NB I

A párharc történetéhez méltó meccsen verte a Vidi az Újpestet

A két csapat 100. összecsapása hét gólt hozott, de végül tovább nőtt az örökmérleg fehérvári fölénye.

OTP Bank Liga, 9. forduló

Újpest FC – Videoton FC 3-4 (0-3)
Illovszky Rudolf Stadion, 1600 néző. Játékvezető: Iványi – Albert, Erős – Medovarszki
Újpest: Balajcza – Nagy T., Kálnoki Kis (Pávkovics, 42.), Kecskés, Mohl – Balogh B., Windecker, Bardhi, Diarra – Lázok, Andrics (Angelov, 75.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Videoton: Kovácsik – Nego, Vinícius, Fejes (Fiola, 46.), Stopira – Juhász, Pátkai – Oliveira, Lazovics (Scsepovics, 54.), Géresi (Varga J., 82.) – Feczesin. Vezetőedző: Henning Berg
Gólszerzők: Windecker (54.), Diarra (57.), Bardhi (92.), ill. Lazovics (27.), Géresi (29.), Stopira (44.), Pátkai (70.)

Szoros meccsen szenvedett vereséget Debrecenben a szezonban nagyjából a várakozásoknak megfelelően teljesítő Újpest. Nebojsa Vignjevics csapata az UEFA-szankciók miatt nem erősíthetett a nyáron, mégis az 5. helyen állnak a tabellán. Előttük állnak azonban a fehérváriak, akik az átigazolási piac hajrájában véghez vitt óriási erősítéseikkel és az egyre inkább összeálló játékukkal minden bajnokin esélyesként lépnek pályára. Ami a közös történelmet illeti, a Videoton az elmúlt időszakban a maga javára fordította az örökmérleget, a 2015-16-os évadban pedig két 3-0-s győzelem mellett egyszer 1-0-ra maradt alul.

A 100. Újpest-Vidin ismét középpályásként kapott szerepet Juhász Roland, a távozó Lang Ádám helyén pedig középhátvédként Fejes András kezdett. A fehérváriak új igazolásai közül egyelőre sem Varga J., sem, Fiola, sem Scsepovics nem került be a csapatba (de később mindannyian beálltak), Hadzic pedig keretben sem volt. Az Újpest részéről Pávkovics a kispadra került, Balogh Balázs pedig hosszú kihagyás után került vissza a kezdőbe. Mohl Dávid, Loic Nego és Feczesin Róbert korábbi csapatuk ellen léphettek pályára.

Az 5. percben volt az első számottevő esemény. Egy fehérvári szögletet követően kontrázott az Újpest, Diarra és Andrics vezethették Fejesre a labdát, de az afrikai játékos helyzetben pocsék labdát adott társának, így Kovácsiké lett a játékszer.

A 11. minutumban Windecker tüzelhetett, miután Fejes éppen középre bólintott ki egy beadást. A volt győri középpályás 18 méterről kevéssel tévesztett célt. Öt percre rá egy Vidi-szöglet után háromszor is a vendégek tudták elfejelni a labdát, de egyikőjük sem tudta kapu felé irányítani azt.

A 27. percben szerezte meg a vezetést a Videoton. Mintegy 26 méterről végezhetett el szabadrúgást Danko Lazovics. A labda jól tekeredett a bal alsó felé, de nem tűnt túl erősnek. Balajcza Szabolcs azonban épp az ellenkező irányba mozdult el, így nem ért vissza a lövésre (0-1).

A gólt követően villámgyorsan kettőre nőhetett volna a fehérvári előny, ám Oliveira közelről a kimozduló kapusba rúgta a játékszert. A 29. percben Diarra tekerte rá balról, de elszállt a kapu mellett a lövés.

Másodpercekkel később aztán már 2-0-ra módosult az állás. Feczesin bökte rosszul Géresi elé a kezdőkörben, de a villámgyors fehérvári szélső csúnyán lefutotta Windeckert, majd könnyedén elpasszolta Balajcza alatt a labdát (0-2).

A 33. percben Balogh Balázs villant: a szélső egy csel után jobb oldalról, 26 méterről gyönyörűen csavart a jobb felső felé, ám Kovácsik óriásit védett. Három percre rá Feczesin szöktette az előbb megtorpanó, majd mégis meglóduló Negót, aki azonban kettő az egyben két pocsék megoldást választott.

Ugyanennyi idővel később Nego szaladt pár métert előre Diarrával együtt, miközben a labda máshol volt. A két játékos egymásba gabalyodott, majd a mali szélsőt átlépni igyekvő hátvéd lábát az újpesti összekulcsolta, így mindketten földre kerültek. Ennek következtében Lázok épp a bal szélen indulhatott volna ziccerben, a középpályáról érkező labda azonban pontatlannak bizonyult.

A 41. percben Kálnoki Kis sérült meg, Vignjevics pedig kénytelen volt cserélni: Pávkovics kapott bizalmat. A félidőnek viszont nem volt vége. A bal oldalon Stopira nyert meg egy kemény párharcot, majd tovább pöckölte a labdát Lazovicsnak. A szerb játékos már a tizenhatoson belülre adta vissza a balhátvédnek. A zöld-foki-szigeteki bekknek sikerült elrúgnia a játékszert, amely a kapus lábán felpattanva végül a bal kapufa tövénél csorgott be (0-3).

Az első 45 perc hajrájában még egy kisebb kakaskodásra is sor került, de az állás már nem változott.

A félidőben nem annyira az eredmény, inkább a játékba hozás miatt változtatott a Videoton: az egyébként is bizonytalan Fejes András helyére Fiola Attila állt és ezzel debütált fehérvári színekben. A szünetben erősen eleredt az eső, a kijelző pedig végképp elromlott, ezért a műsorközlőnek kellett negyedóránként bemondania az aktuális állást.

A hazaiak kezdték aktívabban a második játékrészt, Bardhi szerelte Pátkait saját térfélen, majd rávezette a fehérvári tizenhatosra a játékszert. Életerős lövését Kovácsik szépen védte.

Az 51. minutumban Diarra került óriási helyzetbe: előbb jobb oldalról, mintegy 10 méterről lőhetett, ezt Kovácsik védte, de épp a mali játékos elé ütötte vissza, a második próbálkozást pedig alaposan eltörte, de kis híján így lett jó: a labda végül a felső lécről csúszott ki.

Az 54. minutumban megjött az első újpesti gól: Nagy Tibor lőtte be Stopira mögé a labdát, de Balogh beadása még élesen keresztbe ment. A bal oldalt azonban Diarra szedte össze és ismét középre tette, Windecker pedig jól érkezett, így a kapuba bólintott (1-3).

A gól után – de nem a gól miatt, mert a szerb már régebb óta állt ott – azonnal jött egy csere. A fehérváriak részéről debütált Marko Scsepovics, Danko Lazovics lesétált.

Az 57. percben óriási meglepetésre még közelebb zárkózott az Újpest: Lázok indította Diarrát, aki Vinícius és Fiola mögött kilépve ziccerben könnyedén lőtt a kapuba (2-3).

Másodpercekkel később fehérvári ziccer maradt ki: Oliveira ment el jobb oldalt, lapos középre adását Scsepovics Pávkovics szorításában nem tudta a kapuba sodorni. Feléledt a Vidi, ugyanis az 58. minutumban Nego is helyzetbe került, de ahelyett, hogy a jól érkező társak elé tálalt volna, gyengén Balajcza kezébe lőtt.

A 61. minutumban Nego szöktette tűpontosan Scsepovicsot, akit ziccerben, a tizenhatoson belül, hátulról Pávkovics úgy tűnt, lerántott, de Iványi sípja néma maradt.

Pörgős, hangulatos meccs kerekedett az összecsapásból, sorjáztak a kisebb-nagyobb lehetőségek. A második találat után a Vidiek kerültek fölénybe, majd az Újpest vette vissza az irányítást. A 65. minutumban a jól játszó Lázok helyére Balázs Benjámin érkezett.

Már a 66. percet írtuk, amikor Iványi kiosztotta az első sárga lapot. A balszélen, az oldalvonal közvetlen közelében Balázs Benjámin leküzdötte Viníciust, aki azonban bevetődött a támadó elé, ezzel feldöntve őt. A szabadrúgást Kovácsiknak kellett fölé tolnia.

A 70. minutumban egy bedobást követően érdekes körülmények között növelte előnyét a Videoton. Stopira hozta játékba a labdát a partvonalról, Juhász megcsúsztatta, Balajcza pedig éppen Kecskés hátára ütötte a játékszert, amely így Pátkai elé került. Az MTK-nevelésű középpályás olyan üresen találta magát, hogy még elé lépni is volt ideje, majd a bal felsőbe lőtt (2-4).

Két percre rá Oliveira kétszer is rácsúszott hátulról ellenfeléra, amiért sárga lapot kapott. Kevéssel később Diarra cselezgetett a bal oldalt, középre húzott, majd szépen tekert, lövése azonban éppen csapattársán megpattanva ment fölé. Az esetet követően kisebb kakaskodás alakult ki, végül Diarra kapott sárgát.

A 75. percben Angelov érkezett Andrics helyére, miután Nego és Vinícius közös erővel, de nagyon nehezen végül tisztázott az ötösön belül. Egy perccel később egy jobb oldali beadást Kovácsik vetődve ütött el, Stopira pedig kivágta a labdát.

A 80. percben Stopira rúgta fel ellenfelét a tizenhatos sarkának közelében. A szabadrúgást a fehérváriak kivágták, de Diarra üresen vehette le a büntetőterület vonalán, majd gyönyörűen csavart a bal felső irányába. Kovácsik emberfeletti bravúrt bemutatva tornázta ki a lövést. Nem sokkal később cserélt a Videoton: Géresit Varga József váltotta, így ő is bemutatkozott piros-kékben.

A hajrába lépve a hazaiak kezdeményeztek inkább, de nagy ziccert nem tudtak kialakítani. A 92. percben szépített az Újpest: Bardhi állt oda egy 30 méteres szabadrúgáshoz és kegyetlenül a bal felsőbe bombázott (3-4).

Több gólra már nem jutott idő, ezzel a Videoton a két csapat történetének 100. összecsapásán 41. sikerét aratta, ezzel növelte fölényét az örökmérlegben. A fehérváriak nagyon fontos három pontot szerezve tovább zárkóztak az élmezőnyre, míg az Újpest megragadt a középmezőnyben.

A címlapkép a vidi.hu-ról származik.

A Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori játékosa, majd edzője, magyar válogatott labdarúgó:
– Közönségszórakoztató, hétgólos mérkőzést láthattak a szurkolók, bár a játék azért hagyott kívánnivalót maga után. Egyik csapat részéről sem a védekezés számított erősségnek a mai meccsen, a Videoton pedig megtorolta az Újpest hibáit az első 45 perc alatt. A második félidőben aztán mindent félretéve kezdett támadni a lila-fehér csapat, fel is zárkóztak, de egy óriási védelmi hiba megpecsételte a sorsukat. Bardhi szép szabadrúgása már csak a szépítésre volt elég.
Olvasói sztorik