NB I bajnokok ligája

Kubatov szerint 9 millió euró hiányzik a Fradinál

A klubelnök elmondta, szerinte mennyi pénz kellene ahhoz, hogy bejussanak a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A Demokratacímű jobboldali hetilap terjedelmes interjút közölt Kubatov Gáborral, a Ferencváros elnökével, akit a Partizani Tirana elleni Bajnokok Ligája-kudarcról is kérdeztek.

– Van egy terület még előttünk, amit egyelőre nem mérünk a megfelelő módon: a psziché. Figyeljük a játékosok fizikai állapotát, állóképességét, futómennyiségét, tudjuk elemezni a saját és az ellenfelek taktikáját és még sorolhatnám, és bár most már megvannak az eszközeink a pszichológiai-mentális tesztekhez is, erre nem fordítottunk kellő figyelmet. A jövőben nemcsak a szerződtetni kívánt játékos technikai képességeire kell odafigyelnünk, hanem arra is, fejben bírja-e azt a terhet, amit az jelent, hogy a Ferencvárosban futballozik.

Egyesek nem bírják a nyomást

Az elnök emlékeztetett rá, hogy az FTC-nek van idehaza a legnagyobb közönsége, amely nem elégszik meg a középszerűséggel, sikereket, szép és domináns futballt akar látni. És ha nem kapja meg, akkor hirtelen rendkívül kritikus lesz.

– Tudnék olyan rutinos, akkoriban magyar válogatott kerettag, vagy akár utánpótlás-válogatott játékosokat is mondani, akik korábbi csapatukban képesek voltak tartósan jó teljesítményre, a Fradiban viszont nem, vagy csak egy-egy meccsen tudtak képességeiknek megfelelően játszani. Nem mintha nem akartak volna alapemberré válni, hanem mert nem bírták el a rájuk nehezedő nyomást. Erre a jövőben jobban oda kell figyelnünk, hiszen, mint mondtam, ez mérhető. Akik pedig itt vannak, azokkal is többet kell törődni, mert meggyőződésem, hogy a koncentrációs képességet vagy mondjuk a döntéshozatali gyorsaságot ugyanúgy lehet fejleszteni, mint a fizikai állóképességet.

Kevés volt a pihenő

Kubatov szerint a nemzetközi kupamérkőzéseknél elsősorban fejben voltak gyengék, fásultak a játékosok. Ezt támasztja alá, hogy a tizenegyespárbajnál voltak rutinos, komoly játékosok, akik nem akartak az elsők között rúgni.

– Ezen sokat kell dolgoznunk, aminek a tényleges és érzékelhető eredménye szerintem leghamarabb fél év múlva lesz látható. Amikor kiestünk, a kollégáim elkezdtek olyan írásokat keresni, amelyek a lelki fásultságról szólnak. Sokan mondják ugyanis, hogy az Európa-bajnokság eufóriáját nem lehetett korlátlan ideig fenntartani, s minden ilyen felfokozott állapot után jön egy hullámvölgy. Márpedig nekünk hat játékosunk is kint volt Franciaországban, akik onnan hazatérve, néhány napos pihenő után bekapcsolódtak a közös munkába, hiszen közeledett a BL-selejtező.

Nagyon nehéz találni

Hozzátette: természetesen nem csak rajtuk múlt, hiszen a kudarc ugyanúgy minden futballistáé, mint a siker, „és azt sem állítom persze, hogy ez volt az ok, de szerintem mindenképpen érdemes ebbe az irányba is tapogatózni”.

– Végül hadd említsek még egy szempontot, ami nehezíti a megfelelő játékosok kiválasztását. Egyfelől ugye a Ferencvároshoz az a méltó, ha a sportolók jó emberek, példamutató sportemberként élnek. Másfelől viszont, és remélem, ezt senki nem érti félre, az is kell a sikerhez, hogy legyenek olyan húzóemberek, akikben megvan a határozottság, a mindenáron való győzni akarás ösztöne, akik a sportszerűség keretein belül mindent megtesznek a sikerért. Olyan labdarúgókat, akikre mindkét feltétel igaz, nagyon nehéz találni.

Mennyi hiányzik?

Kubatov Gábor szerint az élklubok – amelyek esélyesek a BL-győzelemre – 500 millió euró fölötti éves költségvetéssel rendelkeznek. A Fradi labdarúgóinál ez 11 millió euró. A Bajnokok Ligájába kerüléshez a tapasztalatok szerint legalább 20 millió euró kell, bár volt olyan csapat az elmúlt években, amely némi szerencsével már 16 millió eurós büdzsével is bejutott a csoportkörbe.

– Ez is nagyjából másfélszerese a mi lehetőségeinknek. Bízom abban persze, hogy megtaláljuk azt az utat, amellyel áthidaljuk ezt a különbséget és bizonyítjuk, nem kell 15-20 millió a sikerhez. Ezért dolgozunk… A legborzasztóbb, hogy erre az esélyre újabb egy évet kell várni. Miközben már most is megvolt a tervünk arra, hogy amennyiben továbblépünk, milyen rutinos játékosokat igazolunk, milyen fiatal magyar tehetségeket szerződtetünk, akiket aztán tovább építünk, és hogyan forgatjuk vissza a bevételeinket a csapat folyamatos fejlesztésére, erősítésére. De ezeket az elképzeléseket most nagyrészt félretolhattuk, és egyelőre arra kell koncentrálnunk, hogy megvédjük a bajnoki címünket, például az átigazolási hajrában nagyon megerősödő Videotonnal szemben.

Olvasói sztorik