NB I

Izzadságszagú meccsen verte a Videoton a Honvédot

Kőkemény küzdelem jellemezte a meccset, ahol Géresi klasszisa döntött.

OTP Bank Liga, 11. forduló

Budapest Honvéd FC – Videoton FC 1-2 (1-1)
Bozsik Stadion. Játékvezető: Berke – dr. Varga Zs., Buzás, Szert
Honvéd: Gróf – Botka (Baráth, 35.), Lovric, Bobál, Hajdú Á. – Gazdag (Zsótér, 56.), Kamber – Nagy G., Prosser (Balázs Zs., 56.), Koszta – Lanzafame. Vezetőedző: Marco Rossi
Videoton: Kovácsik – Nego, Vinícius, Fiola, Stopira – Varga J., Jugász R., Hadzic (Pátkai, 70.) – Géresi, Lazovics – Feczesin. Vezetőedző: Henning Berg
Gólszerzők: Nego (öngól, 45+2.), illetve Juhász (34.), Géresi (52.)

Az NB I párharcainak első körének végéhez ért a 2016-17-es idény. A Honvéd már csak a Videotonnal, a Videoton már csak a Honvéddal nem találkozott az évad során, így erre a meccsre a 11. fordulóban került sor, a Bozsik Stadionban. A tabellán némi meglepetésre ugyanannyi ponttal állt a két csapat, 17-17 egységnyivel; ráadásul mindkét együttes duplaannyi gólt szerzett, mint amennyit kapott. A fehérváriak részéről azonban ez 22-11, ellenfelüknél 16-8 volt, így a Videoton állt előrébb, a 4. pozícióban a kör előtt.

A Ferencváros elleni rangadóhoz képest két helyen változtatott Henning Berg. Bekerült a kezdőbe az átigazolási időszak hajrájában szerződtetett Anel Hadzic, valamint Feczesin Róbert, akik Pátkai Máté és Marko Scsepovics pozícióját foglalták el. A Honvédnál ismét kezdő volt a legutóbb győztes gólt szerző Davide Lanzafame, de nem került be Hidi Patrik.

A 6. percben alakult ki az első lehetőség. Feczesin Róbert indította Géresit, aki beadott volna, de Lovric blokkolt. A labda így ismét a volt újpesti támadó elé pattant, majd 14 méterről kapura kotorta, de Gazdag blokkolt, így szöglet következett.

A 10. minutumban Lazovics tekert középre gyönyörűen, Fiola találta magát egyedül az ötösön, de egészen közelről sem tudott a kapuba bólintani, Gróf védett. Három perccel később egy bedobást követően Lanzafame kevergetett Nego szorításában és egy szép csellel át is verte a franciát, aki kénytelen volt lerántani, ezért sárga lapot kapott.

A 21. minutumban szép Honvéd-akció futott végig, melynek zárásaként Lanzafame jó ütemű passzát Prosser ballal a rövid felé lőtte, ám Kovácsik védett. Három minutummal később Feczesin lőtt 23 méterről, Gróf szépen védett.

Egy bedobást Lovric fejelt középre, Kovácsik húzta le a labdát; majd jött egy nagy Videoton-helyzet. Lazovics emelt gyönyörűen Nego elé a tizenhatoson belülre. A francia kapásból, a levegőből középre passzolt, Feczesin azonban éppen lecsúszott a kapu előtt keresztbe guruló labdáról és egyúttal a pályáról is kiszánkázott. Géresi ismételhetett kiszorult helyzetből, de épp saját csatárát találta el a kapu mellett, így kirúgás jött.

A 33. minutumban Gazdag küzdött védőjével a fehérvári tizenhatoson és ahogy elpöckölte a labdát, Fiola kezére pattant, Berke továbbot intett. Nem sokkal később Juhász Roland harcolt ki szögletet, majd be is bólintotta azt a kapuba, miután Lazovics varázslatosan tekert a fejére. Az újabban középpályást játszó hátvéd Kamber hátára felmászva, nagy magasságból fejelt a hálóba, miközben Botkát a pályán kívül ápolták (0-1).

A gólt követően Botkát hordágyon kellett elvinni, Baráth állt be. Már-már úgy nézett ki, hogy a félidő vendégvezetéssel zárul, de a hosszabbítás utolsó másodperceiben váratlanul egyenlített a Honvéd. Nagy Gergő emelt középre a jobb oldalról, Davide Lanzafame 8-9 méterről fejelt a sarok irányába. A labda a kapufát találta el, de a kifejelni igyekvő Nego hátáról visszapattant a kapuba, Kovácsik pedig hiába szedte ki első ránézésre időben, valójában elkésett vele: már átlépte a gólvonalat a játékszer (1-1).

Az 52. percben a félidő első említésre méltó momentumaként megszerezte a vezetést a Videoton. A jobb szélről indították közép felé Géresit, aki kissé kisodródott a labdaátvétel után, majd egy szép csellel elfektette Lovricot és még mielőtt Kamber odaért volna, 11 méterről, megnyúlva, jobb külsővel a jobb felsőbe csavart. Gyönyörű gól volt (1-2).

A gólra Marco Rossi is reagált, maradék két cserelehetőségét is felhasználta. Prossert Balázs Zsolt, Gazdagot Zsótér Donát váltotta – utóbbi ezzel volt csapata ellen bizonyíthatott.

A 64. percben Feczesin adott be kisodórdott helyzetből, Géresi több védő szorításában csak fölé tudott fejelni. Nem sokkal később a mérkőzés folyamán rengetegszer keményen faragott Lanzafame ért oda későn a labdát elrúgó Viníciusra, amiért sárga lapot kapott.

A 70. percben Hadzic jött le, Pátkai érkezett a helyére. Négy percre rá Lazovicsnak lépett oda keményen Baráth, amiért Berke sárga lapot adott neki. Eközben Balázs Zsolt helyezkedett kétszer is lesre szinte ugyanolyan szituációban. A 78. percben Kamber hosszú beadására Zsótér érkezett váratlanul a bal oldalon, majd kapásból az oldalhálóba ágyúzott.

A 80. percben harmadszorra már nem volt lesen Balázs, mert Fiola bennragadt, de a középre gurítás után javította is hibáját a bekk, Lanzafaméval együtt becsúszva ugyanis végül szögletre piszkálta a labdát ziccerben. A sarokrúgást Zsótér bármiféle érintés nélkül csavarta át a másik oldalra kirúgásra.

Kevéssel később Stopira sárgult be időhúzásért. A hajrában igyekezett támadni a Honvéd, de a szépen építgetett akciók mindig elakadtak egy-egy pontatlanságon. Az eredmény így már nem változott, maradt az 1-2, amivel a fehérváriak elvitték a három pontot Kispestről.

A címlapkép a vidi.hu-ról származik.

A Rangadó.hu szakértője, Glázer Róbert, korábbi szövetségi kapitány:

– Kemény, férfias meccset láthattunk. A Videoton 4-2-3-1-es, a Honvéd 4-1-4-1-es hadrendben állt fel, a második félidőre ez mindkettő esetében 4-3-3-ba ment át. A fehérváriak már az első félidőben is jobbnak tűntek, de a hajrában egyenlített a Honvéd. A második 45 perc során aztán még inkább ellenfele fölé kerekedett a vendég csapat, a pontrúgásaik és játékuk is feljavult, így megérdemelten nyertek.

Olvasói sztorik