NB I

Fordulatos meccsen ikszelt egymással a Fradi és az Újpest

A Fradi korán vezetést szerzett, de a második félidő elején már az Újpest ment kettővel - végül egy szabadrúgás és egy öngól állította be a 3-3-as végeredményt.

OTP Bank Liga, 11. forduló

Ferencvárosi TC – Újpest FC 3-3 (1-2)
Groupama Aréna, 11 760 néző. Játékvezető: Kassai Viktor.
FTC: Dibusz – Dilaver, Leandro, Cukic, Ramírez – Nagy D., Gera – Rju (Csernik, 67.), Hajnal (Radó, a szünetben), Lovrencsics (Pintér Á., 27.) – Djuricin. Vezetőedző: Thomas Doll.
Újpest: Balajcza – Nagy T. (Nagy G., 24.), Kecskés, Bardhi, Mohl – Balogh, Cseke – Diarra (Andrics, 73.), Windecker, Pávkovics – Angelov (Lázok, a szünetben). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics.
Gólszerzők: Djuricin (10.), Leandro (60.), Pávkovics (64., öngól) illetve Diarra (20.), Balogh (38., 53. – a másodikat tizenegyesből).

A címvédő Ferencváros a Groupama Arénában fogadta az Újpestet a két csapat közötti 218. derbin, a magyar élvonal 11. fordulójának záró mérkőzésén. A találkozó előtti örökmérleg: 98 Fradi-siker, 61 Újpest-győzelem és 58 döntetlen volt.

Pörgősen kezdődött az összecsapás, a védelmek már az első perctől kezdve próbára voltak téve: Balogh és Kecskés is nagyot mentett Djuricin elől, majd Nagy Dominik távoli lövése suhant el a kapu mellett. A túloldalon Angelov vágott fölé egy ziccert az ötös sarkáról. A 10. percben megszületett a Fradi vezető találata: Hajnal passza után a Böde sérülése miatt a kezdőbe kerülő Djuricin futotta le Pávkovicsot, és közelről a hálóba emelt (1-0).

Egy szép Újpest-támadás végén Windecker rontott lövést a 19. percben, de nem bánkódtak sokáig az újpestiek – mindössze egy perccel később, egy lapos Diarra-lövéssel kiegyenlítettek. A mali játékos a tizenhatos előterében kissé középre húzott, majd 20-22 méterről gyönyörűen vette be Dibusz kapuját (1-1). Az egyenlítés után is támadásban maradt az Újpest, Diarra három védő megbolondítását követő lövését ezúttal fogta a hazai kapus, majd Cseke találta telibe a kapufát Balogh passza után.

Az első félidő derekán mindkét csapat cserélt kényszerűségből, a hazaiaknál Lovrencsics, az Újpestnél Nagy Tibor nem tudta folytatni. A tempó kissé lelassult a félidő második felére, de az Újpestnek nem volt szüksége sok helyzetre az újabb gólhoz: a 38. percben Diarra lépett át egy labdát – ezzel átvert két védőt is – Mohl beadását pedig Balogh közvetlen közelről a kapuba továbbította (1-2).

A második játékrész egy alig mellészálló távoli Diarra-lövéssel kezdődött, majd növelte előnyét az Újpest: a Rju kezezéséért megítélt büntetőt Balogh vágta kíméletlenül a kapuba (1-3). Az eddig sem lassú találkozó a gól után alaposan felpörgött, a középkezdés utáni első akcióból Nagy Dominik megpattanó lövése kerülte el kicsivel a kaput, majd a fiatal középpályás fellökéséért megítélt szabadrúgást Leandro csavarta be 25 méterről, gyönyörűen – a találat szépségéből mit sem von le, hogy Balajcza egy kissé bizonytalankodott a gólvonalon (2-3).

Pár perccel később már egyenlő volt az állás: Djuricin középre lőtt labdája irányt változtatott Pávkovics lábán, így a játékszer megtréfálta Balajczát és a kapuban kötött ki (3-3). Az utolsó negyedórára fordulva előbb Pintér lelassuló lövését fogta az újpesti kapus, majd Gera próbálkozása szállt fölé. Az utolsó percekben Bardhi lövését védte Dibusz, Djuricin pedig hiába szerzett újabb gólt, Kassai lökés miatt – jogosan – érvénytelenítette a találatot.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Csank János, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, jelenleg a Vác VLSE szakmai igazgatója értékelte:
– A várakozásoknak megfelelően nagyon jó mérkőzést láthattunk, sok góllal – bár olyan rengeteg helyzet nem volt, a kapusok nem nagyon tudtak hozzátenni a játékhoz, kis túlzással ami kapura ment abból gól lett. A Fradi vezetése után az Újpest két gyönyörű góllal fordított, majd a tizenegyessel tovább növelte az előnyét, de a zöld-fehérek kétgólos hátrányban sem adták fel, és hamar egyenlítettek. Összességében a csapatok erejét nézve a vendégek örülhetnek jobban a döntetlennek, ennek ellenére a meccs alakulása miatt valószínűleg keserű szájízzel hagyták el a pályát – akárhogy is, egy igazi, feszültséggel teli és gólokban gazdag rangadót láthattunk, amiből több kellene a magyar futballban.
Olvasói sztorik