NB I

“Lélektanilag sokat érne, ha végre megelőznénk a Fradit”

Pátkai Máté szerint elöl és hátul is megnyerheti a szerdai rangadót a Videoton, de a bajnokság majd csak a legutolsó fordulókban dől el.

Most már biztosan kijelenthetjük, nem törte meg a bajnoki szünet a Videoton lendületét, a fehérváriak a válogatott vb-selejtezője óta hármat rúgtak a Haladásnak, kupameccsen négyet a Pécsnek, most hétvégén pedig ugyancsak négyet az Újpestnek. A Vidi rendesen megindult felfelé a táblázaton, így a szerdai fordulónak tétje lesz, hiszen a címvédő Ferencváros ellen egy győzelemmel a dobogóra is felléphet a 2015-ös bajnok.
Pátkai Máté a mély kerettel rendelkező fehérváriaknál alapember, a középpályás rendszeresen ott van Henning Bergnél a kezdőben, az Újpest ellen gólt is szerzett, a negyedik Vidi-találatot. A Rangadónak azt mondta, nem tartottak tőle, hogy a válogatott meccs miatti pauza (ami előtt ötöt lőttek a DVSC-nek) visszaveti a csapatot.
– A bajnoki szünetben is mindenki tette a dolgát, jól dolgozta fel a helyzetet. Ha tudjuk tartani ezt a tempót, akkor bízom benne, hogy még feljebb tudunk lépni a táblázaton – fogalmazott Pátkai.
Henning Berg a szezon elején többször elmondta, idő kell, amíg „egyben lesz” a Vidi játéka, mostanra, úgy tűnik, eljött ez az idő. Bár Pátkai szerint nem hirtelen javulásról van szó:
– Szerintem hellyel-közzel már korábban összeállt a csapat, azóta pedig tovább erősödtünk. Elég a Midtjylland elleni kinti meccsre gondolni. Azóta pedig többen lettünk. Egyre jobb és jobb lesz a játék, ez az eredményeken is látszik.

– Összességében hasonló a játékunk, mint korábban, persze vannak dolgok, amiket Berg máshogy követel meg, ezek taktikai feladatok. Örülök, hogy nekem is jól megy. Korábban is sikerült gólokat lőnöm, bár a tavalyi szezon ilyen szempontból nem volt sikeres, de egy középpályásnál nem is ez okvetlenül a mérvadó. Idén három gólnál tartok, szerencsére jobban kijön a lépés – tette hozzá a középpályás.
A Videotonnál nagyjából két csapatra való, meghatározó NB I-es játékos van, ami ugyan okozhat kisebb feszültségeket a pályára éppen nem kerülő futballisták miatt, de Pátkai szerint ennél fontosabbak a helyzet előnyei.
– Sokat számít a keret mélysége, mert Henning Berg mindig tud frissíteni. Biztos vagyok benne, hogy most is azt a tizenegyet küldi pályára, amit az adott meccsen a legjobbnak vél – mondja a játékos, már a szerdai, Fradi elleni rangadóra utalva. Amelyen egy újabb győzelem egyértelmű üzenet lenne a piros-kékektől: készen állnak a norvég tréner által már a szezon előtt megfogalmazott célra, a bajnoki cím visszaszerzésére. Pátkai Máté is úgy véli, ennek a találkozónak minden értelemben súlya lesz.
– Hazai pályán mindenki nyerni akar egy rangadón, de ezzel a győzni akarással a Fradi játékosai is ugyanígy lesznek. Nagyon sok hónap után előzhetjük meg őket a tabellán, ez lélektanilag is fontos dolog lenne, igazi motivációt jelent a számunkra. Tudom, hogy képes lehet rá a csapat. Az biztos, hogy a Fradinak nem szabad annyi lehetőséget adnunk, mint az Újpestnek. Ha ebben sikerül előrelépni akkor úgy vélem, megnyerhetjük a rangadót. Ha mindenki maximálisan koncentrál, akkor elöl és hátul is nyerhető a meccs.
Azt ugyanakkor nem gondolja, hogy a Vidi vagy más csapat idén is már fél távnál faképnél tudja hagyni a mezőnyt – Pátkai Máté egyértelműen fogalmaz, amikor a bajnokság kilátásairól beszél:
– Szerintem idén az utolsó öt fordulóban fog eldőlni a bajnoki cím.

Fotók: vidi.hu

Olvasói sztorik