NB I

Több játékos is repülhet télen a botladozó Fraditól

Doll: jó focit játszunk, mégsem jönnek a nézők; Orosz: az EL-csoportkört reálisabb megcélozni.

Közel sem olyan sétagalopp a Ferencvárosnak az NB I idei szezonja, mint a legutóbbi, hiszen a zöld-fehérek tizenöt meccsükből csupán hetet tudtak behúzni, a Bajnokok Ligájában pedig egy jóval gyengébb csapat ellen betliztek. Az origo.hu-nak Thomas Doll vezetőedző és az FTC Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál nyilatkozott, előbbi szerint pedig sok futballistából hiányzik a belső tűz.

– Ha a csapat jobban koncentrált volna a szezon eddigi részében, és néhánnyal több pontunk lenne, akkor még jobb lenne most a hangulatom. De ez benne van a futballban – kezdte a német szakember. – Nem tartom kudarcnak a mostani helyzetünket, hiszen a Vasassal szembeni hátrányunk ledolgozható. A célunk természetesen az, hogy mindenkit megelőzzünk, és megnyerjük a bajnokságot. Egyébként Európában több nagycsapat rosszul kezdett, így nem mondhatjuk, hogy csak a Ferencváros az egyedüli, amely nem ugyanúgy áll a tabellán, mint egy éve ilyenkor – magyarázta Doll, majd arra a bizonyos Partizan Tirana elleni csúfos BL-selejtezőre is kitért. – Nem volt meg az a belső motiváció, ami mindenképp szükséges lett volna. Ráadásul egyes játékosokban ez alapból hiányzik. Meg kell néznünk Orosz Pállal, kik azok, akikkel a jövőben továbbmehetünk ezen az úton. Ami a magyar bajnokságban elég lehet, az nemzetközi szinten kevés – véli a vezetőedző.

Orosz Pál számára egyébként nem rossz érzés, hogy vannak, akik kudarcnak tartják a mostani harmadik helyet. Szerinte nem is olyan régen volt egy olyan időszak, amikor örültek volna a Fradi-szurkolók akár még annak is, ha a dobogón végez a csapat. – Nyilván a 21 pontos előnnyel megnyert bajnoki címmel kicsit elkényeztettük tavaly a drukkereket.
Mindenki tudja, hogy nem az a normális, hogy egy csapat ilyen nagy fölénnyel nyeri meg az NB I-et.
A csapat idén is a bajnoki címet célozza meg, és a jelenlegi ötpontos hátrány ledolgozása nem jelenthet problémát – véli a vezető.

A Ferencváros jobbára csak az ingyen igazolható játékosok közül válogathat. Orosz Pált arról kérdezte az Origo, vajon mikor jön el annak az ideje, amikor komoly pénzért, fénykorukban lévő sztárokat is képes lesz a Fradi az Üllői útra csábítani?

– Ez több dolgon múlik, elsősorban a pénzügyi háttéren, illetve a magyar bajnokság színvonalán. Nagy kérdés, vajon egy pályafutása csúcsán lévő futballista ide igazolna-e az NB I-be úgy, hogy megfizetik? A bajnokság nívója miatt talán nem jönne, de egyébként nem is tudnánk megfizetni őket jelen pillanatban – magyarázta Orosz. Szerinte ez az oka annak is, hogy például Gera Zoltánt is csak akkor tudták megfizetni, amikor külföldön már túljutott pályafutása zenitjén. De őt sem tudnánk megfizetni, ha ma tíz évvel fiatalabb lenne – folytatta Orosz.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elvárja a magyar csapatoktól, hogy minden évben legyen BL- vagy EL-csoportkörben szereplő klubunk.
A Bajnokok Ligája főtáblája már-már irreális elvárás.
Mivel 2018-tól a topligák (angol, olasz, spanyol, német) első négy helyezett csapata automatikusan kap négy helyet a főtáblán. – Ezáltal leszűkül azoknak a helyeknek a száma, amelyekért az olyan csapatok versenghetnek, mint például a Fradi. Jóval reálisabb megcélozni az Európa Liga-csoportkört – vélekedik a vezérigazgató.

A jelenlegi Hertha-edző Dárdai Pál kijelentette, hogy a magyar NB I-ben a klubok nem lovagolták meg az Eb utáni eufóriát.

– Hiába teszünk meg bármit, ha 500 néző megy csak ki a meccsekre – reagált a volt szövetségi kapitány szavaira Doll. – Ha egy FTC–Haladás meccsen, az Eb utáni első fordulóban csak öt-hatezer néző kíváncsi, mit tehetünk? Pedig akkor a pályán hét válogatott játékos futballozott, köztük a két legenda, Gera Zoltán és Király Gábor.
A foci, amit játszunk, jó, mégsem jönnek a nézők. Talán más hétvégi programjuk van a nézőknek, nem tudom. Ezzel együtt jó dolognak tartom, hogy Magyarországon legalább stadionok épülnek. Mi pedig továbbra is szorgalmasan dolgozunk, és megyünk tovább az utunkon. De ha a Paks a Haladással játszik, vagy a Honvéd a Gyirmóttal, akkor nyolcszázan kíváncsiak csak a meccsre. Ekkor feltesszük a kérdést, hogy miért nem jönnek nagy sztárok Magyarországra? Feltesszük, és meg is válaszolhatjuk magunknak. Miért nem játszik a Fradi a Bajnokok Ligájában? Mert nem érjük el azt a szintet. Vágyálmok ezek. De nem csak mi, a Videoton, az MTK vagy a Debrecen sincs ezen a szinten – zárta az interjút Thomas Doll.

A teljes interjú az origo.hu-n olvasható.

Olvasói sztorik