NB I

Ezt a meglepetést… 16 milliárd közpénzből épül a Videoton új stadionja

Az üzletet a Strabag kapta, az állam 13 milliárdot ad bele; állítólag Mészáros Lőrincéknek is jut 450 millió.

A székesfehérvári képviselő-testület pénteki ülésén áldását adta a közbeszerzési kiírás eredményére, így hamarosan elkezdődhet a Videotonnak otthont adó új Sóstói Stadion és környékének építése – írja a Magyar Narancs honlapja.

Az egyedüli érvényes ajánlattevő, a Sóstó Konzorcium kapta a munkát, így három Strabag-leánycég dolgozhat a bruttó 16 milliárd forintosra tervezett új komplexumon. A hetilap információi szerint a fehérvári testület zárt ülésen, a nyilvánosság kizárásával úgy szavazta meg a stadionépítésről szóló előterjesztést, hogy még csak bruttó 12,8 milliárd forint áll rendelkezésre a beruházás finanszírozására, a több mint 3 milliárdos többletfedezetet egyelőre az önkormányzat biztosítja, de szeretnék, ha majd az állam pótolná a jelenleg még hiányzó pénzt, de erre még nincs írásos garancia.

A győztes konzorcium vezetője, az osztrák hátterű Strabag nemrég a Videoton egyik főszponzora lett és ott vannak a Puskás Akadémia lelkes támogatói között. A Videoton FC-t egyik tulajdonosként az a Garancsi István vezeti, aki köztudottan jóban van Orbán Viktor miniszterelnökkel, és vállalkozásai sorra nyerik a nem egyszer több tízmilliárdos állami közbeszerzéseket.

Faragni kellett az árból

A megállapodás nem ment könnyen, a konzorcium és az önkormányzat az ajánlat augusztus végi beérkezése után ötször is egyeztetett egymással, elsősorban azért, mert az első árajánlat nagyon magas volt, a Magyar Narancs információi szerint bruttó 18,5 milliárd forint, így csökkenteni kellett a műszaki tartalmat ahhoz, hogy egyáltalán bele merjen vágni az önkormányzat. A kisebb lefaragások után – egyebek közt nem lesz a pálya letakarására alkalmas fólia, de a világítóberendezések is mások lesznek, mint ahogy az eredeti kiírásban jelölték – jött ki a bruttó 16 milliárd, amely még mindig magasabb a rendelkezésre álló összegnél.

Úgy tudni, az önkormányzatnál mindenképpen arra számítanak, hogy az állam pótolja a hiányzó összeget, tovább nem akarják húzni az ügyet, mert egy újabb közbeszerzési kiírás tovább késleltetné a munkálatok elindulását, illetve nem is találnának olyan kivitelezőt, aki megcsinálná az eredetileg kalkulált összegből. Ez abból a szempontból érthető, hogy jelentős csúszásban vannak, az első elképzeléseink szerint már át kellett volna adni az építményt, de még 2015 legvégén is úgy tűnt, hogy 2016 áprilisában már indulhat a munka, és 2017 nyarára állni fog a stadion. Ehhez képest még mindig semmi, és nehéz elképzelni, hogy jövőre kész lesz a létesítmény, bár az önkormányzat szeretné, ha a jövő év legvégére már állna a komplexum.

Ahhoz, hogy elindulhassanak a munkálatok, a székesfehérvári önkormányzatnak a Puskás Akadémiával is meg kell egyeznie, ugyanis a klubot működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak élő szerződése van a sóstói komplexum egyes részeinek használatára, illetve egy elég nagy területnek a tulajdonosa is. Ez azért alakulhatott így, mert a felcsúti Pancho Aréna elkészültéig Székesfehérváron játszott a Puskás Akadémia, illetve az utánpótláskorúak is itt edzettek a kezdetekben, amikor a felcsútiak még a Vidinek nevelték a focistákat. Egy, a portálunk birtokába jutott szerződésből arra lehet következtetni, hogy az akadémia a már lerombolt Sóstói Stadion használatára is külön engedélyt kapott a tulajdonos önkormányzattól, amely azért lényeges, mert így a régi aréna és környezete csinosítására felhasználhattak felcsúti TAO-pénzt is és egyéb dokumentumok szerint fel is használtak.

Ebből is Mészáros Lőrincék jönnek ki jól

A stadion melletti edzőkomplexum egy részét nem csak használhatták, hanem az a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványé, így azt a város megveszi a Mészáros Lőrinc által vezetett akadémiától. A pénteki ülésen arról döntöttek a fehérvári képviselők, hogy az alapítványnak 450 millió forintot fizet az önkormányzat a felcsútiak tulajdonában lévő edzőpályákért, sportcsarnokért és a karbantartáshoz vásárolt gépekért. Így ezek a megyeszékhely tulajdonába kerülnek, de a használati jogot hivatalosan a Videoton FC-t működtető gazdasági társaság kapja meg. Valójában eddig is a Vidi focistái használták a pályákat, amióta a felcsúti akadémiának elkészült a stadionja és az edzőkomplexuma.

Persze, mindez nem annyira jó üzlet az önkormányzatnak, hiszen a Puskás Akadémia a TAO-források felhasználásával, vagyis közpénzből bővített, a város pedig szintén közpénzből megveszi a pályákat, a csarnokot és a gépeket, és átadja a Videotonnak. A hetilap úgy tudja, a vásárlásra az államtól érkezik a forrás, tehát az Orbán Viktor által vezetett kormányzat pénzt küld Székesfehérvárra, hogy ki tudják fizetni az Orbán által alapított akadémiát.

Kinek is épül?

Az új Sóstói Stadion az eredeti tervek szerint 14 ezer nézőt tud majd befogadni – az élvonal legutóbbi, 15. fordulójának mérkőzéseire összesen 13 718 néző látogatott ki –, UEFA IV-es besorolású lesz, tehát Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezőket, kontinensbajnoki, illetve Bajnokok Ligája csoportmeccseket is rendezhetnek majd itt. A stadionban lesz egy hatalmas konferenciaterem, ökológiai látogatóközpont, kilátó, de terveznek egy ajándékboltot, szurkolói kocsmát és Vidi-múzeumot is.

TAO: Orbánék szerint nem közpénz, a bíróság szerint az

Azt egyelőre nem lehet tudni, a Sóstói Stadion építésére szánnak-e TAO-pénzt és ha igen, mennyit, de ha a kormányon múlik, könnyen meglehet, hogy még sokáig titok marad, ugyanis a közelmúltban egy törvénymódosítással adótitokká minősítették a társasági adókedvezményből a klubokhoz befolyt összegek felhasználását. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a sportegyesületeknek szinte semmilyen adatot ne kelljen kiadni azon kívül, hogy egy évben mennyi pénzt kaptak az adókedvezmény jóvoltából.

A Székesfehérvári Törvényszék érvelésére azonban szinte mindenben ellentétes a kormány eddigi álláspontjával: elsőfokú végzése szerint teljesen téves az az álláspont, miszerint azért titkos a TAO-forrásokból befolyt összeg felhasználása, mert a sportkluboknak a vállalkozások adókedvezménye révén folyósított összegek nem kerülnek be az államkasszába. A dokumentumban szerepel, hogy az akadémiának „juttatott támogatás közpénz, és az annak a felhasználására vonatkozó adatokat az alperes kiadni köteles”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik