NB I

Parádés szabadrúgásgóllal nyert a Honvéd Debrecenben

Lanzafame csavarása a kapufát is érintve csapódott a hálóba, jó eséllyel pályázik a forduló gólja címre.

OTP Bank Liga, 10. forduló

Debreceni VSC – Bp. Honvéd 0-1 (0-1)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 1654 néző. Játékvezető: Vad II.
DVSC: Danilovics – Jovanovic (Djelmic, 70.), Brkovics, Mészáros, Ferenczi (Mészáros, 58.) – Tőzsér, Filip (Takács T., 78.), Holman, Bobko – Horváth, Könyves. Vezetőedző: Leonel Pontes.
Honvéd: Gróf – Botka, Lovric, Bobál, Hajdú – Gazdag, Kamber, Hidi – Lanzafame (Nagy G., 66.), Koszta (Holender, 77.), Prosser (Zsótér, 54.). Vezetőedző: Marco Rossi.
Gólszerző: Lanzafame (6.)

A rossz formában lévő Debrecen az előző fordulóban kiütéses, 5-0-s győzelmet arató Budapest Honvédot fogadta a magyar élvonal tizedik fordulójában. Leonel Pontes csapatának nagy szüksége lett volna egy jó eredményre, ennek ellenére a Honvéd kezdte jobban a találkozót: Lanzafame már a hatodik percben gólra váltott egy felrúgásáért megítélt szabadrúgást, az olasz 20 méterről gyönyörűen tekert a hálóba (0-1).

Két perccel később Prosser veszélyes beadására vetődött ki jól Danilovics, majd a kispesti csatár a kaput is célba vette, de fölé szállt a lövése. Továbbra is támadásban maradtak a vendégek, Koszta és Lanzafame beadása után is veszélyes helyzet alakulhatott volna ki, de előbb Mészáros rúgott akkora lyukat, hogy az mindenkit megzavart, majd a hazaiak nagy szerencséjére minden kispesti láb előtt és alatt elcsúszott a labda. Egy újabb célt tévesztett Prosser-lövés után az első debreceni helyzet is megérkezett a 27. percben: Könyves előretörését kivetődve akadályozta meg Gróf, majd Bobko ismétlését is hárította a vendégek kapusa.

Az első játékrész hajrájára felélénkült az addig sem rossz iramú találkozó, Koszta okos tekerését óriási bravúrral védte Danilovics, majd a túloldalon Horváth hibázott ziccert a kapu előteréből. Ezt követően Grófnak két DVSC-szöglet is nehézséget okozott, a másodiknál egyenesen mellényúlt a labdának, és arcon csapta Brkovicsot, de a játékvezető nem látta szabálytalannak az esetet. A védő a hosszabbításban is helyzetbe került, de Lovric nagy üggyel-bajjal menteni tudott, így 1-0-s Honvéd-vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második felvonást a Debrecen kezdte jobban, a 60. perc környékén valósággal a kapujához szegezte a hazai gárda a vendég együttest, de Filip kétszer is kihagyhatatlan helyzetben rontott: előbb egy szabadrúgást, majd egy szögletet vágott két lépésről a kapu fölé – a két helyzet között egy büntető-gyanús eset is történt a Honvéd tizenhatosán belül, Könyves tűnt el Lovric szorításában, de ezúttal sem harsant Vad II sípja.

Egy Gazdag- és egy Zsótér-próbálkozással a Honvéd is jelezte, hogy még a pályán van, de a hajrában is a Debrecen volt aktívabb – igaz, ez helyzetekben már nem nagyon mutatkozott meg. Mészáros lövését kisebb bravúrral hárította Gróf, de már lesen volt a debreceni, Könyves próbálkozása pedig nem talált kaput, így a Honvéd megőrizte minimális előnyét, és megnyerte a találkozót.

A találkozót a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András sportmenedzser, A-licences edző értékelte:
– Érdekesen kezdődött a találkozó, mert a Debrecen egy kicsit az öltözőben ragadt, ami nem jellemző a csapatra. A Honvéd ezzel szemben nagyon bekezdett, Lanzafame gyönyörű és kissé talán szerencsés szabadrúgásával a vezetést is megszerezte az első percekben. A hazaiak csak a félidő második felére tértek magukhoz, innentől viszont átvették a mérkőzés irányítását, a második félidőben már esélye sem volt a budapestieknek a gólszerzésre – de a DVSC-ből is hiányzott az átütő erő, többször is rossz döntést hoztak a játékosok, így nem fért bele, hogy Horváth és Filip is ajtó-ablak ziccert hibázott. A játék képét tekintve igazságosabb lett volna egy döntetlen, de a Honvéd ügyesen megtartotta előnyét, és nem érdemtelenül viszi haza a három pontot, míg a DVSC vesszőfutása tovább tart.

https://www.youtube.com/watch?v=wtmPFqCMDPc

Olvasói sztorik