NB I

Remek rajtot vett a Nyíregyháza, feljövőben a Gyirmót

Az Eger és a Dunaújváros után a Nyíregyháza is újonc-bravúrra hajt. A Cegléd, SZEOL, Cigánd trió sereghajtó.

Az idei NB I-es bajnokságban két csapat kezdte meg szereplését újoncként: a Gyirmót FC Győr és a Mezőkövesd Zsóry FC jutott fel a másodosztályból. Az NB II-es mezőnyben frissen feljutóként a Nyíregyháza, a Mosonmagyaróvár, a Dorog, a Kozármisleny, a SZEOL, a Cigánd és a Cegléd vágott neki az új szezonnak. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogyan kezdték a 2016-2017-es idényt az érintett csapatok.

Érdekesség, hogy a Nyíregyháza játékosai friss feljutóként parádés rajtot vettek, az első öt fordulóban veretlenek maradtak, sokáig vezették a tabellát, ám az utolsó három körben kisebb gödörbe kerültek. A Balmazújvárostól és a Siófoktól vereséget szenvedtek, majd legutóbb a Soroksárral ikszeltek. Mátyus János csapata így visszacsúszott a tabella harmadik helyére – igaz, az élmezőny nagyon sűrű, hiszen csupán három pont választja el az éllovas Kisvárdától. A nyírségi csapatnál nem titkolt cél a feljebb lépés.

Ellenkező rajtot vett az NB I újonca, a Gyirmót. Urbányi István csapata szezonbéli első győzelméig egészen a nyolcadik fordulóig kellett várni, ám azóta felfelé húz a csapat szekere. Előbb ikszeltek a Pakssal, majd megverték az éllovas Vasast és a Haladást is, ráadásul Sebők Zsolt kapuja már 450 perce érintetlen. A szorgos pontgyűjtéseknek köszönhetően a gyirmótiak elmozdultak a kiesőhelyről és a kilencedik pozícióból várják a folytatást.

Ami a másik NB I-es újoncot illeti: a Mezőkövesd a hosszú válogatott szünet után kezdheti meg a felzárkózást, pillanatnyilag a 11., kiesőhelyen tanyázik. Pintér Attila fiai két győzelmet, négy döntetlent és öt vereséget húztak be tizenegy forduló után, csak a DVTK-t előzik meg a sorban.

Míg a Nyíregyháza újoncként az élbolyban vitézkedik, addig a másodosztályú mezőny további hat “új arca” a biztos bent maradásért küzdhet. Pillanatnyilag a Cegléd, SZEOL, Cigánd hármas a tabella utolsó helyeit sajátította ki, igaz, már egyikük sem nyeretlen.

A Kozármisleny, Dorog, MTE trió már jobban szerepel, jelenleg a 11., a 13. és a 15. helyről várják a folytatást. A mosonmagyaróváriak sokáig sereghajtók voltak, de akárcsak a Gyirmót, kezdenek magukra találni: az utolsó négy bajnoki mérkőzésükön háromszor nyerni tudtak – legutóbb hátrányból fordítottak a feljutásra hajazó Puskás Akadémia FC ellen.

Az Eger és a Dunaújváros bravúrját másolja a Nyíregyháza?

A nyíregyháziak remek rajtja nem egyedi eset a honi másodosztályban. A 2011-2012-es NB II-es szezonnak újoncként vágott neki az Egri FC, és végül a Keleti-csoport élén végzett a végső elszámolásnál.
A 2013-2014-es idényben a másodosztályú bajnokság egyik újonca a Dunaújváros volt, a Fejér megyei együttes pedig végül a második, azaz feljutó helyet szerezte meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik