NB I

Hátrányból, tíz emberrel győzött a listavezető

A listavezető Vasas FC hazai pályán 3-2-es győzelmet aratott az MTK ellen a labdarúgó OTP Bank Liga szombati, 12. fordulójában.

OTP Bank Liga, 12. forduló

Vasas FC – MTK Budapest 3-2 (3-2)
Illovszky-stadion, 3754 néző, Játékvezető: Vad II.

Vasas: Nagy – Burmeister, Debreceni, Risztevszki – Murka (Kleisz, 86.), Berecz, Vida, Hangya – Remili, Ádám (Kulcsár, 62.), Saglik (Pavlov, 76.).
Vezetőedző:
Michael Oenning

MTK: Petkovics – Poór, Grgic (Ramos, 65.), Vukmir, Vadnai – Kanta, Vass (Varga, 76.) – Gera (Okuka, a szünetben) Korozmán, Vogyicska – Torghelle.
Vezetőedző:
Teodoru Vaszilisz
Gólszerzők: Ádám (tizenegyesből, 18.), Saglik (23., 31.), illetve Vadnai (4.), Torghelle (21.)
Kiállítva: Berecz (89.)

A listavezető Vasas – amely előző három bajnoki meccséből kettőt elveszített – a nyolcadik MTK-t fogadta az élvonal szombati, 12. fordulójában.
Az idei szezont a két egyesület egymás ellen kezdte júliusban, amikor még az MTK Budapest Dunaújvárosban játszotta hazai mérkőzéseit. Ádám Martin tizenegyesből szerzett góljával az angyalföldiek voltak jobbak, s mindez megalapozta remek szezonkezdetüket.
Teodoru Vaszilisz mester szinte mindenkire számíthatott a keretből, egyedül Hrepka Ádám nem volt bevethető, hazai oldalon pedig Korcsmár Zsolt volt komoly hiányzó.
Nem kellett sokat várni a mérkőzés első találatára, a vendégek már a 4. percben vezetéshez jutottak. Egy bal szélről középre tálalt labda Debreceni és Vida bénázása után Vadnai Dánielhez került, a balszélső pedig öt méterről lőtt Nagy Gergely kapujába, s az idei bajnokságban első találatát jegyezte. (0-1)

A Vasas gyorsan egyenlíthetett volna, Remili Mohamed három méterről fejelhetett, azonban Petkovicnak nem kellett közbeavatkoznia. A hazaiak próbálták nyomás alá helyezni a fehér mezeseket, Mahir Saglik öt méterről fejelt a kapus kezei közé. A 11. percben Burmaister jó 35 méterről kínálta meg Petkovicot, majd Ádám lökete kerülte el a kaput.
A 17. percben Berecz Zsombor kezdett cselezgetni a tizenhatoson belül, Grgic pedig csak szabálytalanul tudta feltartóztatni ellenfelét, így a játékvezető a büntetőpontra mutatott. Az ítélet végrehajtására Ádám Martin jelentkezett, s higgadtan értékesítette a tizenegyest. (1-1)

A vezetés megszerzése után az MTK passzívan futballozott, ám a hazaiak egyenlítése után magasabb fokozatra kapcsoltak a vendégek. Vadnai robogott el a bal szélen, Torghelle Sándorhoz passzolt középre, a támadó pedig a bal felsőbe emelt. (1-2)
Mindez mit sem változtatott a Vasas játékán, a 23. percben Hangya Szilveszter beívelése után Ádám visszafejelte a labdát Sagliknak, ő pedig öt méterről talált a hálóba. (2-2)
A piros-kék mezesek számára mindez csak a kezdet volt, hiszen a folyatásban is ők domináltak. A 31. percben Hangya maradt teljesen üresen a bal szélen, majd középre ívelt. Saglik le tudott válni Vukmirról, s a hosszú felsőbe fejelt. (3-2)
Ez a hazai szurkolók tetszését is elnyerte, folyamatosan zúgott a “hajrá Vasas”. A 38. percben majdnem megszületett a hatodik találat, Gera átadása után Torghelle célozta meg a rövidet, ám csak az oldalhálót zörgette meg. A hajrában több sportszerűtlen belépőt is szemlélhetett a publikum, Vad II négyszer is felmutatta a sárgalapot.
A szünetben Teodoru Vaszilisz cserére szánta el magát, Okuka váltotta Gera Dánielt. Az 52. percben a vendégek létszámfölényben támadhattak, Vogyicska 16 méterről tüzelt, majd Kanta ismételt. Három perccel később ismét eljutottak az ellenfél kapujához a kék-fehér mezesek, ezúttal Torghelle kínálta meg Nagyot.
A vendégek sorra dolgozták ki lehetőségeiket, Korozmán a bal szélről cselezgetett befelé, majd a kapu fölé bombázott. A másik oldalon Berecz szánta el magát lövésre jó 35 méterről, labdája remekül vágódott lefelé, ám Petkovic bravúrral hárított.
A 65. percben komoly változást eszközölt az MTK mestere, a középhátvéd Grigicet egy támadó, a sérüléséből visszatérő Ramos váltotta. A 69. percben Risztevszki passza után Remili tört be a bal szélen a tizenhatoson belül, majd éles szögből lőtt el a bal alsó mellett.
A 81. percben Varga Szabolcs robogott el a bal szélen, Torghelle okosan hagyta tovább gurulni a középre tett labdát, Okuka viszont nem célzott elég pontosan, a Vasas kapusa hárítani tudott. A hajrában a hazaiak átadták a kezdeményezést a vendégeknek, ráadásul Berecz a 89. percben megkapta második sárgáját, így 10 emberrel fejezték be a mérkőzést.
Az MTK mindent egy lapra feltéve ment előre, azonban a hosszabbításban a csereként beálló Kulcsár dönthette volna el a meccset. A ziccer kimaradt, de a Vasas így is győzött.

– Sajnálom hogy két félidőből állt ez a mérkőzés, mert ha csak az első játszották volna le, mindannyian boldogabbak lettünk volna. Az első izgalmas és változatos volt, sok gólt hozott. A Vasas annak köszönheti, hogy megnyerte a találkozót, hogy nincs olyan impotens csatársora, mint az MTK-nak. Ha onnan kivennénk a Torghellét, akkor bizony az MTK igen-igen szerény csapat lenne előre játékban. Megint az igazolódott be, hogy a Vasas kicsit jobban akart, egy picit jobban játszott, s ennyi is elég a magyar bajnokságban ahhoz, hogy ennyi ponttal vezesse a tabellát – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Kiss László, a Vasas egykori válogatott csatára.
Olvasói sztorik