NB I

Nikolics útjára léphet a Vasas gólfelelőse

Ádám Martin vezeti az NB I-es góllövőlistát, ennek ellenére szeretne szerény maradni: a Vasas bajnoki győzelme fontosabb az egyéni címeknél.

Továbbra is remek formát mutat a bajnokságban a Vasas. Az éllovas a múlt hétvégén hátrányból fordított az MTK ellen, így az ellenfelek botlásának (is) köszönhetően már négy pont az előnye az élen. Az angyalföldi gólok sorát szombaton a fiatal Ádám Martin nyitotta, aki ebben az idényben már hatodszor volt eredményes. Az újabb találatnak köszönhetően az összetett góllövőlistán is élre állt a 22 éves csatár-reménység, hiszen befogta a szintén hat találatnál járó Böde Dániel, Feczesin Róbert duót.

Ádám Martin (1994) teljesítménye azért is megsüvegelendő, hiszen a tizenkettedik fordulóban azon kevés fiatal közé tartozott, akik eredményesek tudtak lenni. A többi pályán a rutinosnak mondható Davide Lanzafame (1987), Lázok János (1984), Robert Vittek (1982), Mahir Saglik (szintén Vasas, 1983) vagy éppen Torghelle Sándor (1982) járt élen a gólszerzésben.

Ádám Martin gyakorlatilag bejelentkezett a gólkirályi címért, megnéztük, az elmúlt tíz év NB I-es gólkirályai milyen korban és mennyi góllal értek csúcsra.

2005-2006: Rajczi Péter (25 éves), Újpest, 23 gól
2006-2007: Bajzát Péter (26 éves), Győri ETO FC, 18 gól
2007-2007: Waltner Róber (31 éves), Zalaegerszegi TC, 18 gól
2008-2009: Bajzát Péter (28 éves), Győri ETO FC, 20 gól
2009-2010: Nikolics Nemanja (23 éves), Kaposvári Rákóczi FC és Videoton FC, 18 gól
2010-2011: André Alves (28 éves), Videoton FC, 24 gól
2011-2012: Adamo Coulibaly (31 éves), Debreceni VSC, 20 gól
2012-2013: Adamo Coulibaly (32 éves), Debreceni VSC, 18 gól
2013-2014: Simon Attila (31 éves) és Nikolics Nemanja (27 éves), Paks és Videoton, 18-18 gól
2014-2015: Nikolics Nemanja (28 éves), Videoton, 21 gól
2015-2016: Böde Dániel (30 éves), Ferencváros, 17 gól
2016-2017: ?

Ádám Martin legutóbb az MTK ellen volt eredményes, a huszonkettedik születésnapját a közeljövőben ünneplő Vasas-fiatalt kérdeztük a gólkirályi cím-reményeiről.

– Fordulatos mérkőzést játszottunk szombaton az MTK ellen, nagyon örültünk, hogy hátrányból sikerült fordítanunk, ez csak erősebbé teszi a csapatot – kezdte Ádám Martin. – Örülök annak is, hogy nemcsak a csapatnak megy jól az elmúlt időszakban, hanem én is jó formában vagyok. Jelen pillanatban már hat gólnál járok, ezzel holtversenyben vezetem az összetett góllövőlistát. Természetesen nagyon motivál, hogy akár még gólkirály is lehetek a szezon végén, de igazából fel sem fogom, ami velem történik. Számomra még nagyon új, hogy első helyen vagyok a góllövőknél, hiszen felnőtt szinten ez a bravúr még sohasem jött össze. Ugyanakkor ezt a helyzetet sem pörgöm túl, helyén kezelem a dolgokat, hiszen még nagyon sok forduló van előttünk, sok minden megtörténhet. Természetesen megfordult már a fejemben: jó lenne megszerezni a gólkirályi címet, de még rengeteg meccs vár ránk. Mivel csatár vagyok, külön öröm számomra, ha gólt tudok lőni, örömmel tölt el, hogy jelen pillanatban én vagyok az a klubnál, aki a gólokért felel. Mostanában jól megy a helyzetkihasználás, abban bízok, ez a lendület kitart az őszi szezon végéig is.

Adódik a kérdés: ha választhatna, bajnoki aranyéremnek vagy gólkirályi címnek örülne jobban szezon végén?
– Természetesen akkor lennék a legboldogabb, ha bajnoki címet ünnepelhetnénk a Vasassal és a góllövőlistán is az élen zárhatnék. Ennek ellenére úgy gondolkodom: első a bajnoki cím, utána jöhetnek csak az egyéni célok.

Az elmúlt tíz évben Nikolics Nemanjának sikerült a legfiatalabban, 23 évesen csúcsra érnie az NB I-es góllövőlistán. Májusban Ön is hasonló korban lesz, illusztris társaságba kerülhet szerencsés helyzetben…
– Olyan típusú játékos vagyok, aki mindig arra koncentrál, hogy a soron következő mérkőzésen a legtöbbet hozza ki magából. Nem szoktam figyelni, ki mennyi gólt lő, vagy ki milyen rekordot tart. Ennek ellenére természetesen nagy megtiszteltetés lenne számomra, ha egy lapra kerülhetnék Nikolics Nemanjával. Egyébként úgy neveltek a szüleim, hogy mindig két lábon a földön tudjak maradni, és tudom, nem szabad a hirtelen jött sikerektől elszállni. Mindig szerénynek kell maradni – de ez szerencsére jelen pillanatban az egész Vasasra igaz. Ha esetleg mást tapasztalna a vezetőedzőnk, biztosan egyből helyre tenne minket, szóval ettől nem tartok – zárta szavait Ádám Martin.

Olvasói sztorik