NB I

Még ne bontsanak pezsgőt Angyalföldön, de nem árt, ha van

Az utolsó öt bajnoki szezonból négyet megnyert az a csapat, amelyik vezetett tizenhárom forduló után – tíz év alatt csak kétszer csúszott le a dobogóról, aki ilyenkor az élen állt.

Ismét lement ez forduló az NB I-ben és nem adott le előnyéből az élen álló Vasas. Az angyalföldiek Debrecenben is győztek, így hiába nyert az üldöző Videoton és Ferencváros is, Vida Mátéék előnye továbbra is öt pont a táblázat élén. Ez nem olyan nagyon sok, hiszen húsz forduló még hátra van a bajnokságból és lesz egy hosszú szünet is – ugyanakkor az elmúlt években szinte mindig elég volt ennyi (vagy kisebb) előny is a 13. forduló után élen álló csapatnak: a dobogóhoz mindenképpen, de többnyire a bajnoki címhez is…

Akik eddigre el is döntötték: Fradi, Vidi

Persze az összehasonlítás csalóka, hiszen tavalyelőtt még tizenhat csapat játszott harminc mérkőzést, most pedig tizenkettő van csak, ám hosszabb a sorozat (harminchárom forduló); de a tavalyi szezon már így ment. Akkor a Ferencváros a 13. fordulóra gyakorlatilag megnyerte a bajnokságot, elképesztő, tizenöt pontos (!) előnnyel állt az élen a Paks előtt, veretlenül. Kilenc ponttal volt több nekik, mint most a Vasasnak (csak a finomság kedvéért tegyük hozzá, akkor az angyalfödiek kieső helyen álltak, 27 ponttal a zöld-fehérek mögött…). Szintén magabiztosan vezetett két éve a Videoton (tizenhat csapatos mezőnyben), amely csak egy ponttal maradt el a tavalyi Fraditól (36 pont), igaz, előnye is „csak” hat pont volt a második helyen álló MTK előtt. Végül Joan Carrillo együttese is gond nélkül húzta be a bajnokságot.

Amikor elég volt a mostani Vasas-pontszám, és amikor nem

Sokkal érdekesebb összehasonlítani a 2013/14-es és az egy évvel korábbi szezont, ugyanis ezekben a mostani listavezető angyalföldiekkel pontosan megegyező pontszámmal állt az élen a 13. forduló után a két éllovas. Csakhogy a 28 pont végül csak egyiküknek hozott végső győzelmet: 2013-ban a Győr innentől kezdve végig vezetve meg is nyerte a bajnokságot, 2014-ben viszont a Videoton a dobogóról is lemaradt végül, ami intő jel a Vasas számára. José Gomes bukott edzőként távozott Fehérvárról, hiába volt a jó bajnoki rajt.
De tegyük hozzá, a legutóbbi hat évből ez volt az egyetlen, amikor nem az ünnepelt a végén, aki ilyenkor, ősz közepén az élen állt. Az FTC, a Videoton (kétszer) és a Győr mellett a Debrecen is bajnok lett, pedig 2011 őszén a Vasas mostani előnyénél kisebb különbséggel, csak két ponttal vezetett a győriek előtt a táblázaton.

Öt pont előny: az nem is kevés!

Apropó, különbség: nézzük meg azt is, mennyire komoly ez az öt pont előny. Mint említettük, az FTC és a Vidi ennél nagyobb fölénnyel vezetett az elmúlt két szezonban – viszont előtte egyszer sem volt akkora előnye az élen állónak, mint most a Vasasnak! Ha az utolsó tíz évet nézzük, tehát 2006 őszétől, ennyi volt az első és a második között a pontkülönbség, sorrendben: 2, 1, 2, 1, 3, 2, 3, 1 – és aztán jött a két említett komolyabb különbség. Igen figyelemre méltó tehát, és talán intő jel az üldözők felé a Vasas mostani öt pontos fórja…

Végezetül azt is megvizsgáltuk, hányadik helyen kellett állnia az üldözők közül a későbbi bajnoknak, amikor nem az ekkor aktuális listavezető pezsgőzhetett a végén. Ilyen egyébként négyszer fordult elő 2006 óta, háromszor a Debrecen követte el a bravúrt (az idén egyelőre kevés esély látszik erre, a Loki hátránya az éllovastól jelenleg 13 pont). A négyből háromszor a 13. fordulót követően második helyen álló csapat futott be végül: a DVSC kétszer a Videotont, egyszer az MTK-t hajrázta le. Utóbbi, 2007-es győzelem volt a legnagyobb bravúr az ősz közepi álláshoz képest, mert ez volt az egyetlen év, amikor még a dobogón sem állt október-november környékén a későbbi bajnok (4. helyen voltak a hajdúságiak).

Egy intő példa, a Honvéd

Az igazi intő példa az Oenning-csapat előtt már majdnem egy évtizedes: 2007 őszén a Kispest-Honvéd volt a meglepetés-csapat, amely tizenhárom meccs után az élen állt, ráadásul eggyel több pontot gyűjtve a mostani vasasnál. Ám a meglévő huszonkilenchez a folytatásban (ami akkor még tizennégy meccset jelentett a mostani tízzel szemben) mindössze tizennégyet gyűjtöttek a kispestiek, így végül a nyolcadik (!) helyre csúsztak vissza – a bajnok pedig az ekkor egy ponttal mögöttük álló MTK lett.

Mindenesetre szombat után megint okosabbak lehetünk: a Vasas az első számú üldözőnek számító Videotont fogadja. Ha Michael Oenning csapata nyerne (egyszer már legyőzték idén a Vidit), nyolc pontosra nőne előnye velük szemben, az pedig már tényleg olyan különbség, ami szinte mindig elég volt a végső sikerhez…

Olvasói sztorik