NB I

Berg jövőre az EL vagy a BL csoportkörébe jutna a Vidivel

A Videoton norvég vezetőedzője szerint csapata nincs messze az európai középmezőnytől.

A Videoton hivatalos Facebook-oldalának vendége volt a csapat vezetőedzője, Henning Berg, akinek a szurkolók tehettek fel kérdéseket. A norvég szakember elmondta, nem tud róla, hogy lenne terv Magyarországon edzői értekezletre, pedig korábban Angliában és Norvégiában is volt erre példa.

– Bernd Storckkal már beszélgettem, többek között Lang Ádámról is, de ő ugye már máshol játszik. Persze edzésmódszerekről is szó esett, jó beszélgetés volt. Nincs túl sok titok a futballban, de gyakran nem szeretik elmondani az emberek, hogy miről mit gondolnak, nehogy valami kiderüljön.

A tréner szerint a lengyel bajnokság gyorsabb és keményebb az NB I-nél, a játékosok pedig atletikusabbak, viszont taktikailag nincs túl nagy különbség, és technikailag sem lát nagy differenciát. Berg ezután a fiatal magyar játékosok helyzetére is kitért.

– A világon minden csapat szeretne támaszkodni a saját nevelésű fiatalokra. Amikor ez a keret kialakult, és elkezdődött a verseny a helyekért, akkor már inkább azt néztük, hogy kik lehetnek a legsikeresebbek. De persze fontos, hogy a fiatalok is fejlődjenek, egyre jobbak legyenek. Azzal a csapattal kell felállnod, amelyik érzésed szerint a lehető legerősebb, így vagy fair a játékosokkal és a klubbal szemben is. Örülnék annak, ha lennének még saját nevelésű játékosok, akik jól ismerik a klubot – nem csak én, mindenki a klubnál. Nagyon sok munkánk volt az első csapattal a nyáron, ezért túl sokat nem láttam az utánpótlás munkáját, azonban volt már időnk átbeszélni a dolgokat a Vidi utánpótlás-edzőivel – jól sikerült találkozó volt. Minél minőségibb munka folyik a fiataloknál, annál több esély van arra, hogy saját nevelésű játékosok játszanak majd az első csapatban. Géresivel például nagyon elégedett vagyok, folyamatosan fejlődik. Sejben Viktor is tagja az első csapatnak, de nagy a verseny a posztján. Ezért is játszik sokszor jobbhátvédet az edzéseken és az edzőmérkőzéseken – szerintem jót tesz a fejlődésének, ha a szélső pozíció mellett itt is jól tud majd játszani

A vezetőedzőtől azt is megkérdezték, mi az, amiben a Videotonnak még fejlődnie kell ahhoz, hogy az európai középmezőny szintjét (pl. Legia Warszawa) elérje.

– Nem vagyunk ettől olyan messze, de persze kell még fejlődni. Például a Midtjylland elleni mérkőzéseken nagyon közel voltunk ehhez a szinthez. Ahhoz, hogy ezt elérjük, védekezésben fejlődnünk kell, valamint abban is, hogy hogyan használjuk a labdát – gyorsabbnak, pontosabbnak kell lennünk – válaszolta Berg, majd a nyári átigazolási időszakot is értékelte.

Fotó: vidi.hu

– Úgy gondolom, hogy jól alakult a klub számára ez az időszak, hiszen erősebb most a keret, mint az átigazolási időszak elején. Sok új játékos van, pár embert elengedtünk, Lang Ádámot pedig sok pénzért sikerült értékesíteni, így pénzügyileg sem volt rossz ez a pár hét. A keret készen áll arra, hogy topcsapat legyen, hogy ott legyünk a bajnoki címért folytatott harcban, hogy megnyerhessük a kupát és hogy jövőre Európában is jól szerepeljünk. Biztos lesz még némi változtatás, de jók az alapok.

– Nehéz megmondani pontosan, hogy mi reális jövőre. De a célunk mindenképpen az, hogy olyan szintet érjünk el, hogy Európa Liga-csoportkörbe jussunk, vagy akár Bajnokok Ligájába. Persze a BL szintet nehéz, nagyon nehéz elérni, de szeretnénk olyan csapatot építeni, ami minden évben ott van legalább az Európa Ligában – válaszolta az egyik szurkolói kérdésre Henning Berg.

Olvasói sztorik