NB I

Özönlenek Magyarországra a külföldi megfigyelők

Hamarosan megindulhat a játékosaink kiáramlása.

Annak ellenére, hogy nem kapkodtak az Európa-bajnokság után a magyar játékosokért, még nem kell temetni őket, ezután indulhat csak el a külföldre áramlásuk – mondta az Origó.hu-nak adott interjújában Balogh Tamás, a Videoton játékosmegfigyelője.

Beszélt arról is, hogy hiába vannak remek statisztikai mutatói egy játékosnak, ha emberileg nem illik a csapatba, akkor nem igazolják le – akár egy árulkodó Facebook-profilon is bukhat a szerződés.

Kiderült továbbá, hogy a transfermarkt.de portál a szakemberek körében is mérvadó, de olyan már nincs, hogy csak videofelvételek alapján igazol egy klub játékosokat.

„Egy jó scout szeretne többször is látni egy-egy adott játékost élőben, hogy teljes képet kapjon róla. Ilyenkor nyolc-tíz meccset is megnéznek, és ha akár már egyszer nem úgy teljesít, akkor nem feltétlenül csapnak le rá. Nem keltek el egyből a magyar játékosok, de több mint valószínű, hogy most az utókövetés zajlik, azaz sokakat folyamatosan figyelnek az Európa-bajnokság óta” – mondta Balogh.

„Azt például biztosan tudom, hogy a Norvégia elleni pótselejtezős továbbjutás óta a Vidi meccsein is sokkal több megfigyelő és menedzser jelenik meg, Törökországból, Ausztriából, Lengyelországból folyamatosan jönnek. Ott van a ferencvárosi Nagy Dominik esete: ő ugyan nem volt kint az Európa-bajnokságon, de egyre több scout jön Magyarországra, ezért a télen el is viszi őt a Legia Warszawa. Eddig nekünk kellett hívnunk a potenciális csapatokat és menedzsereket, most azonban megnyílt a piac, és jönnek maguktól.”

„A munkánkat segíti, hogy ha kimegyünk valahova, akkor ott már tudnak kihez kötni bennünket, tudnak néhány magyar játékost mondani, gratulálnak nekünk, így már egyből van egy alapkommunikáció, amivel indítunk. Eddig nem a jelenről és a nyári Európa-bajnokságról beszélgettünk, hanem kicsit régebbre kellett ásnunk, most azonban érezhető, hogy máshogy állnak a magyar csapatokhoz külföldön is” – mesélte Balogh Tamás.

Elárulta: az MLSZ preferenciái és díjazása ellenére a fehérvári klubnál az a legfontosabb, hogy a kiszemelt játékos legyen jó és gyors, hogy milyen nemzetiségű, szinte mindegy.

„Ha találunk egy extra macedón focistát, akkor leigazoljuk, ha le tudjuk, bár tény, hogy büszkébbek vagyunk, ha igazán jó magyarokat tudunk hozni. Nemrég szerződtettünk négy tizenéves tehetséget, közülük ketten magyar állampolgárok, a másik kettő határon túli magyar.”

Mint mondta, szinte mindenhol járnak a világban, a skandináv országoktól Afrikáig. „Nekem például Szlovákia a kedvenc terepem, de a délszláv utódállamokban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Szerbiában is jó alanyok vannak. Az ott élő focisták nagyon motiváltak, hogy elkerüljenek otthonról” – tette hozzá Balogh, aki nemrégiben érkezett haza Szlovéniából…

Olvasói sztorik