NB I

Egy pontot mentett a Vidi az Illovszky-stadion búcsúztatóján

Remili góljával a 91. percig vezetett a Vasas, de Lazovics az utolsó pillanatokban egalizált.

OTP Bank Liga, 14. forduló

Vasas FC – Videoton FC 1-1 (1-0)
Illovszky-stadion, 4500 néző. Játékvezető: Iványi
Vasas: Nagy G. – Burmeister, Korcsmár, Risztevszki – Kleisz, Vida, Berecz, Hangya – Remili (Vaskó, 88.), Pavlov (Király B., 93.) – Saglik (Murka, 81.). Vezetőedző: Michael Oenning
Videoton: Kovácsik – Szolnoki, Vinícius, Fiola, Stopira – Hadzic, Juhász, Pátkai (Feczesin, 75.) – Géresi, Lazovics – Scsepovics. Vezetőedző: Henning Berg
Gólszerzők: Remili (37.), illetve Lazovics (91.)

Egésznapos programokkal várta az érdeklődőket a stadionjától búcsúzó éllovas, a Vasas. Az angyalföldiek ráadásul nem is akármilyen mérkőzésen köszönhettek el az Illovszkytól, hiszen az ellenfél az egyik legnagyobb kihívó, a Videoton volt.

A Videoton kezdőjében egyetlen változás volt: az eltiltott Loic Nego helyére Stopira került be. A zöld-foki-szigeteki bekk a bal oldalt játszott, így Szolnoki Roland visszatérhetett eredeti pozíciójába, a jobbhátvéd helyére. A Vasas szokásos háromvédős felállásában lépett pályára, ám Debreceni András ezúttal a kispadra került, Felix Burmeister kezdett.

A kezdőrúgásnál Illovszky Rita, a névadó Rudolf hozzátartozója segédkezett. A 7. percig kellett várni az első helyzetre. Kleisz futott el jobb oldalt és a bizonytalan Stopira mellett beadta. Saglik érkezett és kapásból, erőből lőtt, ám 9 méterről célt tévesztett.

A 10. percben Remili lépett ki bal oldalt, Szolnoki mögötte iparkodott. A támadó egyszer csak hasra vágta magát, Iványi pedig sárga lapot adott a fehérvári játékosnak. Két perccel később egy kifejelt labdára Stopira csapott le a Vasas tizenhatosának előterében, az átvétellel becsapta védőjét, de aztán lövőhelyzetben rettenetesen eltörte a labdát.

A 16. percben komikus üzenetet kaptak a szurkolók: a kijelző órája fél perccel hátrébb járt, mint a valós idő, így kénytelenek voltak kikapcsolni, a továbbiakban pedig a szpíker tájékoztatta a drukkereket.

Már viszonylag korán paprikássá vált a mérkőzés, amihez hozzájárult a tét és a magas nézőszám is. A 23. percben Lazovicsot rúgta fel Korcsmár, ezért sárga lapot kapott. Egy perccel később a túloldalt már Fiola rúgta fel Saglikot a jobbszélen, szintén lapért.

A 28. percben Scsepovics vett le egy labdát a jobb oldalon, majd szépen elvitte Hangya mellett. Középre adott, ahol Géresi akrobatikus mozdulattal érkezett, de nem talált labdát, Pátkai előtt pedig elment a játékszer. A kontrát megakadályozandó Stopira kőkeményen rácsúszott Saglikra.

Egy perccel később Remili csavart rá távolról egy szabadrúgást, Kovácsiknak kellett kiütnie. A 34. percben egy Lazovics-fault után Saglik reklamálásért kapott sárgát.

A 36. percben Szolnoki játszotta ki szépen szorult helyzetből, majd két veszélyes beadással is próbálkozott a Vidi. A második Pátkai nevéhez fűződik és Scsepovics el is tudta fejelni az ötös sarkán, de nem talált célt.

A 37. percben megszerezte a vezetést a Vasas. Ragyogóan hozták ki a Videoton letámadása ellenére, hátul pedig lyukas maradt a védelem. Berecz középen kiugratta Remilit, aki könnyedén passzolt a kapuba Kovácsikkal szemben (1-0).

A 42. percben egy hosszú felívelést Scsepovics vett le kissé kezezve, majd visszatette az érkező Hadzicnak, aki 17 méterről lőhetett, de a középre tartó lövést Nagy Gergely védte.

A gólt követően azonnal átvette az irányítást a Videoton, de kisebb-nagyobb helyzetei ellenére nem tudott betalálni, így a félidőre angyalföldi előnnyel vonultak a felek.

A második félidő is harciasan kezdődött. Az 50. percben Géresit rúgta fel az oldalvonalnál Kleisz, amiért sárga lapot kapott. Az 58. percben egyenlíthetett volna a Videoton. Egy labda valahogyan átjutott a védőfalon és éppen Géresit találta meg. Előbb azonban Nagy Gergely érte el azt, de csak ráütni tudta a fehérvári támadóra. Géresi megcsúszott, de előtte maradt a játékszer, a kapu pedig üres volt, de éles szögből csak az oldalhálót találta el.

A 64. percben Géresi húzta meg a bal oldalon, majd laposan a tizenhatos előterébe passzolt, ahol Hadzic érkezett, de erősen a kapu mellé lőtt.

A 67. percben egy Lazovics-szabadrúgás csavarodott be középre jól, majd egy ideig pattogott a labda a tizenhatoson, de Géresi az ötös vonalán helyzetben lyukat rúgott.

Bár a Videoton egyértelműen dominált a második félidőben, a percek csak peregtek, az egyenlítés pedig késett. A 72. percben Scsepovics középre adása után Hadzic az ötösről lőtt az elé fekvő Risztevszkibe.

Egy perccel később Lazovics indította gyönyörűen Scsepovicsot, aki középre adta, Hadzic pedig érkezett, de négy méterről sem tudta átjuttatni a gólvonalon a tökéletesen elé pattanó labdát.

A 75. percben Berecz lódult meg középen, de 18 méterről centikkel mellé lőtt. Ezt követően Feczesin állt be Pátkai helyére. A 79. percben egy lendületes Vasas-kontrát igyekezett megakadályozni a Videoton, Stopira keményen faultolt, amiért sárga lapot kapott.

A 81. percben Saglik jött le, Murka érkezett a pályára. A hajrához érve megtört a Videoton lendülete és sokat tartották a labdát az angyalföldiek. A 88. percben Vaskó Tamás volt csapata ellen szállt be, Remili hagyta el a játékteret.

A 90. percben Lazovics kanalazott vissza középre egy labdát, de helyzetben Feczesin mögött ment el a játékszer. A 90. percben Juhászt faultolták vigyázatlanul a tizenhatos előterében, kissé annak jobb oldalán. A labda mögé Lazovics állt, a szerb támadó pedig gyönyörűen csavart a bal alsóba, Nagy Gergely nem védhetett (1-1).

A 93. percben Király Botond állt be, Pavlov hagyta el a pályát. A frissen beállt játékos 10 másodperc alatt sárga lapot kapott műesésért.

A Videoton tehát az utolsó pillanatokban szerzett góljával legalább egy pontot megmentett Angyalföldön – az Illovszky Rudolf Stadion 1-1-el búcsúzott. A Vasas a második félidőben csak a túlélésért játszott és amikor már úgy tűnt, sikerrel járnak, Lazovics betalált. Mivel a Ferencváros nyert, egy ponttal megelőzte a Videoton és négy egységgel városi riválisa mögött kullog…

A belső képek a vidi.hu-ról származnak.

A Rangadó.hu szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya:
– Azzal kezdeném, hogy a pályára nem lehet fogni azt, ha valaki hibázik. Jómagam is többször jártam az Illovszkyban és úgy vélem, lehet futballozni ott. A remek hangulatú, hajtós mérkőzést némileg elrontotta a rengeteg technikai hiba. Mindkét csapat megszokott felállásában kezdett: a Vasas 3-4-3-al, a Videoton 4-3-3-al. Az angyalföldiek kezdtek jobban, de hamar felzárkózott hozzájuk a Videoton és inkább ők voltak kezdeményezőek, mégis a hazaiak találtak be. Az éllovas szemre is tetszetősen játszott, a gól is szép akció végén esett. A szünetben egyik mester sem cserélt, de a Vasas némileg elfáradni látszott. Biztosan nem az volt a céljuk, hogy magukra húzzák az ellenfelet, mégis megtették. A fehérváriaknak számos helyzetük akadt a második játékrészben, de úgy éreztem, nem lesznek eredményesek. Az egyenlítést megérdemelték ugyan, de az egyébként remekül fújó Iványi annál a faultnál hibázott, nem kellett volna szabadrúgást ítélni. Lazovics és Saglik rengeteget vitatkoztak, paprikás hangulatban voltak, ezt viszonylag jól kezelte. Két dolgot nem értettem. A Videoton taktikája arra épült, hogy a két statikusabb középpályás – Hadzic és Juhász – mellett Pátkai nagy területet játszott be. Őt lecserélték, Juhász pedig a meccs végére már negyedik csatárként rohamozott. Ennek alapja az lett volna, hogy a két szélső hátvéd feljebb lépjen, de Szolnoki nem tette ezt meg, Stopira pedig rettentő gyengén futballozott. A Vasas részéről a Videoton pontrúgásai után háromszor is veszély volt, hogy nem állítottak embert a tizenhatos előterébe, ahol kétszer Hadzic, egyszer Pátkai maradt szabadon. Összességében sok néző előtt jó hangulatú, hajtós mérkőzést játszottak a felek.
Olvasói sztorik