NB I

Sokkal színvonalasabb az NB I, mint 2015–2016-ban

Az InStat pontszámai alapján a forduló válogatottjainak átlagértékelése 24-el magasabb, mint az előző szezonban.

Forduló csapata-szereplések toplistája csapatonként, 2016-17

1. Videoton 31
2. Ferencváros 26
3. Haladás 15
4. Újpest 12
5. Debrecen 10
6. Vasas 7
7. MTK 6
8. Diósgyőr 5
9. Honvéd 4
10. Paks 3
11. Mezőkövesd 2
12. Gyirmót 1

Szeptember 24-re lezárult az NB I első „köre”, azaz túl vagyunk 11 fordulón. Az eddig látottakat tehát már érdemes kissé összegezni, a Rangadó.hu pedig most a minden forduló után elkészített InStat-álomcsapatai alapján teszi mindezt.

A bajnokság eddigi három hónapja alapján úgy fest, ez most nem a csatárok éve lesz. Bár képesek egy-egy kiugró teljesítményre, maga a góllövőlista is meglehetősen kiegyenlített (Böde és Feczesin hat gólos, hárman ötnél járnak) és ez meglátszik álomcsapataink felállásain is. Olyan ugyanis ebben az évadban még nem történt, hogy három, kifejezetten támadó játékos egyszerre szerepeljen a legjobbak között – sőt az elmúlt hat fordulóban mindvégig csak egyetlen egy volt.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a védelmet is csak egyszer alkotta három középhátvéd (és persze a két szélsőhátvéd), akkor láthatjuk: a 2016-17-es szezonban leginkább a középpályások domborítanak. Velük már hétszer is előfordult, hogy három belső poszton szereplő labdarúgó képviselte ezt a pozíciót.

A forduló legjobbja-cím viszont igazságosan megoszlik. Kapus ugyan még nem nyerte ezt el (mint ahogy 2015-16-ban is egyedül Verpecznek jött ez össze egy, az átlagosnál jóval gyengébb fordulóban), de védő (Vaskó, Wils, Lang, Jovanovics) és középpályás (Bognár I., Pátkai, Géresi, Koávcs L.) négyszer-négyszer, míg csatár (Djuricin, Eppel, Böde) három alkalommal.

Közülük is kiemelkedik Lang Ádám (438), Marco Djuricin (411) és Bognár István (400) teljesítménye, eddig egy mérkőzésen belül ők játszottak a legjobban – no meg persze a 416-os Feczesin, aki ezzel sem lett a forduló legjobbja, mivel a Videoton Debrecen elleni 5-1-es sikere alkalmával Lang Ádám duplázni tudott.

A szezon eddigi legjobb játékosa a Videoton jobbhátvédje és jobbszélsője, Loic Nego. A 25 éves francia már öt alkalommal került be a forduló válogatottjába, őt Ramírez követi négy szerepléssel. Három már többeknek is van (Feczesin, Dilaver, Pátkai, Juhász, Vinícius, Leandro, Lang, Wils). A kapusoknál egyelőre legfeljebb kettő jött össze: Rózsa, Kovácsik és Hegedűs is ennyivel áll, miközben Dibusz Dénes még egyszer sem lett a legjobb.

A fentiekből már látszik, hogy akad pár olyan szereplő, aki a papírforma alapján már nemigen fogja gyarapítani számait a szezon során, méghozzá egész egyszerűen azért, mert már nem az NB I-ben játszik. A szerencsésebbek külföldre távoztak, de akad olyan is, aki az NB II-be igazolt. Előbbi kategóriába tartozik Lang Ádám (Dijonba ment), utóbbiak közé pedig Hegedűs Lajos (Puskás Akadémia) és Tisza Tibor (Nyíregyháza).

Ami a csapatonkénti számokat illeti, a Videoton idén megelőzte a Ferencvárost, hiszen már 31 alkalommal adott játékost a forduló csapatába, míg az előző idényben ebben a tekintetben (is) a legjobb Ferencváros 26-szor. A 3. a Haladás, amely már most 15-nél jár, holott 2015-16-ban 33 forduló alatt csak 8 jött össze. A tabella alján a Gyirmót és a Mezőkövesd áll, előbbiektől csak Sebők Zsolt, utóbbiaktól csak Marek Strestík és Gohér Gergő tudta beverekedni magát egyszer-egyszer.

A szezon álomcsapatainak értékeléseinek átlaga egyébként eddig messze-messze meghaladja a 2015-16-ost. Akkor valamivel a 260-as határ fölött zártak a játékosok, ez most 284. A legerősebb forduló 340-es, óriási átlagával a 7. amikor a már említett Videoton-Debrecen (5-1) találkozó mellett az Újpest-MTK (0-0) és a Ferencváros-Mezőkövesd (2-2) adott futballistákat a legjobbak közé.

A címlapkép a vidi.hu-ról származik.

Olvasói sztorik