NB I

Doll bármit mond, tavaly meg se érezte a Fradi a válogatott szüneteket

Amikor ment a szekér, nem zökkentette ki semmi a zöld-fehéreket, alighanem idén sem a vb-selejtezők miatti kihagyás az igazi probléma.

Thomas Doll ismét felemelte a szavát a szerinte túl hosszú bajnoki szünet miatt, miután a válogatott selejtezők után a bajnokság Ferencváros-vereséggel folytatódott. A Haladás elleni 0-2 után a német tréner malíciózusan úgy fogalmazott, remélhetőleg legközelebb már egy hónap szünet lesz a sorozatban, a mostani három hét után, akkor majd utolérik magukat. Doll kifakadása annyiban érthető, hogy – mint azt a Rangadó összeállítása is megmutatta nemrég – Európa egyetlen bajnokságában sem tartottak olyan hosszú szünetet az őszi szezonban, mint nálunk, miután Bernd Storck kérésére másodszor is összetartást rendeltek el a vb-selejtezők előtt a nemzeti csapatnál.

De az éremnek két oldala van. A Fradi mellett a másik bajnoki favoritnak tartott Videoton is kikapott a szünet utáni első meccsen, így akár a fehérváriak is mutogathatnának a szétszabdalt bajnoki menetrendre – ugyanakkor a vereségekhez győztesek is kellettek, márpedig a Haladás, illetve a Vidit legyőző Diósgyőr sem játszott bajnoki meccset három hétig. Igaz, nem is volt távol a csapattól annyi játékosuk, mint a két favoritnál, de a szünet attól nekik is szünet volt.
Ám nem járunk messze az igazságtól, ha megállapítjuk, a Ferencvárosnak jelenleg nem a válogatott programja a legnagyobb problémája. Thomas Doll csapata utolsó hat bajnokijából egyet tudott megnyerni – ez pedig nem a mostani pauzán múlt… A legutóbbi, szeptemberi nagyszünet előtt már ikszeltek hazai pályán az újonc Mezőkövesddel, majd a válogatott feröeri selejtezőjét követően kikaptak az MTK-tól (Doll akkor sem volt kibékülve a túl hosszú megszakítással). Utána három rangadó jött, amiből csak a Debrecen ellenit nyerte meg a Fradi, az Újpest és a Videoton ellen ikszelt.

Még árulkodóbb a kép, ha a tavaly őszi sorozattal hasonlítjuk össze: akkor is jöttek válogatott meccsek, igaz, nem voltak extra-hosszú megszakítások a bajnokságban. Bernd Storck a Románia elleni hazai Eb-selejtezőn vette át a válogatottat, majd a belfasti mérkőzés következett. A páros meccs előtt az akkor ellenállhatatlanul hasító Ferencváros legyőzte a Paksot, magabiztosan, a válogatott szünet után pedig a derbin idegenben verte az Újpestet. Októberben újabb kéthetes szünet következett, a hazai Feröer-meccs és az athéni zárótalálkozó miatt. A Fradi eredményei: a szünet előtt győzelem a Honvéd ellen, a szünet után győzelem a Haladás ellen. Közben pedig Böde Dániel volt a Feröer elleni találkozó hőse – és Thomas Dollnak eszében sem volt megjegyzéseket tenni a menetrendre.
Végül lássuk, mi volt a helyzet a valóban sorsdöntő, Norvégia elleni pótselejtezők előtt és után. Az oslói meccs előtti utolsó fordulóban a Fradi rúgott egy ötöst a Vasasnak, majd a magyar-norvég visszavágót követően váratlanul kikapott az MTK-tól (első vereségük volt a szezonban), ám a folytatásban még decemberben három újabb győzelem következett, a Debrecen, Videoton, Paks sorozatban, ezeken a meccseken kilenc gólt lőtt és egyet sem kapott a Fradi.

Szóval, ha van is igazsága a német trénernek a túl hosszúra nyúlt megszakítással kapcsolatban, alighanem a legnagyobb gond a zöld-fehéreknél jelenleg a csapat formája és össze nem állt játéka, ami a kudarccal zárult BL-selejteztő óta konstans probléma, nem a válogatott mérkőzései miatt alakult ki.
Végül egy kis kitekintés Európára: a legnagyobb klubokban létező probléma – igaz, nem háromhetes bajnoki szünetek után – hogy a világ valamennyi tájára kirajzanak, majd visszatérnek a fáradt játékosaik egy-egy FIFA- vagy UEFA-meccsnapon, de azért túl tudják tenni magukat rajta. A Barcelona idén ősszel az Alavés elleni meghökkentő hazai vereséget magyarázhatta a vb-selejtezőkkel, de a mostani hét végén enyhén szólva sem látszott rajtuk (sem) a kihagyás: az Atlético, Real, Barcelona hármas összesen tizenhét gólt lőve tömte ki aktuális ellenfelét. A Premier League-ben még a középcsapatok is tele vannak válogatottakkal (írek, észak-írek, skótok, walesiek, afrikaiak), ennek ellenére nem szokás panaszkodni. Az Arsenal hat győzelemnél tart zsinórban, nem zavarta meg, hogy közben volt két bajnoki szünet is. De ugyanez igaz a Juventusra vagy a Romára az olasz ligában: utóbbi a mostani FIFA-nap előtt az Intert, utána a Napolit győzte le. Mintha mi sem történt volna…

Olvasói sztorik