NB I

Ronaldo-gól és döntetlen a stadionavatón

Az MTK 2-2-re végzett a megfiatalított Sporting ellen az Új Hidegkuti Nándor Stadion nyitómeccsén.
MTK Budapest – Sporting CP 2-2 (1-1)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 4600 néző, Játékvezető: Andó-Szabó
MTK, I. félidő: Groppioni – Baki, Vukmir, Grgics, Vadnai – Vass Á. – Vogyicska, Kanta, Gera D. – Korozmán, Torghelle. II. félidő: Petkovics (Dénes, 87.) – Okuka, Grgics, Poór, Baki – Borbély – Vogyicska (Katona, 56.), Szatmári, Varga Sz. – Nikacs, Ramos. Vezetőedző: Teodoru Vaszilisz
Gólszerzők: Kanta (44., tizenegyesből), Poór (76.) illetve Ronaldo Tavares (24.), Pereira (51., tizenegyesből)

Az 1964-es KEK-döntős ellenfelét, a Sporting együttesét fogadta az MTK az Új Hidegkuti Stadion avatómeccsén. A portugál sztárcsapatnak hazai kupameccse is volt, így nagyjából a B-kerettel érkezett a Hungária körútra.

Rögtön az első percben veszélyeztetett a Sporting, de Groppioni könnyedén fogta a portugálok próbálkozását. A negyedik perc legvégén közel volt a vezetés megszerzéséhez az MTK: Korozmán lövését a vendégek kapusa bravúrral szögletre tolta. A 11. percben Pereira egy szép csel után lőtt 15 méterről és tornáztatta meg a kék-fehérek kapusát.

A remek iramú, mozgalmas mérkőzés első negyedórájának végén Torghelle csúsztatása után Gera került nagy helyzetbe, de a portugálok hálóőre jól zárta a szöget, és ismét nagyot védett. A 22. percben a meccs addigi legnagyobb helyzetét hagyta ki a Sporting, a portugálok játékosa öt méterről üres kapura lőtt fölé. Fél perccel később megint Gera előtt adódott lehetőség, de az MTK fiatalja a kapusba bombázta a labdát. Az új stadion első gólját a Sporting lőtte: Pereira baloldali beadását követően Vukmir lemaradt Ronaldo Tavaresről, aki 8 méterről szépen passzolt a bal alsóba. (0-1)

A 32. percben a remekül futballozó Torghelle 14 méterről, kissé kisodródva az oldalhálót találta el. Egy minutummal később a portugálok legjobbja, Pereira lőtt, Groppioni azonban hárította a középre tartó életerős löketet. A 44. percben kiegyenlített az MTK: Torghellét rántották le a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt Kanta higgadtan értékesítette. (1-1)

A második játékrész elején rögtön visszavette a vezetést a Sporting: Baki buktatta Pereirát a büntetőterületen belül, a tizenegyest maga a sértett értékesítette. (1-2)

Az első félidőhöz képest jóval csendesebben csordogált a második. Az MTK próbált kezdeményezni, de igazán nagy helyzet egyik oldalon sem adódott. Egészen a 76. percig, amikor egy szabadrúgás után Poór elé került a labda, az MTK védője egy pattanás után 15 méterről gyönyörűen kilőtte a felső sarkot. (2-2)

A hajrában még több lehetőség is adódott az MTK előtt, de vagy egy védő az utolsó pillanatban, vagy a néha bizonytalankodó kapus tudott menteni, így maradt a 2-2-es végeredmény az Új Hidegkuti Stadion avatóján.

Olvasói sztorik