott: szép összjáték végén Szolnokinak kellett belelépnie Strestík közeli lövésébe. Két perccel később viszont egyenlített a Vidi.

Lazovics a kövesdi térfél közepén vezette a labdát, Scsepovicsot pedig a hátráló védők teljesen üresen hagyták, ráadásul Szeles el is csúszott. A szerb csatár megkapta a játékszert és könnyedén gurított a kapuba (1-1).

A 29. percben Hadzic lőtt mellé 25 méterről. A 33. percben Pátkai Máté kapott sárgát, mert korábban hátulról csúszva igyekezett megállítani Diallót.

A 38. percben Szolnoki harcolt ki szabadrúgást a bal oldalt Vági rúgását követően. Lazovics jól ívelt középre, senki nem ért hozzá, de a labda centikkel a kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A 41. percben Molnár éppen megtolta a labdát, amikor Hadzic érkezett és keményen alárúgott – jogos volt a sárga. A 44. percben Lazovics rúgott kapura egy általa mintegy 32 méteren kiharcolt szabadrúgást, Tujvel fogta. Ezt követően nem sokkal véget is ért az első félidő.

A szünetben Tóth Bence helyére Stipe Bacelic-Grgic állt. Az 51. percben Lazovics sarokkal, gyönyörűen adta Feczesinhez. A góllövőlista vezetője szépen visszavette Hudák mellett, majd ballal a bal felsőbe tekert volna, ám néhány centivel célt tévesztett.

Az 55. percben egy gyors kontra végén Molnár passzából Diallo csúszott le centikkel a labdáról, így Kovácsik foghatta. Másodpercekkel később Nego lépett oda a labdát keményen elrúgó Gohér lábára, aki ennek hatására hatalmasat üvöltött. Vad II lefújta az esetet, ám a francia bekk tiltakozni kezdett. A mezőkövesdi játékos felpattant és közelről megfenyítette a fehérvárit, majd fájdalmas arccal ismét a földre ült. Komikus jelenet, melynek Nego is besárgult.

Egy perccel később Diallo elé pattant a labda a tizenhatos vonalán, ám a mali támadó ordító ziccerben a kapusba lőtte azt. Ezután Molnárt Pauljevics váltotta.

A 60. percben a gyenge napot kifogó, ráadásul sárga lapos Pátkai helyére Géresi állt. Két percre rá Lazovics vett le egy labdát, majd a védők között bebökte Scsepovicsnak. A szerb csatár némileg kiszorított helyzetből, de viszonylag közelről lőtt, éppen Tujvel kezébe.

A 66. percben a Mezőkövesd kavargatott a fehérvári tizenhatoson, Pauljevics adta Diallónak, aki rábökte, de Kovácsik védett. Másodpercekkel később Hadzic adott be jól, Scsepovics váratlanul berobbant, de éppen lekésett, így Tujvel kezében halt el az életerős átadás.

A 68. percben Bacelic-Grgic szúrta rá 25 méterről, Kovácsiknak kellett a kapu fölé tolnia. A 74. percben Vosahlík Kink helyére érkezett. Ezután gyönyörű összjátékot láthatott a 2005 fős publikum: Lazovics emelt Juhász fejére, aki Géresi elé bólintott. A 22 éves támadó a tizenhatos sarkáról kapásból lőtt, Tujvelnek a sarokból kellett kipiszkálnia a labdát.

Fiolát könyökölte le Diallo a hajrához érve, a válogatott védő arca vérbe borult. Később Juhász esett rá Diallóra, őt is ápolni kellett. Sérülése komolyabb volt, hiszen alig-alig tudott visszatérni, ám mivel a Mezőkövesdnek több cseréje már nem volt, kénytelen volt végigbicegni a hátra lévő perceket.

A 81. percben Géresi futott be egy hosszúnak tűnő labdát és középre tette Feczesinnek, ám az ötösről érkező lövést ziccerben blokkolta Hudák. A szögletet követően Tujvelnek kellett elütnie a játékszert.

A 86. percben Hadzic buktatta ellenfelét. A szabadrúgást nem sietett elvégezni a Mezőkövesd, de aztán váratlanul mégis megtette és a tizenhatoson belülre passzolt labdát Strestík kegyetlenül bevágta a kapu felső felébe (2-1).

A 89. percben Lazovicsot rántották le a tizenhatos sarkánál, a szabadrúgást a sértett jól csavarta középre, ám Diallo kicsúsztatta. A szöglet után Hadzic fejelt 7 méterről, Tujvel emberfeletti mentéssel kitolta. Az újabb sarokrúgás után Nego fordulásból lőhetett, de Tujvel ezt is védte.

A háromperces ráadás során egyre-másra jöttek a fehérvári beadások, de mind hatástalanok maradtak: a Mezőkövesd meglepetésre legyőzte a Videotont. Pintér Attila csapata ezzel már az élmezőnyhöz zárkózik, miközben a fehérváriak leszakadnak a Vasas-Ferencváros duó legalább egyikétől. A mérkőzés legjobbja egyértelműen a Vidi volt kapusa, Tomas Tujvel lett, aki rengeteg nagy mentéssel segítette csapatát.

A címlapkép a vidi.hu-ról származik.

Olvasói sztorik