NB I

Lement a bajnokság harmada, kirúgott edzők meg sehol! De meddig?

Egyetlen edzőváltás történt tizenegy forduló alatt az NB I-ben, de az is lemondás után. Ennyire nyugodt lenne a légkör? Vannak veszélyeztetett trénerek?

Ön szerint ki lesz az első menesztett edző az idei bajnokságban?

Horváth Ferenc: 107
Más: 19
Pintér Attila: 19
Csertői Aurél: 13
Teodoru Vaszilisz: 8
Urbányi István: 8

Amikor Kondás Elemér, a legrégebb óta állásban lévő hazai edző rögtön a második fordulót követően lemondott Debrecenben, nem sokan tippeltek volna rá, hogy onnantól kezdve az első teljes bajnoki kör végéig már egyetlen edzőváltás sem lesz az NB I-ben. Pedig így történt: Kondás lemondását ugyan elfogadták, és előbb ideiglenesen Herczeg András, majd a portugál Leonel Pontes lett a Loki edzője, de mindezidáig egyetlen hazai csapat sem küldte el a trénerét.

Ez az elmúlt évtizedekben igencsak szokatlan jelenség, és több oka is lehet. Egyrészt a klubok anyagi biztonsága nagyobb (nem okvetlenül saját gazdálkodásuk és a piaci helyzetük okán…), ezért nincs akkora nyomás és teljesítménykényszer a klubvezetőkön. A tizenkét csapatos mezőnyben könnyű előrelépni a táblázaton egyetlen győzelemmel is, ezért sem kapkodnak sehol. És több csapatnál dolgozik olyan tréner, aki, mint Kondás Elemér is anno, hosszabb ideje áll a gárda élén, ezért megbíznak benne.

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a bajnokság előrehaladtával, elsősorban a veszélyesebb zónában tanyázón együtteseknél előfordulhat, hogy az edzőváltást választja a klubvezetés. Megnézzük, kik azok a trénerek, akik még nem érezhetik biztonságban magukat, de azt is, mi szól mellettük.

Horváth Ferenc (Diósgyőr)

Hogy őt nem váltották le, az igencsak ritkaságszámba menő eset a hazai gyakorlatban: a sokra tartott állománnyal, jó anyagi háttérrel valóságos bukórepülést bemutató miskolci klubnál csodák csodájára a vezetőség nem a vezetőedzőben látta elsősorban a hibát. Horváthot elfogadták a szurkolók is, ő pedig egyelőre dolgozhat tovább. Kérdés, meddig: a Paks elleni (jelenleg) kiesési rangadót biztosan hoznia kell, utána meg jön a miskolciak számára igen fontos Újpest-, Fradi-meccs. Ezeken Horváth megalapozhatja vagy elvághatja saját jövőjét Miskolcon, mert egy újabb krízis esetén már aligha a játékosok viszik el a balhét.

Csertői Aurél (Paks)

Sosem szoktak kapkodni Pakson, Csertői pedig az elmúlt szezonokban egész nyugodtan dolgozhatott, a csapatnak volt stílusa és sokáig inkább a dobogótól, mint a kieső helyektől való távolságot méricskélhették. De tavasszal már voltak gondok, még ha a biztos bennmaradás nem is forgott veszélyben. Idén az eddigi két győzelem igen sovány teljesítmény: most a Debrecen (h), Videoton (v), Újpest (h) sorozat következik, melyből a két hazait nem ártana hozni, hogy fellélegezhessen a tréner.

Pintér Attila (Mezőkövesd)

Úgymond korlátlan bizalmi tőkével indult a volt szövetségi kapitány az újoncnál, ahol a körülmények miatt nem panaszkodhat senki. Az első három veretlen forduló után viszont elindult a lassú, de biztos lecsúszás, a Honvéd legyőzése óta három meccsen egyetlen pont jött össze, ellenben kaptak nyolc gólt és kieső helyen állnak. Mégsem hallani nagyon a pánik hangjait, persze kérdés, a korábbi edzői munkásság felemlegetése és néhány játékvezetői ítélet számonkérése elég lesz-e, ha a z eredmények továbbra sem jönnek.

Akiknél még kicsit rezeghet a léc: Urbányi, Teodoru

Az újonc Gyirmót kockáztatott, amikor az itthon hat éve nem dolgozó Urbányi Istvánra bízta a csapatot, aki ráadásul nem ismerhette a másodosztályban bajnoki címet szerző együttest. A tulajdonosok a jelek szerint nem türelmetlenek, és miután az élvonalban kissé vékonynak tűnő keret és a sérültek dacára is lassan stabilizálja játékát a csapat, Urbányi egy ideig még haladhat tovább az Amerikából hozott elképzeléseivel a maga útján.
Teodoru Vaszilisz régóta az MTK klubcsalád tagja, ezért akkor sem ingott meg iránta a bizalom, amikor igen harmatosan kezdte a bajnokságot a csapattal, sőt, a Honvéd elleni 5-0-ás zakó után sem küldték el. Az ok alighanem az, hogy a kék-fehérek, a bombameglepetésre listavezető Vasas mellett egyedüliként a mezőnyben, legyőzték a Videotont és a Ferencvárost is – és hogy a klubvezetés arrafelé sosem szokott kapkodni, ámbár László Csaba példájára gondolva, Teodorunak még lesz miért izgulnia a téli szünet alatt…

Ami a többi trénert illeti, a várakozásnak megfelelően vagy azon felül teljesítő Michael Oenningnek, Henning Bergnek, Mészöly Gézának vagy Marco Rossinak nyilván nem kell tartania a kirúgástól. Nebojsa Vignjevics képes győzelmi sorozatokra az Újpesttel, Thomas Doll pedig… hát, ha ő az arcpirító BL-selejtező után és pár gyengébb bajnokit követően sem kapott ultimátumot a ferencvárosi vezetőségtől, akkor nem tűnik valószínűleg, hogy egyszer csak komolyan felelősségre vonják. Pedig a tavalyi pontszámához és főleg játékához képest a Fradi esett vissza alighanem legjobban a magyar csapatok közül.

Olvasói sztorik