NB I

Először nyert új stadionjában az MTK

Torghelle Sándor villanása három pontot ért a Gyirmót ellen.

OTP Bank Liga, 13. forduló

MTK Budapest – Gyirmót FC 1-0 (0-0)

Új Hidegkúti Nándor Stadion, 1183 néző, játékvezető: Solymosi
MTK: Petkovics – Okuka, Poór, Vukmir, Vadnai – Vogyicska (Katona, 67.), Kanta, Borbély – Ramos (Baki, 92.), Torghelle, Korozmán (Varga, 73.). Vezetőedző: Teodoru Vaszilisz
Gyirmót: Sebők – Achim, Jancsó, Bojovics, Présinger – Filkor (Gyurján, 85.), Kiss, Paku (Tóth, 80.) – Vass, Sallói, Madarász (Nagy, 70.). Vezetőedző: Urbányi István
Gólszerző: Torghelle (74.)

Alsóházi rangadót rendeztek az NB I 13. fordulójában, a kilencedik MTK a tízedik Gyirmótot fogadta új stadionjában, ahol először rendeztek tétmeccset. Előzetesen nem lehetett gólzáporos összecsapásra számítani, hiszen eddig ez a két csapat szerezte a legkevesebb találatot a bajnokságban. Ezt figyelembe véve nem meglepetés, hogy a júliusi összecsapásuk az Alcufer Stadionban gól nélküli döntetlent hozott.

Az első komolyabb lehetőségre kilenc percet kellett várni, Korozmán tüzelt kapura jó huszonöt méterről, azonban a labda a jobb felső felett szállt el. A vendégek gyorsan ellentámadásba lendültek, Sallói tekerését Petkovics hárította.

Az MTK próbálta magához ragadni a kezdeményezést. A 16. percben Ramos cselezte le védőjét, s tört be a tizenhatoson belül, megcélozta a rövid alsót, de csak az oldalhálót zörgette meg. Eseménytelenebb tíz perc után Ramosnak kellett megóvnia saját kapuját, egy gyirmóti szöglet után tisztázott fejjel a gólvonal előtt állva. A brazil támadó egy perccel később már a másik oldalon került helyzetbe, Vogyicska a jobb szélről középre tálalt, Ramos azonban a tizenhatoson belülről a kapu fölé bombázott.
A 34. percben Kanta végezhetett el szabadrúgást 20-25 méterről, ám jócskán a kapu mellé lőtt. Három perccel később Torghelle pörgetett négy méterről, azonban a labdája pontosan Sebők ölébe hullott, óriási lehetőség maradt kihasználatlanul.

A térfélcsere után a hazaiak kezdtek jobban, mégis a Gyirmót előtt adódott igazán nagy helyzet. Az 51. percben Sallói robogott el a bal szélen, elfektette védőjét, majd egy cselt követően Madarászhoz passzolt, akinek a 15 méterről eleresztett lövését Petkovics tolta szögletre.

Az MTK mezőnyfölényét nem igazán tudta helyzetekre váltani, a vendégek viszont időnként veszélyes kontrákat vezettek. A 67. percben Vass Patrik löketét paskolta a kapu fölé Petkovics.

A 74. percben aztán a semmiből jött az MTK vezető találata. Vadnai a bal szélről középre ívelt, Torghellének hátrálnia kellett, azonban pazarul fejelt kapura, Sebők csak beleérni tudott a labdába, ám az a hálóba hullott. (1-0)

A 81. percben az MTK hálója is megzörrent, azonban csak kívülről. Tóth szabadrúgása nem volt elég pontos. A hajrában a hazaiaknak nem volt sietős, a Gyirmót pedig már nem tudott váltani. Torghelle a 90. percben megszerezhette volna második találatát is, azonban Sebők hárított. Mindettől függetlenül az MTK megszerezte első győzelmét új stadionjában.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya értékelte.
– Egy nagyon jó mérkőzést láttam, sajnos kevés néző volt kint, olyan 5-600 lehetett abban a gyönyörű stadionban, amely valóban nagyon reprezentatív. Fantasztikus talajú pályával rendelkezik, s mintha a két csapat ezt honorálta volna, mert nagyon szép futballt játszottak. Érdekes módon állt fel az MTK, megszokott volt eddig a 4-2-3-1-es összeállítás, most azonban 4-1-4-1-es szerkezetben játszott. A Gyirmót viszont bátrabban felvállalta a támadóbb játékot, ők a 4-1-3-2-es összeállításban játszottak. Vass Patrik vagy a Madarász maradt elől, így mindig két csatárjutott a négy védőre. Mindkét csapat nagyon kulturáltan, sokat passzolva, vehemensen játszott. Az első félidőben több lehetősége volt az MTK-nak, azt lehet mondani, hogy 3-1 volt a helyzetarány. Már ott eldőlhetett volna a mérkőzés, de összességében nagyon jó iramú, sportszerű összecsapás volt, amelyen mindössze egy sárga volt. A pontrúgások is életveszélyesek voltak, mind a szögletek és a szabadrúgások. A második félidőben ráijesztetett az MTK-ra a Gyirmót, mindjárt hirtelen volt két helyzete. Utána aztán stabilizálódott a helyzet, átvette az irányítást az MTK, amely egy Torghellével jobb volt. Azt kell, hogy mondjam nagyon szép gólt fejelt a Sanyi, s aztán volt egy kapáslövése, amit a kapus kapufára ütött. A helyzetek és a kidolgozott játékképek alapján mindkét csapat jól játszott, de egy kicsit jobb volt az MTK, s ezért teljesen megérdemelten győzött.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik